Министър Боил Банов: Културната програма за Председателството на ЕС е 4 милиона
Мила Вачева | 11 Август 2017 г. | 34 показвания | 0 коментара

Главен приоритет е приемането на Националната стратегия за развитие на културата, залага се на прозрачността и на проектния принцип в работата на Министерството на културата

"45 дни имат кандидатите да впечатлят Европейския съюз с културните си проекти - срокът вече тече. За целта са отделени 1,370 млн. лв.", съобщи министърът на културата Боил Банов. Техните предложения ще се разглеждат от фонд "Култура" и до средата на октомlври жури ще трябва да определи кои ще бъдат финансирани. В МК са се отказали от идеята техният екип да подреди културната програма за Европа и залагат на проектния принцип, който искат да наложат за всички изкуства. Цялата европейска културна програма, включително за задължителни събития в Брюксел и изложба в Лувъра, ще струва 4 млн. лева.


Като главен приоритет в работата на министерството на културата Боил Банов определи финализирането и приемането на Националната стратегия за развитието на културата. Вече е проведено първото заседание на работна група от 120 човека, но поканата за участие е отворена.


Ключов приоритет ще е опазването на културно-историческото наследство. Банов обеща работата на Националния институт за паметници на културата да бъде прозрачна и ясна, за да се върне доверието в него. Най-важното е спазването на сроковете, според него.


Тежка е ситуацията с библиотеките, където т.н. "библиотечен стандарт" не заработи и те не разполагат със средства да попълват фондовете си.


"Подобен е проблемът и с финансирането на киното - това е т.н. "малък закон", който е пожелателен - да, пари ще има, ако могат да се заделят от бюджета според възможностите му. Засега успяваме да заделим едни 14 млн., не достигат 3 млн. лв., а знам колко са важни те за развитието на киното. Ще търсим възможности за финансиране на повече проекти", уточни министърът. Днес тече и конкурс за нов директор на Националния филмов център, който за първи път се показва онлайн.


Читалищата се нуждаят от изцяло нов закон, който да поощрява работата на инициативните.


На финала е осъвременяването на методиката за финансирането на сценичните изкуства. Нейната философия е да осигури устойчивост и прогнозиране на работата на театрите, оркестрите, филхармониите.


Търси се начин за пропагандиране на българското изкуство зад граница. Министърът е убеден, че най-доброто зда българските художници и архитекти е участието им във Венециалското биенале - там България от години не е имала представители.


"Голям проблем е поддържането на сградите. Например в Националната библиотека, чийто искания за спешни ремонти на покрива удовлетворихме напълно, изскачат нови и нови нужди, защото нещата са занемарявани от години. Пари ще дойдат, ако заработи възможността да се отделят пари за култура по Закона за хазарта - водим разговори с Министерството на финансите. Трябват и промени в Закона за меценатството. Но най-важното за мен е да работим на проектен принцип", обобщи задачите си министър Банов.


На въпроса дали би върнал Мирослав Боршош като шеф на НДК, ако повдигнатите срещу него обвинения от прокуратурата отпаднат, Банов беше категоричен: "Харесвам визията, която Боршош наложи на НДК, но как е постигнато това и с какви средства е отделен въпрос. Ще продължаваме да работим в тази посока - все пак това е дворец на културата, но искаме, особено след председателството на ЕС, да го наложим и като голям конгресен център. Ремонтът върви в темпове, които гарантират, че ще бъде направено всичко необходимо и ще бъде завършен в оптималните срокове".


След дни той заминава за Китай, където е убеден, че ще проведе много полезни разговори с колеги министри. Забелязал е голяма активност от страна на български културни институции, между които и Народния театър, които развиват добри отношения с китайските си колеги.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Столичен полицай е намерен прострелян в главата в кв. "Младост", съобщиха от МВР. Смята се, че се е опитал да се самоубие. Сигналът е подала съпругата му. Тя го намерила да лежи на пода в дома им. Мъжът е откаран в болница в критично състояние.                                                                               

На основание чл. 129, ал. 2 от Конституцията на Република България президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В съответствие с разпоредбите на Конституцията председателят на Върховния касационен съд,

Тежка катастрофа преди половин час е станала на главен път София- Варна в близост до село Български извор. Тир, пътуващ в посока Варна, се е занесъл на мокра настилка и на десен завой е навлязъл в насрещното платно, където също е имало тир, пътуващ в срещуположната посока за София. За нещастие между двете големи машини е попаднал бус,

Театърът показва 24 от най-ценните си облекла, които ...
„Неудържима: моят живот досега“ е сензационната изповед на ...
Играем крале и принцеси, а ни плащат като за мишки, казва ...
Гласовитата Ашли, известна и с люБовта си към пищовите, ...
"Черната тетрадка" на Зинаида Гипиус, която е част от ...
Атанас Пенев или просто Наско от Б.Т. Р. се ожени за ...
Григор Димитров е на победа от поредния си личен ...
Вижте повече снимки ТУК Чудовище с грамадни размери ...
Американската певица, актриса и съдия в британското издание ...
Американската Гилдия на режисьорите е започнала ...
Опериран травестит цъфна на страниците на "Плейбой" в памет ...
Британски експерти съветват как да си съставим непробиваема ...
Гимнастичките винаги са привличали мъжките погледи. ...
Участвам в много нови продукции, които скоро ще излязат на ...
Още откакто тръгва форматът “Х Фактор” в страната ни, едно ...
НАСА удължи за втори път мисията на космическия апарат ...