Страдивариусът на Паганини от 1729 г. взриви Античния театър в Пловдив

Разан Стойка с цигулката на Паганини накара 3000 да онемеят в Античния театър в Пловдив. Снимка: Авторът

Цигулката, на която е свирил самият Николо Паганини, звуча на Античния театър в Пловдив, но в ръцете на виртуоза Разван Стойка. Оркестърът "Камерата Страдивариус" от Холандия изнесе зашеметяващ концерт в неделя вечер пред близо 3000 зрители. 12 безценни инструмента - Страдивариус и Гуарнери на близо 4 века, пристигнаха точно в 19,50 часа под строга охрана.

"С какво да започнем, освен с "Лято" на Вивалди в тази гореща нощ", каза румънецът Разан Стойка и засвири на цигулката на Паганини от 1729 г. Публиката онемя. "А сега ще чуете абсолютно автентично 24-о Капричио на Паганини, изпълнено от него точна с тази цигулка", каза ръководителят на "Камерата Страдивариус". Солистите на пловдивската опера Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Мариана Панова и Станислава Иванова изпълниха пяха арии под диригентството на Диан Чобанов.
Разан Стойка взриви публиката със "Зима" и "Пролет" на Пиацола от "Четирите годишни времена на Буенос Айрес". Никога досега в България не са звучали наведнъж толкова редки инструменти - 9 цигулки, 2 чела и контрабас. Това е поредната международна продукция на фестивала OPERA OPEN 2017. След концерта музикантите си направиха фотосесия на Античния театър.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене