Отличникът Павел Ковачев: Младите трябва да си вярват повече

Павел Ковачев се дипломира с отличие в Италианския лицей.

“Примерен ученик”, това определение спокойно може да се даде на Павел Ковачев, който завърши Италианския лицей като първенец на випуск'2017.

Освен пълното 6 в дипломата си Ковачев изкара 5 пълни шестици от матурите след дванадесети клас. Заради високия си успех

Павел стана първият

носител на

специалната награда

на името на известния журналист от БНТ Димитър Цонев. 24 години Цонев е бил председател на училищното настоятелство на Италианския лицей и през ноември миналата година е създадена награда в негова памет.

На специална церемония по връчването на дипломите на тазгодишния випуск на лицея Димитър Цонев-младши връчи грамота, книга и парична сума от 1000 лв. на Павел. Отличникът смята да инвестира парите в нов компютър, който ще му е нужен през предстоящите студентски години.

На церемонията присъстваха също Марияна Цонева, съпругата на покойния журналист, и италианският посланик в България Негово Превъзходителство Стефано Балдини.

“Преди връчването на наградата имах възможност да поговоря с Димитър Цонев-младши и той ми каза: “Съжалявам, че на твоите години не си вярвах повече. ” Смятам, че именно това е нужно на младите хора сега”, казва Павел.

Противно на очакванията, той не е с дебели очила, сенки под очите и гръбначно изкривяване от денонощно четене. “Не отделям много време за четене на уроци. Имам добра памет и изкарах високите резултати с нормална подготовка”, казва Ковачев. За жалост на всички ученици първенецът на Италианския лицей няма рецепта за високи резултати.

Павел е в лицея в Горна баня още от първа група в детската градина и до момента е имал 5 за срока само веднъж в 7-и клас. “Беше по физика за първия срок. Колкото и добра да беше учителката ми по физика, никак не харесвах този предмет”, спомня си Ковачев. Но това, към което се стреми сега не е да изкарва само шестици, а да се обгради с мотивирани хора, които не спират да следват целите си. Смята, че именно такова обкръжение те бута нагоре.

В края на август заминава за Милано, където ще учи политика и международни отношения в единствения италиански университет, който е в топ 10 на света - “Бокони”.

“Специалността ми се изучава на английски. Реших, че така ще поддържам високо ниво на втория си език, а италиански така или иначе ще използвам във всекидневието”, казва Ковачев.

В “Бокони” го приемат, след като полага два писмени изпита - по английски и по математика. Освен в Италия Павел кандидатства и в 5 висши учебни заведения в Англия, в които също е приет.

Изобщо не е мислил да продължи образованието си в България, тъй като не смята, че тук то е на добро ниво. “Показателен е примерът отпреди седмица с изпита с празните листи в УНСС. Смятам, че докато има хора, които се записват да учат висше образование, за да им е леко и лесно, ситуацията с българските университети няма да се оправи”, убеден е отличникът.

Надява се, че политическата и икономическата ситуация в България ще се подобри. За момента иска, след като приключи образованието си, да се завърне обратно в родината си, където да търси професионална реализация.

Не може още отсега да си представи конкретна професия, но определено има голям интерес към политиката и не е изключено някой ден да видим името Павел Ковачев на изборни бюлетини.

Павел казва, че политиката му хоби. Вместо да върти спинери, както правят повечето ученици, отличникът чете исторически книги. “Интересът ми по политиката и международните отношения се запали в девети клас. Тогава ми поподна книга с факти за Втората световна война и я изчетох цялата”, казва Ковачев.

Преди интереса му към политиката, Павел се занимава с актьорство, и то на професионало ниво.

Димитър Цонев-младши връчва наградата “Димитър Цонев” на Павел.
Димитър Цонев-младши връчва наградата “Димитър Цонев” на Павел.

Още на 5 г. се снима

във филма “Принцът

и просякът”,

на Мариана Евстатиева - Биолчева. “Почти нищо не помня от снимките. Спомням си морето и, че една вечер видях таралеж за пръв път. Бях много впечатлен тогава”, смее се Павел. През 2007 г. се снима в сериала на Иванка Гръбчева “Ваканцията на Лили”. В 5-и клас започва да посещава театралната школа в БНТ. Три сезона играе в постановката “4 стаи” на театър “София”. Истински големият успех обаче идва две години по-късно, когато е в седми клас. Явява се на кастинг за българската версия на сериала “Женени с деца в България” и получава ролята на Боби, синът на телевизионното семейство Бикови.

Едва 5-годишен играе във филма “Принцът и просякът”. СНИМКА: АРХИВ
Едва 5-годишен играе във филма “Принцът и просякът”. СНИМКА: АРХИВ

Спомня си, че му е било много забавно, но и доста натоварващо. “След училище бях на снимки и се прибирах към 8-9 ч вечерта. Тогава ходех на уроци по математика и съм заспивал по време на урок”, разказва Павел. По-късно получава роля в сериала на Влади Въргала “Шменти капели”. Оттогава не се е впускал в нови актьорски предизвикателства.

Освен да учи и да актьорства, Павел успява да обърне внимание и на любовта. В Италия заминава с приятелката си Никол, с която са заедно от 8-и клас.

Когато е 7-и клас Павел Ковачев получава ролята на Боби от сериала "Женени с деца в България". СНИМКА: АРХИВ
Когато е 7-и клас Павел Ковачев получава ролята на Боби от сериала "Женени с деца в България". СНИМКА: АРХИВ

Тя също е приета да учи в Милано. Преди да тръгне да покорява върховете на италианското образование, Павел Ковачев ще се опита да вземе шофьорска книжка и да излиза повече с приятели, защото със здравото учене върви и здравото почиване.

Павел е заедно с приятелката си Никол от осми клас.
Павел е заедно с приятелката си Никол от осми клас.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене