Любопитни факти за режисьора Люк Бесон

Люк Бесон СНИМКА: Туитър/Luc Besson

Франс прес представя пет любопитни факта, свързани с режисьора Люк Бесон, чийто нов филм "Валериан и градът на хилядите планети", който е най-скъпият в историята на френското кино, излиза в петък по екраните в САЩ, а една седмица по-късно във Франция.

Самоук творец

58-годишният Бесон е самоук режисьор - не се е обучавал в прочутата киношкола Femis в Париж. Той казва, че за филмите си се вдъхновява от самотното си детство в Гърция и бивша Югославия заедно с родителите си, които са учители по гмуркане в "Клуб Медитеране". "Когато бях 16-годишен, вече бях написал много от сценариите за филмите си, сред които "Петият елемент", поясни той.

След като стажува като асистент режисьор, през 1981 г. заснема първия си късометражен филм "Предпоследният". Две години по-късно интригата в същата лента доразвива в първия си игрален филм "Последната битка". Тогава все още не е навършил 25 години.

Недолюбван

Макар че завладя международната публика, Бесон невинаги получава ласкави отзиви от критиката. Филмът му "Безкрайна синева", с който бе открит кинофестивалът в Кан през 1988 г., бе освиркан и яростно критикуван, преди да бъде гледан от 9 милиона зрители в киносалоните.

Макар че е заснел 17 филма и получи 12 номинации за награди "Сезар", Бесон спечели само отличието за най-добър режисьор през 1998 г. с филма си "Петият елемент".

Взаимоотношенията между френската преса и Бесон не се подобриха с годините, като някои критици са на мнение, че филмите му са с прекалена маркетингова насоченост.

Бизнесмен

"Бесон донякъде ми напомня Джордж Лукас, който също притежава свой кинокомплекс", заяви актьорът Робърт де Ниро, снимал се отново в ролята на мафиот във филма "Коза Ностра" на френския режисьор.

През 1999 г. Бесон основава фирмата EuropaCorp. Продуцирани са комедии и екшъни, от "Ямакаши" и "Предградие 13" до филмовата поредица "Такси". Заснети са също по-интимни филми, сред които "Когато бях певец" (2006) на Ксавие Джаноли и "Сен Лоран" (2014) на Бертран Бонело.

През 2012 г. Бесон разширява дейността си, като на север от Париж създава Градче на киното, нещо като Холивуд на река Сена, с 9 снимачни площадки и филмова школа.

Кръстник на френското кино

"Не трябва да се разчита единствено на Люк Бесон", предупреди Изабел Джордано, генерална директорка на "Юнифранс" - организацията за популяризиране на френското кино в чужбина. Режисьорът на филма "Люси", който е гледан от 56 милиона зрители по света, е в ролята на локомотив благодарение на развлекателните филми, включително поредиците "Твърде лично" и "Транспортер", над които е работил като сценарист.

Гражданин

"Днес взимам думата, защото трябва да разоблича измамата, която сме на път да допуснем", заяви режисьорът по време на неотдавнашната президентска кампания, имайки предвид Националния фронт на Марин Льо Пен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене