Героите от “Игра на тронове” преди и сега II

В “Сузи Кю” през 1999 г. и като Мелисандра СНИМКИ: АРХИВ

Карис ван Хутен

Кой би повярвал, че вечно сериозната Мелисандра е фен на рок музиката? Холандската актриса е дори и поп-рок певица, и то добра. Още с първата си главна роля - във филма “Сузи Кю”, тя получава наградата “Златно теле” на Холандския филмов фестивал. Спечелила е огромен брой кинонагради. За нея режисьорът Пол Верховен казва в тв интервю: “Никога в живота си не съм работил с толкова талантлива актриса”. Докато снима “Игра на тронове”, получава смъртни заплахи. Повод за безумния онлайн тормоз е замислената от героинята ѝ Мелисандра ужасна смърт на любимката на феновете принцеса Ширийн Баратеон.

Натали Дормър 

В “Казанова”, 2005 г., и като Марджъри Тирел
В “Казанова”, 2005 г., и като Марджъри Тирел

В училище британката Натали е отличничка, вицекапитан на училищния отбор по нетбол. 6 месеца след като се дипломира от академията за драматично изкуство “Уебър Дъглас” в Лондон, получава ролята на Виктория в “Казанова”. Режисьорът на филмовия ѝ дебют Ласе Халстрьом е толкова впечатлен от уменията на актрисата, че кара сценариста да разшири ролята ѝ.

Натали Дормър обича да тича и два пъти пробягва Лондонския маратон - през 2014 и 2016 г. Сред най-известните ѝ роли са на Ан Болейн в сериала “Династията на Тюдорите” и Кресида в поредицата “Игрите на глада”.

Ейдън Гилън 

В The Low Down през 2000 г. и като Питър Белиш
В The Low Down през 2000 г. и като Питър Белиш

Ирландският актьор започва кариерата си на 16-годишна възраст в представление на “Сън в лятна нощ”. Играе агент на ЦРУ, който се опитва да намери Брус Уейн , във филма “Черният рицар: Възраждане”. Участва в много сериали. Получава ирландска награда за най-добър водещ актьор за ролята си на Томи Каркети в “Наркомрежа”. Играе във всичките 6 сезона на “Игра на тронове” досега като Питър Белиш, по прякор Кутрето, прочут майстор на лъжите и интригите, като за тази роля също е номиниран за Ирландската филмова и тв награда. Освен с телевизионните си роли Гилън е известен и с участието си в множество театрални постановки на Бродуей.

Кристофер Хивю 

На младини и като Тормунд
На младини и като Тормунд

Бабата и родителите на норвежеца са актьори. Братовчед е на френската актриса Изабел Нанти. Роден е в Осло и в училище му дават главната роля в “Хамлет” на 16 години без прослушване. Завършва в Орхус датския филиал на Руската академия за театрално изкуство. На 19 години започва да играе в Националния театър в Осло. Бръсне си култовата брада за ролята си във филма “След Земята” през 2013 г. Участва в “Бързи и яростни 8”.

Мейзи Уилямс 

Като дете и като Аря Старк
Като дете и като Аря Старк

Маргарет (Мейзи) Уилямс е англичанка, израства в Съмърсет, после учи в Мидсъмър Нортън. Тренира танци няколко години и иска да стане танцьорка. Когато е на 14 години, прекъсва училище, за да се посвети на актьорската професия. Първата ѝ роля е през 2011 г. в “Игра на тронове” на Аря Старк. За играта си в сериала получава няколко награди за млада и поддържаща актриса. Дебютът ѝ в пълнометражен филм е през 2013 г. в трилъра “Топлинен удар”, в който си партнира със Стивън Дорф и Питър Стормър. Появява се и в “Доктор Кой” през 2015 г. Мейзи Уилямс е страстна защитничка на феминизма.

Николай Костер-Валдау 

През 1997 г. в “Нощна стража” и като Джайм Ланистър
През 1997 г. в “Нощна стража” и като Джайм Ланистър

През 2011 г. е поставен на 85-о място в класация на 100-те най-сексапилни мъже. Датският театрален и филмов актьор, продуцент и сценарист учи в Националната театрална школа в Копенхаген. През 1998 г. се жени за гренландската певица, актриса и бивша Мис Гренландия Нукака Моцфелд. Участва в много кино- и телевизионни европейски продукции. Кариерата му в Холивуд започва през 2001 г. с участие във филма “Блек Хоук” на режисьора Ридли Скот. През 2005 г. участва в “Небесно царство” отново под режисурата на Ридли Скот. Партнира си с Харисън Форд в “Защитна стена”, с Морган Фрийман и Том Круз във фантастичния трилър “Забвение”, с Жулиет Бинош в драмата “Хиляда пъти лека нощ” и с Джерард Бътлър в “Боговете на Египет”.

Мишел Феърли 

През 1990 г. в Hidden Agenda и като Кейтлин Старк
През 1990 г. в Hidden Agenda и като Кейтлин Старк

Северноирландска театрална и филмова актриса, носителка на няколко награди. Играе в “Хари Потър и Даровете на Смъртта” като майка на Хърмаяни Грейнджър. Известни филми и сериали с нейно участие са “Невидимата жена”, “Филомена”, “Особняци”, “Убийства в Мидсъмър”, “Мълчалив свидетел”, “Костюмари” и други. През 2001 г. си партнира с Никол Кидман във филма “Другите”. Родителите ѝ са собственици на кръчма. Мишел учи в католическо училище и извънкласно посещава театър Ulster Youth, откъдето започва любовта ѝ към актьорската игра.

Иуан Реон 

На младини и като Рамзи Болтън
На младини и като Рамзи Болтън

Уелският актьор е също певец и музикант, солист на групата The Convictions. Напуска бандата, за да гради актьорска кариера. Пее и свири на китара в индифолк и акустичен рок. Издава няколко албума. Получава награда за най-добър поддържащ актьор в мюзикъл за участието си в рок мюзикъла “Пролетно пробуждане”. Известен е с ролята на Саймън Белами в “Особняци”. Играе психопат садист в “Игра на тронове”, но първоначално се е явил на кастинг за ролята на Джон Сноу. Губи от Кит Харингтън, който му е близък приятел. Талантливият актьор се притеснява, че след “Игра на тронове” ще играе само злодеи. Предстои му да се снима като младия Хитлер в сатиричната драма “Адолф артистът”.

Лиам Кънингам 

В “Първият рицар” през 1995 г. и като Сър Давос Държеливия
В “Първият рицар” през 1995 г. и като Сър Давос Държеливия

Роден е на 2 юни 1961 г. в Дъблин, Ирландия. В средата на 80-те години работи като електротехник. Премества се в Зимбабве, където работи три години в сафари парк, като поддържа електрическото оборудване и обучава местни елтехници. След като се завръща в Дъблин, решава да смени кариерата си. Насочва се към актьорството и се записва на курс, след като вижда реклами на театралното училище “Оскар” във вестник “Айриш таймс”. Носител е на две Ирландски телевизионни и филмови награди, участва в много филми и сериали.

Ричард Брейк 

В Subterfuge през 1996 г. и като Нощният крал
В Subterfuge през 1996 г. и като Нощният крал

Роден е в Уелс, но като малък семейството му се премества в САЩ. Учи актьорско майсторство в Охайо и в Ню Йорк. Участва в многобройни продукции, включително с малки роли в “Студената планина” и “Мюнхен”, както и във филми на ужасите. Първата му значима роля в киното е на Джо Чил в “Батман в началото”. В него героят му убива родителите на Черния рицар и така го поставя на пътя на раздаването на справедливост. Играе ролята на Нощният крал в четвърти и пети сезон на “Игра на тронове”. Поради конфликти в графика през 6-ия сезон е заменен с Владимир Фурдик.

Макс фон Сюдов 

В “Седмия печат” през 1957 г. и като Триокият гарван
В “Седмия печат” през 1957 г. и като Триокият гарван

Легендарен шведски актьор, роден на 10 април 1929 г. Прочува се най-напред с изключителните си роли в някои от ранните шедьоври на Ингмар Бергман. Особено се откроява знаменитото му превъплъщение в образа на Рицаря, който играе шах със Смъртта във филма “Седмия печат”. Неговият репертоар е просто необятен – участвал е в над 140 филма под режисурата на световни майстори на киното от различни националности като Бертран Таверние (“Смърт на живо”, 1980), Андрей Кончаловски (“Дует за солистка”, 1986), Вим Вендерс (“До края на света”, 1991), Стивън Спилбърг (“Специален доклад”, 2002) и др. За ролята си във филма “Пеле завоевателят” (1987) е номиниран за “Оскар”. Играе и в “Междузвездни войни: Силата се пробужда”.

Джон Брадли 

Като кардинал в “Борджиите” през 2011 г. и като Самуел Тарли
Като кардинал в “Борджиите” през 2011 г. и като Самуел Тарли

Английски актьор, роден през 1988 г. в Манчестър. Завършва католическа гимназия, след което учи актьорско майсторство в Университета на Манчестър. Първата му поява в телевизията е в историческия сериал “Борджиите”, където играе ролята на кардинал Джовани де Медичи. Много добър комедиен актьор и завършен барабанист. Показва страхотните си ударни умения в песента на Никол Шерцингер In The Air Tonight, написана от Фил Колинс.

Джак Глийсън 

Като дете и като Джофри Баратеон
Като дете и като Джофри Баратеон

Ирландският актьор е играл като момче във филма “Батман в началото”. Известни филми с негово участие са “Царството на огъня” и “Гъби”. През 2010 г. играе главна роля във филма All Good Children и в рецензия за него сп. “Варайъти” обявява Глийсън за “голямото филмово откритие”. Учи философия и теология в колежа “Тринити” в Дъблин. Основател и артистичен директор е на театралната компания Collapsing Horse в ирландската столица. Джак казва, че за ролята си на краля злодей Джофри е вдъхновен от играта на Хоакин Финикс в “Гладиатор”. След края на участието си в “Игра на тронове” заявява, че се оттегля от актьорската професия.

Алфи Алън 

На младини и като Теон Грейджой
На младини и като Теон Грейджой

Роден е на 12 септември 1986 г. в Лондон. Баща му е актьор и режисьор, а майка му - филмов продуцент. Той е брат на певицата Лили Алън и главен герой в песента ѝ “Алфи”, където тя описва неговия мързел, злоупотреба с наркотици и други грехове. През 1998 г. участва със сестра си Лили във филма “Елизабет”, продуциран от майка му и с участието на Кейт Бланшет. През 2004 г. играе във филма “Агент Коди Банкс 2: Дестинация Лондон”, който е режисиран от чичо му Кевин Алън. През 2016 г. снима документалния филм в две части “Футбол: Кратка история” за History Channel. Фен е на “Арсенал”. Явява се на кастинг за ролята на Джон Сноу, преди да се превъплъти в Теон Грейджой.

Айзък Хемпстед-Райт 

Като дете и като Бран Старк
Като дете и като Бран Старк

Първоначално Айзък няма желание да стане актьор, но се записва в местния клуб по драма, за да избегне играта на футбол през зимата. Постепенно започва да участва в различни телевизионни реклами и в постановки в театър Kent Youth в Кентърбъри. Свири на пиано и барабани. Дебютът му на големия екран е през 2011 г. във филма на ужасите “Пробуждане”. През 2013 г. участва във филма “Затворена мрежа”, в който си партнира с Ерик Бана и Джулия Стайлс. Озвучава героя Егс в анимацията “Кутийковците” и Ейдън в епизод от анимационния сериал “Семейният тип”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене