И Румъния е засегната от днешната кибератака, която срина системи в Украйна

Компании и институции в Румъния бяха засегнати днес от нова кибератака, наречена ГолдънАй (GoldenEye), която криптира данните на потребителите и след това иска откуп. Снимка: Pixabay

Компании и институции в Румъния бяха засегнати днес от нова кибератака, наречена ГолдънАй (GoldenEye), която криптира данните на потребителите и след това иска откуп, съобщава румънският информационен сайт Зиаре, цитирана от БТА.

Новината за кибератаката бе съобщена от румънския производител на инструменти за киберсигурност Битдифендър (Bitdefender). Става дума за същата атака, която е засегнала и Украйна.

Битдифендър посочва, че кибератаката вече е взела жертви в редица страни по света. За разлика от предишни версии на вируси, които блокират данните на потребителите в засегнатите компютри и след това искат откуп, за да възстановят достъпа, новата версия на ГолдънАй не позволява на засегнатите да използват повече заразеното устройство, тъй като след като приключи процеса на криптиране на данните, компютърът се изключва и не може да бъде използван преди заплащането на 300 долара, поясниха от Битдифендър.

Украйна бе ударена днес от масирана кибератака, която срина информационната мрежа на правителството и блокира много системи на международното летище в Киев, съобщиха световните медии.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене