Авангарден асансьор се движи и настрани

Асансьорна система, разработена от германската компания "Тисен Круп", може да се движи и настрани, като прави завои на 90 градуса. Факсимиле: Daily mail

Асансьорна система, разработена от германската компания "Тисен Круп", може да се движи и настрани, като прави завои на 90 градуса, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Изпитателната кула за асансьора беше открита в гр. Ротвайл, Германия. Тя е висока 246 м и има 12 шахти. Три от тях ще бъдат запазени за тестовете. Скоростта на кабините в тях може да достигне 18 м/сек.

Системата не използва въжета. Във всяка шахта се движат с магнитна левитация и независимо една от друга две кабини. Те ще пътуват нагоре в едната шахта и надолу в другата, като кръгова влакова система.

Подобна система ще облекчи много придвижването с асансьори във високите сгради. Основното й предимство е, че с нея се намалява времето за чакане. Според изследване на учени от Колумбийския университет в Ню Йорк, служителите в офиси в небостъргачите са прекарали 16,6 години в чакане на асансьора само през 2010 г., в сравнение с 5,9 години пътуване с тях. С новата система чакането ще бъде сведено до 15 до 30 секунди. Тя ще намали също ограниченията за височината на сградите. Освен това при нея шахтите не е необходимо да са вертикални.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене