На кораба “Емона” се ражда момиче, кръщават го на него
Пенчо Ковачев | 11 Август 2017 г. | 79 показвания | 0 коментара

В ролята на кръстници влизат група перничани

На 26 юли 2017 г. една българка роди момче на височина 11 800 м над Атлантика в самолет на “Луфтханза”, пътуващ от Колумбия до Германия. Кръстиха момчето Николай.

На 18 юни 1953 г. друга българка ражда момиче в пътническия кораб “Емона” по време на рейса му от Балчик до Варна, когато преминава покрай фара на Златни пясъци. Кръщават момичето Емона.

В началото на юли ви разказахме за кораба “Емона” като единствен в света претърпял крушение на сушата. Това става на 16 май 1979 г. край с. Чифлик по време на превоза на кораба с камион от Бургас до язовир “Кърджали”.

Прочел текста, ни се обади дългогодишният журналист Христо Шарлопов, кореспондент и после зам. главен редактор на в. “Кооперативно село”,

който е свидетел на

раждането на Емона

Според Шарлопов нищо в началото на морския рейс не предвещава събитието. Хората на палубата гледат красота наоколо, група перничани, дошли на почивка, пеят и пият, като “въртят от ръка на ръка стъкленицата”.

Никой от тях не знае, че след години за перничани ще се разказват вцове, а Перник ще стане столица на “винкело” и “голфо тройката”.

В един момент на палубата се появява жена, която търси копринен конец. В каютата на капитана Асен Абаджиев ражда жена. А пред вратата, силно притеснен, стои съпругът и държи за ръка около двегодишно момиче.

Палубата затаява дъх. Млъкват дори перничаните. Според Христо Шарлопов най-възрастният от тях извикал: “Човек се ражда, а ние тука стоим като... Трябва да направим нещо!” Може би този миньор и да е бил най-почерпеният, но това в случая няма никакво значение.

По-важното е, че от каютата излиза жената и казва на съпруга: “Честита втора дъщеря!”. Мъжът несръчно й целува ръката й, вдига момиченцето си високо нагоре и се провиква: “Имаш си сестричка, моето дете, сестричкааа!”

Миньорската дружина посреща радостната новина с мощно “Ура”, както според Вазов са викали дружините на опълченците на връх Шипка.

На палубата се появява капитанът Абаджиев и казва, че момиченцето ще бъде наречено Александра.

В една дописка в бургаския вестник “Черноморски фронт” от 28 септември 1975 г. пише, че след думите на капитана отново скачат миньорите. И се изявяват като колективен кръстник: “А, не! Емона ще се казва.” Бащата се връща в каютата и след малко пак се появява на палубата: “Жена ми е съгласна! Ще я кръстим Емона!”

Но на другия ден бащата идва при капитана и го пита какво е това име Емона, защото вкъщи... Той не довършва изречението, но и сега не е трудно да се досетим, че притеснението му идва заради повелята да бъде продължено името на някоя от бабите или на някого от дядовците.

“Има само три Емони на света: нос Емине, корабът “Емона”... казва капитанът и замълчава. “А третата?”, припряно пита бащата. “Третата е твоята Емона!”

Името произлиза от Аемон - древногръцкото название на Стара планина. Не знаем защо капитанът не споменава, че това име носи и едно село край Несебър. В “Илиадата” Омир пише, че тракийският цар Рез, участвал в Троянската война, е роден в Емона.

Когато корабът пристига на пристанището във Варна, там вече го чака линейка. Историята завършва с хепиенд.

Десет години по-късно капитан Асен Абаджиев получава писмо: “На 10 години съм. Искам да видя мястото, където съм се родила, и вас да видя...”

“Едно такова мило, детско писмо”, определя морякът първия опит за връзка между него и момичето. Двамата се срещат 12 години по-късно.

Емона Жекова

е вече на 22

Моряците от кораба са я поканили на свое тържество по случай “изпълнението на всички годишни планове”.

На палубата на кораба идва богът на морето Нептун и девойката е кръстена отново Емона, но вече по моряшки.

Авторката на дописката във в. “Черноморски фронт” пише, че момичето казало: “Вълнувам се при тази първа среща на кораба, чието име получих преди 22 години. Много често съм си мислила за кораба, за хората, които в трудния момент са помогнали на моята майка. Радвам се, че след толкова години с запознах с тези, които са ми дали името Емона. На всички тях съм признателна и благодарна. Чувствам се отлично сред екипажа. Днес стана и моето моряшко кръщение от Нептун и вече имам две свидетелства - и гражданско, и моряшко...”

През август 1974 г. Христо Шарлопов открива адреса на Емона Жекова Кирова и отива у дома й. Среща се с момичето и майка му, припомнят си онзи незабравим за всички тях ден...

Сега опитите на кореспондента ни във Варна Цанко Цанев да намери Емона не се увенчаха с успех. Ако тя прочете тази страница, нека се обади в редакцията.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Билетите са сектор "Г" на стадион "Българска армия" свършиха няколко часа преди началото на 1/4-финала за купата на България между ЦСКА и "Лудогорец", който е от 17,30 ч в четвъртък, 14 декември. Над 5000 пропуска за култовия "червен" сектор са продадени и вече не могат да се купят дори и по интернет.

156-ото мегадерби на Сърбия, Балканите и Европа "Партизан" - "Цървена звезда" предостави нов вариант за батални сцени. Главни герои в тях бяха само фенове на "гробарите". Те се сбиха в сектора на "Партизан" по време на мача от 22-ия кръг, завършил 1:1. Сбиването стана между две враждуващи фракции на "гробарите" - желаещите да вземат властта на

Газопроводът "Турски поток", който според специалистите е най-мащабният енергиен проект на тръбопровод за трансфер на природен газ между Турция и Русия в последно време, ще смени маршрута си и вместо в Гърция, тръбата ще влиза в България и оттам ще продължава за Румъния, Унгария и Австрия. Това съобщава турският вестник "Хабертюрк",

Националният селекционер на волейболния ни дамски тим Тони ...
Григор Димитров получи поредно признание за великолепното ...
Ергенът от Козлец Яни е първият сигурен финалист във ...
Американски учени разработиха с помощта на изкуствен ...
"Поставих България на кикбоксовата карта", обяви сензацията ...
Станимир Беломъжев е покорил всички върхове в ски ...
Всичко, което правим, е в интерес на гражданите, които ...
Принцовете Уилям и Хари преминаха вчера по червения килим ...
Благотворителният календар с бебета на Fibank и ДНК вече ...
Баритонът на Метрополитън опера отменя гостуването си в ...
Виж с кого се гордя “Медийна група България” през 2017 ...
Британската актриса Софи Търнър от сериала "Игра на ...
Почти 11 200 зрители са гледали новия български филм “Дъвка ...
Алкохолна вакханалия след края на „Биг брадър“ Разцелува ...
Четири вече пораснали хлапета и четири смели таланта на ...
Четири вече пораснали хлапета и четири смели таланта на ...