На кораба “Емона” се ражда момиче, кръщават го на него
Пенчо Ковачев | 11 Август 2017 г. | 104 показвания | 0 коментара

В ролята на кръстници влизат група перничани

На 26 юли 2017 г. една българка роди момче на височина 11 800 м над Атлантика в самолет на “Луфтханза”, пътуващ от Колумбия до Германия. Кръстиха момчето Николай.

На 18 юни 1953 г. друга българка ражда момиче в пътническия кораб “Емона” по време на рейса му от Балчик до Варна, когато преминава покрай фара на Златни пясъци. Кръщават момичето Емона.

В началото на юли ви разказахме за кораба “Емона” като единствен в света претърпял крушение на сушата. Това става на 16 май 1979 г. край с. Чифлик по време на превоза на кораба с камион от Бургас до язовир “Кърджали”.

Прочел текста, ни се обади дългогодишният журналист Христо Шарлопов, кореспондент и после зам. главен редактор на в. “Кооперативно село”,

който е свидетел на

раждането на Емона

Според Шарлопов нищо в началото на морския рейс не предвещава събитието. Хората на палубата гледат красота наоколо, група перничани, дошли на почивка, пеят и пият, като “въртят от ръка на ръка стъкленицата”.

Никой от тях не знае, че след години за перничани ще се разказват вцове, а Перник ще стане столица на “винкело” и “голфо тройката”.

В един момент на палубата се появява жена, която търси копринен конец. В каютата на капитана Асен Абаджиев ражда жена. А пред вратата, силно притеснен, стои съпругът и държи за ръка около двегодишно момиче.

Палубата затаява дъх. Млъкват дори перничаните. Според Христо Шарлопов най-възрастният от тях извикал: “Човек се ражда, а ние тука стоим като... Трябва да направим нещо!” Може би този миньор и да е бил най-почерпеният, но това в случая няма никакво значение.

По-важното е, че от каютата излиза жената и казва на съпруга: “Честита втора дъщеря!”. Мъжът несръчно й целува ръката й, вдига момиченцето си високо нагоре и се провиква: “Имаш си сестричка, моето дете, сестричкааа!”

Миньорската дружина посреща радостната новина с мощно “Ура”, както според Вазов са викали дружините на опълченците на връх Шипка.

На палубата се появява капитанът Абаджиев и казва, че момиченцето ще бъде наречено Александра.

В една дописка в бургаския вестник “Черноморски фронт” от 28 септември 1975 г. пише, че след думите на капитана отново скачат миньорите. И се изявяват като колективен кръстник: “А, не! Емона ще се казва.” Бащата се връща в каютата и след малко пак се появява на палубата: “Жена ми е съгласна! Ще я кръстим Емона!”

Но на другия ден бащата идва при капитана и го пита какво е това име Емона, защото вкъщи... Той не довършва изречението, но и сега не е трудно да се досетим, че притеснението му идва заради повелята да бъде продължено името на някоя от бабите или на някого от дядовците.

“Има само три Емони на света: нос Емине, корабът “Емона”... казва капитанът и замълчава. “А третата?”, припряно пита бащата. “Третата е твоята Емона!”

Името произлиза от Аемон - древногръцкото название на Стара планина. Не знаем защо капитанът не споменава, че това име носи и едно село край Несебър. В “Илиадата” Омир пише, че тракийският цар Рез, участвал в Троянската война, е роден в Емона.

Когато корабът пристига на пристанището във Варна, там вече го чака линейка. Историята завършва с хепиенд.

Десет години по-късно капитан Асен Абаджиев получава писмо: “На 10 години съм. Искам да видя мястото, където съм се родила, и вас да видя...”

“Едно такова мило, детско писмо”, определя морякът първия опит за връзка между него и момичето. Двамата се срещат 12 години по-късно.

Емона Жекова

е вече на 22

Моряците от кораба са я поканили на свое тържество по случай “изпълнението на всички годишни планове”.

На палубата на кораба идва богът на морето Нептун и девойката е кръстена отново Емона, но вече по моряшки.

Авторката на дописката във в. “Черноморски фронт” пише, че момичето казало: “Вълнувам се при тази първа среща на кораба, чието име получих преди 22 години. Много често съм си мислила за кораба, за хората, които в трудния момент са помогнали на моята майка. Радвам се, че след толкова години с запознах с тези, които са ми дали името Емона. На всички тях съм признателна и благодарна. Чувствам се отлично сред екипажа. Днес стана и моето моряшко кръщение от Нептун и вече имам две свидетелства - и гражданско, и моряшко...”

През август 1974 г. Христо Шарлопов открива адреса на Емона Жекова Кирова и отива у дома й. Среща се с момичето и майка му, припомнят си онзи незабравим за всички тях ден...

Сега опитите на кореспондента ни във Варна Цанко Цанев да намери Емона не се увенчаха с успех. Ако тя прочете тази страница, нека се обади в редакцията.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За 10 г. от лечебно заведение пред фалит превръщаме “Първа МБАЛ - София” в първата общинска университетска болница, казва в интервю изпълнителният директор на "Първа МБАЛ - София" ЕАД - Д-р Димитров, в сезона на отпуските какви съвети ще дадете как да пазим очите си? - Отпускарският период е свързан с море, басейни,

Кралицата на Великобритания Елизабет Втора през миналата година е получила над 20 милиона лири (26 милиона долара) от експлоатацията на недвижими имоти в херцогство Ланкастър, което е нейна собственост, предаде Прес асошиейшън. Стойността на самите недвижими имоти превишава 500 милиона лири или 650 милиона долара.

Германската полиция съобщи, че няколко души са били ранени при нападение в препълнен автобус в северния град Любек, а заподозрян е бил арестуван, предаде Асошиейтед прес. В. "Любекер нахрихтен" писа, че неизвестен мъж се е опитал да рани пътниците в автобуса с нож. Полицейският говорител Дюрк Дюрброок каза,

През последните години силно се повиши интересът към ...
„Нефритена катарама я отккрихме при проучването на една ...
Гери-Никол съвсем превъртя, опитва се да се хвърли под ...
Маниакът на татуировките, 32-годишният Адам Курликале, ...
Италианският гранд Милан ще гостува в София за приятелски ...
Точно година след "Мотел"  Приятели не му дават да спи в ...
Световната премиера на "Mamma mia! Отново заедно" се състоя ...
Дензъл Уошингтън снима филми от 1981 г. насам, но ето че ...
Медийният експерт Гого Лозанов се застопори пред разлепени ...
Руският пианист Иан Шарапов ще изнесе 10-часов концерт по ...
Изключително разочарован от представянето на любимия си ...
Най-голямата звезда в алпийските ски Линдзи Вон показа ...
Едно от най-големите имена на българската музикална сцена - ...
През декември 1941 г. за първи път е публикувана историята ...
Обвинения, че е била пияна по време на церемонията за ...
Вратарят Джордън Пикфорд подари на своята годеница Меган ...