Холандски учени установиха как се синтезира глицерол в космоса

Холандски учени установиха как се синтезира глицерол в космоса. Снимка: Архив

Как се синтезира глицерол в тъмни плътни междугалактични облаци? Учени от Лайденския университет в Холандия са намерили отговор на този въпрос, предава БТА.

Космосът е пълен с тайни. Всяка година астрономи идентифицират подписите на химични елементи, които по-рано не са били наблюдавани в космоса. По-трудното е да се установи как са се образували елементите.

По-големите познания за палитрата с химични елементи могат да помогнат на астрономите да създадат модел на началото на живота на Земята. Глицеролът е ключова химична съставка на мембраните на живите клетки.

"Колкото по-сложни са химичните процеси през ранния еволюционен стадий на звезда, толкова по-голяма е вероятността да съществуват градивни тухлички на живота, преди да са се формирали планети", заяви Евине ван Дисхук от университета.

Учените смятат, че глицеролът в космоса води началото си от молекули въглероден оксид, които се захващат за прашинки при много ниски температури. "Тези молекули са с ролята на семена за "поникването" на по-големи и по-сложни молекули, след като взаимодействат с атоми водород", поясни Глеб Федосеев от екипа.

Предишни експерименти показаха, че хидрогенираният въглероден оксид може да влезе в реакция, за да се образуват четири атома формалдехид и шест атома метанол. Последвали изследвания доказаха, че хидрогенираният въглероден оксид може също да влезе в реакция, за да се образува захарта гликолалдехид.

Настоящото изследване навежда на мисълта, че хидрогенираният въглероден оксид може освен това да влезе в реакция, за да се произведе глицерол. "Ако участващи в тази верижна реакция продукти имат възможност редовно да взаимодействат помежду си, се образуват по-сложни молекули - отбеляза астрофизикът Харолд Линарц. - Сега стигнахме до нивото, свързано с глицерола, а следващото ниво е свързано с рибозата - захар, която е с важна роля в кодирането от човешките гени."

Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене