Оперетите на Будапеща и Виена гостуват в Пловдив

Режисьорът на спектакъла Георги Динев

Оперетен галаконцерт Viva l' operetta в Античния театър в Пловдив ще събере звезди от виенската Фолкс опера, Будапещенската оперета и пловдивската опера на 26 юли в 21 часа. Повод за пищния спектакъл е изборът на Пловдив за европейска столица на културата през 2019 г. и 100-годишнината от първото професионално оперетно представление, която е догодина.

Събитието е част от фестивала Opera Open.

Австрийските певци Михаел Хавличек (баритон) и Бетина Швайгер (сопран), унгарските Силви Сенди (сопран) и Карой Пелер (баритон), както и солистите на операта в Пловдив Мариана Панова, Светлана Иванова, Вера Гиргинова, Марк Фаулър, Емил Павлов, Евгени Арабаджиев ще изпълнят арии, дуети и ансамбли от оперети на Калман, Лехар, Щраус, Хуска, Офенбах.

Участват хорът, балетът и оркестърът на пловдивската опера.

Диригент е Константин Добройков. Хореографията е на Боряна Сечанова и Йордан Кръстев, сценичната среда и костюмите - на Николина Костова-Богданова.

Режисьор на спектакъла е Георги Динев, който през 1995 г. дебютира на сцената на Музикалния театър “Стефан Македонски” в ролята на Ян Бибиян от едноименния мюзикъл на Димитър Вълчев. От 2003 е солист на операта в Стара Загора, а от 2016 г. и режисьор в пловдивската опера.

Голяма чест е, че изпълнители от столиците на оперетата Виена и Будапеща ще гостуват на бъдещата столица на културата Пловдив, коментира режисьорът Георги Динев.

Австрийските певци гостуват у нас за трети път, докато унгарските ще се качат на българска сцена за първи.

Двигател на фестивала Opera Open е директорката на пловдивската опера Нина Найденова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене