Израелският диджей Саги Абитбул: Ще правя песен с “Мистерията на българските гласове”

Саги Абитбул

Светът преоткри две български фолклорни песни благодарение на израелския диджей Саги Абитбул. Песента му “Станга” се превърна в хит само за едно денонощие. 26-годишният продуцент се интересува от различни култури и музикалноисторическо наследство и случайно попада на български фолклорни песни. Първото му посещение в България бе участието му в концерта за “Годишните музикални награди на БГ радио”.

- Започвате да правите музика едва 13-годишен. Какво ви вдъхнови?

- Като дете слушах много електронна и поп музика. Винаги ми е било любопитно как се прави тя и съм си представял, ако се занимавам с музика, какво по-различно бих направил от оригиналната песен. Така започнах да експериментирам с музикални софтуери.

- Ако не беше музиката, с какво щяхте да се занимавате?

- Вероятно щях да стана графичен дизайнер, винаги съм харесвал фотошоп и дизайн. Ще ви издам една тайна: сам си правя обложките за парчетата.

- Как открихте българския фолклор?

- Като част от един мой минал проект, който комбинира музика за танци и фолклорна музика. Принципно винаги търся специални вокали. Българският фолклор е вероятно един от най-невероятните стилове, които съм чувал.

- Какво ви вдъхнови да използвате българската фолклорна песен “Чичовите конье” в парчето ви “Станга”?

- “Чичовите конье” е вълшебна! Тя беше главното вдъхновение зад “Станга”. Търсех си специален вокал, попаднах на българската песен и веднага започнах да работя върху продукцията. Основната идея беше готова за ден.

- Какво означава “Станга”?

- “Станга” е игра с топка, прилича на футбол, но единственото правило е, че можеш да докоснеш само веднъж топката. Песента съдържа много различни стилове и жанрове - един елемент от всичко, затова “Станга” е перфектно заглавие за мен.

- Разкажете ми за парчето “Марико”, което е базирано на странджанската фолклорна песен “Мари Марийко, карагьозлийко”?

- Още преди успеха на “Станга” се влюбих в българския фолклор. След като видях как песента въздейства на хората и как те реагират на гласовете, знаех, че трябва да направя още една песен с български фолклор. По-късно открих “Мари Марийко”, харесах я и направих песен от нея.

- След като направихте две песни с български фолклорни мотиви, следва ли трета? Знам, че имате идея да работите с “Мистерията на българските гласове”.

- Вярно е, да. Записах и с квартет “Захир” друга фолклорна песен, която ще бъде пусната много скоро. Няма да издавам повече, за да бъде изненада за феновете.

- Кой сте вие извън музиката, с какво се занимавате?

- Музиката отнема голяма част от времето ми. През деня съм в студиото и всяка вечер съм по участия в различен град на различни партита. През останалото време се опитвам да прекарвам времето си със семейството ми и да си почивам.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене