Социоложката Мира Радева: Гери-Никол и Дара са еднодневки

Първия път като се чух как пея, щях да се гръмна

Коя е тя

Мира Радева е доктор по социология, преподавател и директор на Института за социални изследвания и маркетинг. Звезда от "ВИП брадър", ресторантьор и дори певица, Радева нашумя и с хитовия спектакъл "Франция, моя любов". Какво е един социолог да е певец театрал, кои звезди в българската музика ще останат непреходни и кои ще залязат, Радева разказа за "България Днес".

Надя Панкова

- Г-жо Радева, от години пеете в приятелския си кръг, но едва наскоро, покрай спектакъла "Франция, моя любов", се разбра, че сте много добра. Как се запалихте по пеенето?
- Пяла съм много през годините, защото се случи така, че моето семейство е много музикално и по двете линии - няма човек, който да не може да пее. Никой никога не се е занимавал професионално, но всички обичаха да пеят. Баща ми дрънкаше, не мога да кажа, че свиреше, на китара и от съвсем малка, като свършехме с вечерята, взимаше китарата и започваха да пеят. Баща ми пееше стари градски песни, баба ми - народни. Тя две седмици преди да почине на 98 години, я заведохме в хоспис, не можеше да ходи, но когато видя нови хора и й казах - бабо Марийке, ще изпееш ли една песен, тя веднага запя. За нашето семейство песента никога не е била особен талант, това за нас е просто като да седнеш на масата, да дишаш. И в семейството на мъжа ми, от когото са ми децата, е така - всички пеят, имат пиано.
А сега с Александър Кипров сме създали един спектакъл от есента насам. Няма да правя турне или концерти, както се пише. Както го нарече театралният режисьор Бойко Илиев, направили сме споделяне с публиката. Това е "Франция, моя любов". Вече изнесохме пет спектакъла, имаме много фенове. Единият клип от спектакъла е с 45 хиляди гледания. Има фантастични коментари, включително ми се обадиха от Мелбърн да ми кажат, че и там ни харесват.
- Защо прибегнахте до музикален педагог, при положение че имате вроден талант?
- Едно е да ти идва отвътре, друго е да направиш продукт за сцена. Всеки, който разбира от музика, ще ви каже, че това е работа. Това е като тренировките в спорта. Може ли един спортист да е без треньор? Музикалният педагог показва грешките, отстрани не можеш да се чуеш. Аз съм пяла цял живот, но едно е да тананикаш под душа или пред приятели, друго е на сцена. Нямат нищо общо. Тръгнах на уроци, защото ме провокира участието ми в "Байландо". Предложиха ми да пея или да танцувам. Много се зарадвах, абсолютно убедено казвам, ще пея. И като отидох и се чух, ми идваше да се гръмна. Въобще не ми хареса. По този повод се обадих на Вили Оникян, която е причината моята дъщеря да стане певица. Тя е уникална певица и музикант, издаде трети албум. И както казваше един приятел - то вашето семейство с толкова крякане какво друго да излезе - дъщеря ми започна да пее още на 5-6 години. Но се беше отказала и учеше социология, но й беше мъчно за пеенето. Взимаше уроци при Вили Оникян, Стефка Оникян веднага след първия й концерт я покани в Консерваторията - нямаме, каза й, гласове като твоя. И дъщеря ми каза - мамо, аз при всички съм учила в Консерваторията и един приятел ме посъветва да отида да уча в Лос Анджелис в "Мюзишън институт". И усилията за нейното образование бяха възмездени веднага - тя завърши с голямата награда на класа си по пеене. И това се случи в присъствието на Алис Купър в огромен театър в Холивуд. Аз цяла седмица вървях по улиците и плачех, защото моето бебенце успя да отиде там, защото всички ми казваха колко е уникална! Съпругът й също е музикант, китарист е. Тази година ще свирят на юбилейния джаз фестивал в Банско. Аз не просто пея, аз съм създала музикант!
- Казахте, че музиката е работа. А музикант къща храни ли?
- Не, за себе си не очаквам такова нещо. Хората си плащат на спектаклите билетите, но смятам, че в България има много пеещи хора. Неслучайно сме страната на Орфей. Но пазарът е много малък. Или трябва да правиш компромиси, или да заминеш за чужбина. На практика няма среден път.
- Има много пеещи или много, които мислят, че могат да пеят?
- Не, не, много пеещи хора, изключителни гласове. За мен има два Топ-а в музиката - оперното пеене и джазът. В сферата на операта сме дали повече гласове от италианците.
- А в съвременната музика?
- Специално българската никак не я харесвам. Тя не изразява моята чувственост и душевност, прекалено е комерсиална. Някой си представя комерсиалното като дум-дум-дум, дали е кючек или рап, е все едно и това се бълва отвсякъде. На мен тази музика не ми харесва. Но има изпълнители, които обожавам - една Белослава, Хилда Казасян, уникални! Рафи, въпреки че още няма собствена музика, е изключително талантлив човек.
- Какво мислите за други модерни изпълнители - Криско, Гери-Никол?
- На мен Криско никога нямаше да ми влезе в полезрението, ако не го бях видяла в „Капките“. Показа изключителен талант! Но за съжаление комерсиалното изяжда изкуството. Гери-Никол въобще не искам да я коментирам.

Гери-Никол
Гери-Никол

- Обикновено ги слагат под един знаменател.
- Еми... Нали ви казах, Криско нямаше да го знам кой е, ако не беше участвал в „Капките“. И там видях, че той е много мило, добро и чувствително момче с изключителни възможности. Колкото до Дара, Гери-Никол и тям подобни продукти на масовата култура, много скоро ще разберат, че ще бъдат сдъвкани и изплюти като много преди тях.
- Как гледате на талантливи деца като Крисия, които постигат големи успехи на музикалната сцена, но сякаш започват да ги експлоатират?
- Това щях да кажа. Децата не могат да вземат решения, решенията ги взимат родителите. И това се е случвало и преди - Анита Хегерланд - чудесно детенце, прояви се преди много години на "Златният Орфей", но не се знае какво е станало с нея. Робертино Лорети - уникално дете, да го изядеш. Но понякога, когато нещо си изживял в ранна възраст, след това ти се иска друго. За Крисия говоря.
- На какво се дължи успехът на "Франция, моя любов"?
- С Кипров сме се слели и това е една от причините за успеха на спектакъла. Гала преди няколко дни извън ефир ме пита - ама всички знаем, че пееш, защо сега звучи различно? Причината е, че когато започнахме спектакъла, между нас се получи невероятна симбиоза. Още на първото представление, което беше и най-неумелото, защото аз трябваше още много да работя, точно това ми казваха - вие сте като едно цяло. За пръв път започнах да изпитвам какво значи друг да е зад гърба ти и да ти скрива грешките. Двамата заедно правим една музика на живо, случва се тук и сега и няма да е същата, невероятно изживяване. Но исках да кажа, че този музикален вкус, който ни се предлага, формира лоши практики. Популярна фолкпевица, няма да кажа името й, отиват да я слушат мои познати с чужденец в компанията. И когато ми каза колко е бил възмутен, да я чакат до два и половина в бара да се появи - и целта казва, беше толкова ясна, през това време хората да пият - и тя се появила и изпяла пет песни на пълен плейбек. Това са комерсиалните продукти. Някой печели от това пари. Но това, което е останало в историята на музиката, не е този тип комерсиален продукт. Ще видим, че това са били дълбоките, искрени и чувствени изпълнения, когато човекът е извадил сърцето си и го е сложил пред публиката.

Дара
Дара

- Изказахте възхищение към български изпълнители, но с кого бихте искали да пеете?
- С много изпълнители. Много талантливи хора има. Последната ми амбиция е да запиша дует с един тенор - звездата на Варненската опера Арсений Арсов, и много ще се радвам това да се случи. Замислих се, че същия дует мога да направя и с популярни изпълнители от типа на Орлин Горанов. Или Миро, харесвам неговия стил и чувствеността в гласа му. Бих искала да пея с Хилда, с Белослава, със Силвия Кацарова. Впечатлих се много и от Десислава, която изпя "Травиата" и Сюзън Бойл, тя е човек с огромен потенциал.
- Който се похабява по кръчми и дискотеки.
- Не, не бих казала, че се похабява. Просто смятам, че ако Десислава пее "Травиата", тя просто няма да може да се издържа от това. Трябва да има друг бизнес. Както аз не се издържам от музиката и понеже се издържам от друго, правя тази музика, която сърцето ми иска. Много хора ме харесват и подкрепят и е невероятно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи

Напишете дума/думи за търсене