На кораба “Емона” се ражда момиче, кръщават го на него
Пенчо Ковачев | 11 Август 2017 г. | 70 показвания | 0 коментара

В ролята на кръстници влизат група перничани

На 26 юли 2017 г. една българка роди момче на височина 11 800 м над Атлантика в самолет на “Луфтханза”, пътуващ от Колумбия до Германия. Кръстиха момчето Николай.

На 18 юни 1953 г. друга българка ражда момиче в пътническия кораб “Емона” по време на рейса му от Балчик до Варна, когато преминава покрай фара на Златни пясъци. Кръщават момичето Емона.

В началото на юли ви разказахме за кораба “Емона” като единствен в света претърпял крушение на сушата. Това става на 16 май 1979 г. край с. Чифлик по време на превоза на кораба с камион от Бургас до язовир “Кърджали”.

Прочел текста, ни се обади дългогодишният журналист Христо Шарлопов, кореспондент и после зам. главен редактор на в. “Кооперативно село”,

който е свидетел на

раждането на Емона

Според Шарлопов нищо в началото на морския рейс не предвещава събитието. Хората на палубата гледат красота наоколо, група перничани, дошли на почивка, пеят и пият, като “въртят от ръка на ръка стъкленицата”.

Никой от тях не знае, че след години за перничани ще се разказват вцове, а Перник ще стане столица на “винкело” и “голфо тройката”.

В един момент на палубата се появява жена, която търси копринен конец. В каютата на капитана Асен Абаджиев ражда жена. А пред вратата, силно притеснен, стои съпругът и държи за ръка около двегодишно момиче.

Палубата затаява дъх. Млъкват дори перничаните. Според Христо Шарлопов най-възрастният от тях извикал: “Човек се ражда, а ние тука стоим като... Трябва да направим нещо!” Може би този миньор и да е бил най-почерпеният, но това в случая няма никакво значение.

По-важното е, че от каютата излиза жената и казва на съпруга: “Честита втора дъщеря!”. Мъжът несръчно й целува ръката й, вдига момиченцето си високо нагоре и се провиква: “Имаш си сестричка, моето дете, сестричкааа!”

Миньорската дружина посреща радостната новина с мощно “Ура”, както според Вазов са викали дружините на опълченците на връх Шипка.

На палубата се появява капитанът Абаджиев и казва, че момиченцето ще бъде наречено Александра.

В една дописка в бургаския вестник “Черноморски фронт” от 28 септември 1975 г. пише, че след думите на капитана отново скачат миньорите. И се изявяват като колективен кръстник: “А, не! Емона ще се казва.” Бащата се връща в каютата и след малко пак се появява на палубата: “Жена ми е съгласна! Ще я кръстим Емона!”

Но на другия ден бащата идва при капитана и го пита какво е това име Емона, защото вкъщи... Той не довършва изречението, но и сега не е трудно да се досетим, че притеснението му идва заради повелята да бъде продължено името на някоя от бабите или на някого от дядовците.

“Има само три Емони на света: нос Емине, корабът “Емона”... казва капитанът и замълчава. “А третата?”, припряно пита бащата. “Третата е твоята Емона!”

Името произлиза от Аемон - древногръцкото название на Стара планина. Не знаем защо капитанът не споменава, че това име носи и едно село край Несебър. В “Илиадата” Омир пише, че тракийският цар Рез, участвал в Троянската война, е роден в Емона.

Когато корабът пристига на пристанището във Варна, там вече го чака линейка. Историята завършва с хепиенд.

Десет години по-късно капитан Асен Абаджиев получава писмо: “На 10 години съм. Искам да видя мястото, където съм се родила, и вас да видя...”

“Едно такова мило, детско писмо”, определя морякът първия опит за връзка между него и момичето. Двамата се срещат 12 години по-късно.

Емона Жекова

е вече на 22

Моряците от кораба са я поканили на свое тържество по случай “изпълнението на всички годишни планове”.

На палубата на кораба идва богът на морето Нептун и девойката е кръстена отново Емона, но вече по моряшки.

Авторката на дописката във в. “Черноморски фронт” пише, че момичето казало: “Вълнувам се при тази първа среща на кораба, чието име получих преди 22 години. Много често съм си мислила за кораба, за хората, които в трудния момент са помогнали на моята майка. Радвам се, че след толкова години с запознах с тези, които са ми дали името Емона. На всички тях съм признателна и благодарна. Чувствам се отлично сред екипажа. Днес стана и моето моряшко кръщение от Нептун и вече имам две свидетелства - и гражданско, и моряшко...”

През август 1974 г. Христо Шарлопов открива адреса на Емона Жекова Кирова и отива у дома й. Среща се с момичето и майка му, припомнят си онзи незабравим за всички тях ден...

Сега опитите на кореспондента ни във Варна Цанко Цанев да намери Емона не се увенчаха с успех. Ако тя прочете тази страница, нека се обади в редакцията.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Можеше да играем много по-добре. Не ни се получи играта и стратегията. Заслужено равенство. Не ми хареса владеенето на топката. Подведохме се по играта на “Левски” с изритани топки. Стояхме далеч от съперника. Не можахме да пресираме и противодействаме. Играехме бавно с топката. Давахме възможност да ни пресират.

Социалната психоложка проф. Толя Стоицова от Нов български университет казва още, че доста от хората във  фейсбук са наивни, а измамниците добре познават  психологията на потребителите - Проф. Стоицова, защо толкова много хора се сприятелятат с непознат човек? - Тук проблемът започва още от думата “сприятеляват”.

- Подменете подовите настилки      - Убедете се, че водопроводът е в изправност      - Почистете покрива и улуците от листа и клони У нас ремонтите на дома най-често се правят през лятото или в началото на есента. Много хора използват за това част от летния си отпуск. Натрупалите опит домашни майстори обаче знаят,

Уникален спомен излиза на търг - единственото оцеляло ...
Божидар Божилов е лидер на феновете на "Ботев" вече близо ...
ЦСКА-София постигна победа над "Левски" още преди дербито ...
Мачът между "Лудогорец" и португалският "Брага" от ...
Холивудският актьор Шая Лабъф се призна за виновен пред ...
Американският режисьор Куентин Тарантино призна, че е знаел ...
Победителка в три конкурса за красота стана инспектор по ...
Станка Златева е най-успешната българска състезателка в ...
Администрацията на ЦРУ уволни черния лабрадор Лулу, който ...
Слави Трифонов покани за гост в шоуто си майка си, като ...
Плейбоят с власт опитал да изнасили 30 актриси, сред ...
Предстоящата на 3 ноември премиера на “Кармен” на ...
Григор Димитров се класира за 1/4-финалите на турнира в ...
Бъдещият австрийски канцлер Себастиан Курц се показа след ...
Тайландски куки одрусаха Жени Калканджиева с 4 бона. ...
Бурни латинотанци хвърли певицата Райна пред... маса, ...