“Парсифал” на Вагнер за първи път в Софийската опера

Кадър от репетициите на постановката “Парсифал” на сцената на Софийската опера  СНИМКА: СОФИЙСКА ОПЕРА

За първи път Софийската опера ще представи “Парсифал” на Рихард Вагнер. Премиерата е на 4 юли, като постановката ще се играе още 3 пъти през месеца. Следващите дати, в които публиката ще има възможност да гледа митологичната драма за рицаря от кръглата маса, са 6, 8 и 10 юли.

Главните роли в новата постановка се изпълняват от българските артисти Костадин Андреев, Мартин Илиев и Радостина Николаева, които са познати на публиката от операта “Пръстенът на нибелунга” (Вагнер). Диригентството на “Парсифал” е поверено на германеца Константин Тринкс, а музикалната подготовка е в ръцете на педагога Рихард Тринборн, който има дългогодишен опит в операта в Дюселдорф и Мюнхен.

“Парсифал” разказва историята на едноименния рицар на кръглата маса от двора на крал Артур. Парсифал обикаля света в продължение на 30 години, за да намери Светия граал. Усилията му се възнаграждават, той успява да открие Христовата чаша и става повелител на граала.

Освен представлението на Рихард Вагнер, Софийската опера подготвя и осмото издание на летния фестивал “Опера в парка”. Той ще се състои под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова. Началото е на 30 юни, а сцената по традиция ще бъде в парка на Военната академия. За откриващи представления са предвидени балетите “Петрушка” и “Жар птица” на Игор Стравински. В програмата влизат също балетът “Дон Кихот”, операта “Пепеляшка” и детските оперни представления “Трите прасенца”, “Мечо Пух” и “Вълшебната флейта”. Желаещите да посетят фестивала могат да го направят до 16 юли, когато той свършва.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене