С филма за Путин Оливър Стоун си спечели омразата на Америка

Именитият режисьор показа на света един различен руски президент, който играе хокей и храни с моркови коня си

Том Круз получи цяла торба с долари, за да влезе в поредното продължение на "Мумията". Великият Ридли Скот се нагърби с нелеката задача да продължи историята за своя "Пришълец", който този път няма да изскочи от корема на Сигорни Уивър. Страхотни филми, страхотни ефекти и пълни киносалони.

Това лято обаче холивудските напъни останаха в сянката на една документална лента с участието на един главен герой в нея. Само един, но какъв!

Президентът на Русия Владимир Путин излезе от невидимата, но много яка преграда, която го отделяше от масите, и заговори за себе си.

Този път Путин изостави клишетата, разкара и речите, написани от протокола. Срещу събеседник като Оливър Стоун е по-добре да си искрен или въобще да не се хващаш на хорото. В интерес на истината началникът на световната суперсила доста се почуди,

преди да приеме предизвикателството, отправено към него от американския режисьор и трикратен носител на "Оскар".

Веднъж договорено, интервюто просто нямаше как да се провали. След излизането на 4-часовата документална лента медиите по цял свят се изхитриха да си вземат лъжичка от по лъжичка най-ценните моменти в него.

Но така е в съвременния медиен бизнес. Някой прави нещо велико и веднага след него се нарежда опашка от желаещи да се възползват от журналистическия му удар.

Оливър Стоун не е дребнав човек. Няма да се разсърди, че всички цитираме моменти от интервюто му с Путин. От величината на своите постижения той просто не забелязва подобни неща.

По света отдавна се е превърнал в легенда заради игралните си филми. За режисьорските му достижения във "Взвод", "Роден на четвърти юли" или "Всяка една неделя" няма смисъл да се говори. Достатъчно е обсъждан неговият гений.

Самият Стоун много настоява да бъде представян не само с игралните, но и с документалните си ленти. Той прави такива за покойния лидер на Куба Фидел Кастро, след това интервюира и президента на Венецуела Уго Чавес, починал през 2013 г. И при двата случая го критикуваха, че е твърде ляв и безцеремонно потъпква американските ценности. Срещите му с Путин обаче са черешката на тортата. Защото точно този разговор изглежда много по-ляв и антиамерикански от всичко, което трикратният носител на "Оскар" е правил досега в кариерата си.

“САЩ създадоха и си отгледаха “Ал Кайда”, “Американците се бъркат в изборите в Русия, а ние нямаме нищо общо с Тръмп”, “Вие се смятате за единствената голяма световна държава, което поражда имперско мислене и агресивна външна политика" са само част от акцентите в интервюто на Путин пред Оливър Стоун. Нямаше как подобни реплики да не надигнат вълна от възмущение в Америка. Средностатистическият янки се вбеси от думите на руския държавен глава и се запита откъде накъде Оливър Стоун ще им дава гласност. Но колкото по-мразен и обсъждан е един човек, толкова по-гледан е той.

Американският кабелен канал Showtime на Си Би Ес, който излъчи разделения на 4 части документален филм, се похвали със страхотен рейтинг. За посланията и световните реакции след подобно интервю въобще няма какво да говорим. Мистър Стоун отново си е свършил перфектно работата, колкото и да е недолюбван от американските политици и техните поданици със закърнели мозъци.

Любопитното е, че горе-долу по едно и също време бяха излъчени филмът на Стоун и друго интервю с американския президент, направено от водещата на американския телеканал Ен Би Си Мегън Кели. Дали подразнен от факта, че и друг пуска интервю с руския президент, и то точно по време на премиерата на филма му, Стоун се изказа доста неласкаво за свършеното от красивата Кели. Обвини я, че не се е подготвила добре, че е била ненужно остра и провокативна и така по-скоро е накарала президента да се затвори, вместо да отговаря искрено.

"Мисля, че тя изглеждаше привлекателно и задаваше провокативни въпроси, но не беше способна да поддържа спор или да се противопостави, защото не беше наясно с много неща", избухна гневният кинаджия. Думите му в този случай не се препокриха с фактите, тъй като Ен Би Си отбеляза истински зрителски рекорд. Интервюто на тяхната "неподготвена" Мегън Кели е било гледано от над 6,5 млн. зрители, което си е внушително постижение за крайно незаинтересованата към политическите интервюта американска публика.

Оливър Стоун неслучайно коментира подготовката на своята колежка. Тя може и денонощно да се е трудила за интервюто с руския държавен глава, но пак не може да стъпи и на малкия пръст на именития си сънародник. Защото той 2 години подготвя документалната си лента. Първият му контакт с Путин е от ноември 2014 г., когато двамата се засичат в Театъра на нациите на вечер в памет на руския писател, режисьор и актьор Василий Шукшин. Режисьорът подхвърля на президента, че иска да го снима, и той не отхвърля категорично подобна възможност. И се започват яки и много трудни преговори. Основният препъникамък е желанието на Стоун да снима събеседника си в неформална среда. Нещо, което по традиция плаши до смърт политиците.

В крайна сметка световноизвестният кинаджия постига своето и получава достъп до личния живот на президента Във филма Путин тренира на кростренажор, играе хокей и храни с моркови собствения си кон, кръстен на холандския физик Йоханес Дидерик ван дер Ваалс. Също така за първи път говори за семейството и внуците си.

"Получих достъп, за който не съм и мечтал. Най-недоволни бяха момчетата от охраната на Путин, които не бяха особено доволни разни непознати да им се мотаят в краката. И все пак нямаше паника или хаос. Действаха професионално и спокойно, въпреки че самият Путин ми разказа, че срещу него са правени 5 опита за покушение", разказа по-късно Оливър Стоун. На него сякаш му беше по-лесно да се сбори с охраната на Путин, отколкото след това да монтира филма си. Имаше твърде много кадри и информация и твърде малко време.

"Ще импровизираме. Тук няма правила", казва Оливър Стоун с усмивка в първите кадри на филма, сякаш е засякъл президента на улицата и е решил да направи майтапчийско видео с него. В действителност филмът му не е плод на никаква импровизация и точно заради това предизвика подобен отзвук в Европа и Америка. Американците по-специално не се уморяват да нападат своя сънародник за твърде "приятелското" интервю с Путин. Самият Оливър Стоун призна, че не е очаквал да бъде толкова силно атакуван за разговора си с Владимир Путин.

"За съжаление много отговорни фактори в Държавния департамент, в ЦРУ и в медиите въобще нямат представа кой всъщност е Владимир Путин. Не го познават,  но го мразят и бързат да го заклеймят като наш основен враг. Това е много жалко и в никакъв случай не помага на външната ни политика", категоричен е режисьорът. Той самият е убеден, че мнозинството от медиите засилват недоверието на американците към руския президент с евтини трикове.

"Сънародниците ми се осведомяват за това кой е Путин от интервютата, които винаги са преведени по точно определен начин.

Търсят се мъже с твърди, дори груби гласове, които да озвучават Путин

Така зрителят, без да го осъзнава, започва да се страхува и да мрази човека, който му говори от екрана", категоричен е Стоун. Точно заради това той решава да не ползва услугите на актьор, който да даде гласа си на руския държавен глава. Във филма Владимир Путин е абсолютно автентичен, а думите му са субтитрирани.

Мнозинството от журналистите, които на свой ред биха искали да вземат интервю от Оливър Стоун, го питат: "Притеснявате ли се, че сънародниците ви намразиха заради твърде приятелското отношение, което демонстрирате във филма за Путин?"

"Не съм аз основният злодей. Тази роля е отредена за Владимир Путин. Той е едновременно Хитлер и Сталин, той е супербогат и безскрупулен. Той е Супермен в извършването на злодейства. Не мога да му стъпя и на малкия пръст", отвръща в типичния си стил Оливър Стоун.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене