Разработиха нов софтуер в помощ на далтонистите

Нов софтуер предлага решение на ежедневните проблеми на хората, страдащи от далтонизъм. Снимка: Pixabay

Нов софтуер предлага решение на ежедневните проблеми на хората, страдащи от далтонизъм. Това каза Васил Альошин, който е един от създателите на приложението, цитиран от “Фокус“.

По думите му то извършва далтонизация в реално време, улесняваща работата с компютър и справяйки се с различни видове и степени на цветна слепота. „Ние намерихме решение за проблема на далтонистите и решихме да го дадем безплатно на всички български граждани. Взехме единодушно решение да го предоставим и на ЕС. Така че смятам, че с това приложение ние ще помогнем на много хора, защото всеки десети мъж по света е далтонист и една на двеста жени. Горди сме със създаденото. Самият далтонизъм е няколко вида и нашия софтуер помага за всички видове. Един човек, ако не вижда определен цвят, той просто, когато инсталира приложението ,ще има възможност да си направи тест и приложението ще разпознае кой тип далтонист е и автоматично дава възможност да различава всички видове цветове. Всичките проблеми, свързани с далтонизма, са решени с едно приложение“, коментира Васил Альошин.

Той добави, че в момента се водят преговори с Министерството на образованието и науката, с цел приложението да достигне до повече ученици. Учебни заведения в Перник и Бургас са първите, в които приложението работи успешно, като целта е от него да се възползват всички общини в страната. Към момента над 10 000 души успешно ползват разработения софтуер в чужбина, но интересът на българските държавни институции към него остава малък, коментира още Альошин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене