Пусти перничани станали чилийци, а им построили и двореца Ла Монеда

В Перник е сниман филмът на
     Елвио Сото “Над Сантяго вали”

 През лятото на 1974 г. за няколко месеца Перник се превръща в столицата на Чили - Сантяго. В центъра на града е издигнат дворецът Ла Монеда - точно копие в мащаб 1:1 на резиденцията на чилийските президенти, а перничани ходят мрачни като симпатизантите на Салвадор Алиенде в Чили.

Тогава винкело още не се е превърнал в свещен предмет на миньорския град, а перничани не прегръщат своите жени само когато си паркират голфо на заден.

Началото на тази

история започва

в Париж

Но преди това - на 11 септември 1973 г., военните в Чили начело с ген. Аугусто Пиночет извършват преврат и свалят от власт законно избрания президент социалист Салвадор Алиенде.

След престрелка в Ла Монеда президентът е убит. След години ще се установи, че всъщност Алиенде се самоубива - стиска автомата между краката си, а дулото опира в брадичката му. Президентът сам натиска спусъка и два куршума се забиват в главата му.

Чилийският режисьор Елвио Сото, близък приятел на Алиенде, успява да избяга във Франция. Там написва сценарий и го предлага на продуцентската фирма “Маркиз филм”. Нейни собственици са двама френски актьори - Жак Шарие, бивш съпруг на Брижит Бардо, и Жан-Клод Бриали.

Българинът Дино Динев-Джими, току-що създал собствена продуцентска фирма - “Пирин филм”, се ангажира с разпространението на бъдещия филм.

Елвио Сото го нарекъл “Септември в Сантяго”. След това променя заглавието - “Над Сантяго вали”. Това е паролата за началото на преврата - военната хунта атакува Ла Монеда и устройва кървава баня над привържениците на Алиенде.

Режисьорът успява да привлече за каузата си много известни актьори - някои и заради левите им убеждения. В една от главните роли е шведската звезда Биби Андершон, спечелила си слава като “актрисата на Бергман”. Тя участва в няколко филма на великия шведски режисьор - “Седмият печат”, “Поляната с дивите ягоди”, “Персона”...

Във филма играе

и Ани Жирардо

Само участието й във вечния хит на Висконти “Роко и неговите братя”, в който си партнира с Ален Делон и Ренато Салватори, е достатъчна гаранция за нейната известност. Жирардо играе и в много силни филми като “Шокова терапия” и “Циганинът” - и в двата пак с Ален Делон, “Раздорът”, в който е с големия комик Луи дьо Фюнес, и др.

От мъжете може би най-известно име е Жан-Луи Трентинян. Той става популярен още след първия си филм - “И бог създаде жената”, в който е редом със самата Брижит Бардо.

До участието си в “Над Сантяго вали” прави голямо име с ролите си в “Опасни връзки”, “Седемте смъртни гряха”, “Един мъж и една жена”, “Гори ли Париж?”, “Неделна жена” и др.

В звездния екип са още Лоран Терзиеф, Рикардо Кучола, Андре Дюсолие, Морис Гарел, Бернар Фрисон и др.

Всички от масовката са натурални перничани и хора от околните села. Близките планове показват себеотрицанието и желанието да правят всичко истински.

Всяка голяма филмова продукция струва много пари. И тук идва звездният час на Дино Динев-Джими. Той предлага на продуцентите да заснемат филма в България. Тогавашният шеф на българската кинематография е Павел Писарев. Той прочита в оригинал на френски сценария на Елвио Сото и дава зелена светлина на проекта.

Дино Динев казва, че ако филмът е бил заснет във Франция, бюджетът му щял да бъде 12 млн. долара. В България обаче френският продуцент Жак Шарие се охарчва само с 2 милиона.

Така Перник става Сантяго, а съветските танкове Т-72, които са на въоръжение в България, са декорирани като американските им врагове “Шърман”, с каквито пък е въоръжена чилийската армия.

В работилниците на киностудия “Бояна” специално за филма са произведени 400 костюма, каски и ботуши, каквито носят чилийските войници и офицери. 25-тонен камион, пълен с муниции и друг реквизит, постоянно съпровожда продукцията - освен в Перник филмът е сниман и в София и Бургас.

Накрая съветски вертолети, пак маскирани като американски, бомбардират двореца “Ла Монеда”. Алиенде загива и на власт идва ген. Аугусто Пиночет.

В ролята на Алиенде се снима българският актьор Найчо Петров. Той обаче се мярка само няколко пъти, при това сниман в гърб или полупрофил. Тогава вестниците пишат, че след десетки отрицателни роли най-после в “Сантяго вали” Петров е положителен герой.

Всички второстепенни роли са поверени на български актьори. Димитър Буйнозов е началник на охраната на Алиенде, Ицко Финци - министърът на икономиката на Чили, Михаил Михайлов - ген. Валенсуела, Димитър Хаджиянев - шведският посланик, Георги Стоянов - офицер от “Черните барети”. В ролята на прочутия тогава певец

Виктор Хара,

арестуван и убит

по време на преврата, е актьорът Димитър Герасимов.

Във филма се снима и колегата Бойко Бойков, който доскоро оглавяваше кореспондентския отдел на “24 часа”. Тогава жена от продукцията го намира в редакцията на “Земеделско знаме”, където той е репортер в културния отдел.

Избират го за ролята заради представителния му външен вид и френския му език. Сега Бойко казва, че не е срещнал трудности в тази авантюра, защото просто играел себе си.

“Над Сантяго вали” печели награди на кинофестивалите в полския град Сопот и в Югославия. Според Дино Динев с изключение на Чили и САЩ филмът е продаден в целия свят.

Миньор псува “Чилийска фиеста”

Пак през 1974 г. Орлин Орлинов написва поемата си “Чилийска фиеста”. Главен герой в нея е певецът Виктор Хара, представен като латиноамерикански вариант на Балканджи Йово.

На Йово му режат крайниците, на Хара късат една по една струните на китарата. Инструментът стене в ръцете на хунтата.

Ето откъс от поемата:

- Даваш ли, даваш,

Виктор Хара,

свойта седемструнна,

стара китара?

- Море, глава си давам,

ала китара не давам!

Откъснаха му

първата струна

и пак го питат, разпитват:

- Даваш ли, даваш,

Виктор Хара,

свойта шестструнна,

стара китара?

- Море, глава си давам,

ала китарата не давам!

Откъснаха му

втората струна...

--------

И т.н. до последната.

Редактор на книжката е Петър Алипиев. Пред колеги той често разказвал тъжната изповед на Орлин Орлинов пред него:

- Щом излезе поемата, оставих по един екземпляр на бюрото на председателя на СБП акад. Пантелей Зарев, подарих я на всички, дето ръководят литературния ни живот. Вече година и половина мина, а някой да е чул нещо за нея? Мълчание! Все едно че нищо не се е случило. Ако тази поема беше излязла във Франция или Италия, щеше да развълнува целия свят. А у нас - нищо! Но то и изданието бе едно никакво. Много беше тънка поемата и не можа даже да се подвърже.

- Ами тънка ще е - отговорих, - като си взел китара само със 7 струни...

Студенти от ВИТИЗ (днес НАТФИЗ) правят спектакъл по “Чилийска фиеста”. Играят го пред трудови колективи в цялата страна.

Ролята на Аугусто Пиночет, водача на хунтата, се играе от студента Димитър Бозаков. Той маха кокардата на една милиционерска фуражка и залепя пиратския символ с черепа и костите. И с тази шапка, с тъмни очила и по потник

рецитира монолога

на Пиночет:

Терорът е спорт!

Това е наш рекорд!

И титлата е наша -

за групово меле!

И цевите ни стрелят

по-точно от Пеле!

На финала на спектакъла студентите се пръскат из залата, всеки застава пред избран от него зрител, посочва го с пръст и пита:

- Ти какво направи за Чили?

Една вечер изнасят представлението в профсъюзния дом в Перник. Докарват миньорите направо от смяна. Уморени и мрачни.

Ето как Димитър Бозаков описва финала на този спектакъл:

- Избрах си миньор. Не знам какви са ръцете на работниците в медните мини, но неговите приличаха на корени. Разкривени и възлести. Цял живот този човек бе се борил с въглищните пластове. Такива хора ги наричаха герои на труда, но за мен той беше мъченик на труда. Изправих се пред моя миньор, свалих си очилата и го погледнах право в очите. Поех дълбоко въздух и изригнах:

- Какво направи за Чили ти?

Обикновено при тази словесна атака зрителят се свиваше и гледаше виновно в земята. Моят миньор обаче реагира различно. Аз го гледам в очите и той ме гледа в очите. Не сваля поглед. Това някак си ме подразни и извън сценария повторих въпроса:

- Какво направи за Чили ти?

Сега разбирам, че съм си го просил. След трисекундна стратегическа пауза миньорът изстреля в лицето ми:

- Я си е.и майката бе, келеш!

Биби Андершон
Биби Андершон
Жан-Луи Трентинян и Анук Еме в “Един мъж и една жена”.
Жан-Луи Трентинян и Анук Еме в “Един мъж и една жена”.
Салвадор Алиенде
Салвадор Алиенде
Актьорът Найчо Петров, но не в ролята на Алиенде
Актьорът Найчо Петров, но не в ролята на Алиенде
Орлин Орлинов в домашния си работен кабинет. Поетът почина през 2013 г.
Орлин Орлинов в домашния си работен кабинет. Поетът почина през 2013 г.
Виктор Хара и китарата му. Певецът е убит по време на военния преврат.
Виктор Хара и китарата му. Певецът е убит по време на военния преврат.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене