Създадоха антиотражателно покритие за смартфони като очите на нощните пеперуди

Новото покритие е устойчиво на надраскване и е самопочистващо се Снимка: Pixabay

Съвременните таблети и смартфони притежават куп впечатляващи характеристики, но и до ден днешен е почти невъзможно да се види екранното им съдържание на ярка светлина. Учени от САЩ са намерили разрешение на проблема и са създали антиотражателно покритие, вдъхновено от очите на нощните пеперуди, съобщава "Икономик таймс", цитира БТА.

Отражателната способност на новото покритие е 0,23 процента. За сравнение - тази на айФон 7 е 4,4 процента.

Разработката е дело на специалисти от университета на Централна Флорида, които са почерпили вдъхновение от природата.

Освен че се характеризира с ниска отражателна способност, новото покритие е устойчиво на надраскване и е самопочистващо се, благодарение на което екраните ще бъдат защитени от прах и отпечатъци. Друго предимство на покритието е неговата еластичност. То ще бъде отличен избор за огъващите се устройства, които се очаква до няколко години да навлязат на пазара.

Съвременните смартфони и таблети разчитат на сензори, които реагират на светлината и автоматично приспособяват яркостта на устройството. Това решение е недостатъчно ефективно и освен това води до по-бързо изтощаване на батерията.

Зрителните органи на нощните пеперуди са покрити с антиотражателни наноструктури. Благодарение на тях насекомите виждат в тъмното, а очите им не отразяват светлина, което им осигурява защита срещу хищници.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене