Летящи грузинци и дервиши превзеха сцената на летния театър в Търново

ад 2000 великотърновци и гости на града аплодираха изпълнителите от Перу, Египет, остров Мавриций, Аржентина и др. СНИМКИ: Община Велико Търново

Над 200 екзотични певци, танцьори и музиканти от осем държави ще вземат участие в тазгодишното двадесето издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново, който се откри в петък вечерта.

Фестът започна с дефиле на участниците по гланата улица на сталата столица и тричасов концерт в летния театър в парк Марно поле. Над 2000 великотърновци и гости на града аплодираха изпълнителите от Перу, Египет, остров Мавриций, Аржентина, Колумбия, Грузия, Сърбия, Чили и България. До 29 юли всяка вечер те ще представят характерните особености на културата, традициите, обичаите, обредите и ритуалите на своите родни страни. Фествалът беше открит от кмета на В. Търново Даниел Панов, зам. министъра на туризма Ирена Георгиева и президента на CIOFF, Емил Павлов. Освен във Велико Търново концерти ще бъдат изнесени и в Дряново, Трявна, Поморие, Добрич, Ловеч и др. градове.

Летящи грузинци и дервиши превзеха сцената на летния театър в Търново.
Летящи грузинци и дервиши превзеха сцената на летния театър в Търново.

В програмата има още Мес фестивал, Вечери на традиционата кухня на Перу, Колумбия и Сърбия, Международнанаучна конференция, посветена на нематериалното културно наследство и предаването му между поколенията, арт пленер за млади художници от Великотърновския университет и изложба, представяща историята на фестивала. „В продължение на една седмица ние отново ще оцветим Велико Търново с фолклорни краски, ще раздвижим спокойния ритъм на ежедневието с много песни, музика и танци от близо и далеч, ще пишем история, ще създаваме спомени, ще изживеем света. Отново ще дадем среща на различни култури, фолклорно многообразие и фестивални фантазии”, обеща президентът на фестивала Емил Павлов.

Организатори на фестивала са Фондация „Международни фолклорни фестивали”, Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF /Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства/ в България. Съпътстващи събития са конкурса за красота и артистичност „Мис Фестивал“, традиционните вечери на нациите и художествен пленер.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене