Министър Боил Банов: Културната програма за Председателството на ЕС е 4 милиона
Мила Вачева | 11 Август 2017 г. | 55 показвания | 0 коментара

Главен приоритет е приемането на Националната стратегия за развитие на културата, залага се на прозрачността и на проектния принцип в работата на Министерството на културата

"45 дни имат кандидатите да впечатлят Европейския съюз с културните си проекти - срокът вече тече. За целта са отделени 1,370 млн. лв.", съобщи министърът на културата Боил Банов. Техните предложения ще се разглеждат от фонд "Култура" и до средата на октомlври жури ще трябва да определи кои ще бъдат финансирани. В МК са се отказали от идеята техният екип да подреди културната програма за Европа и залагат на проектния принцип, който искат да наложат за всички изкуства. Цялата европейска културна програма, включително за задължителни събития в Брюксел и изложба в Лувъра, ще струва 4 млн. лева.


Като главен приоритет в работата на министерството на културата Боил Банов определи финализирането и приемането на Националната стратегия за развитието на културата. Вече е проведено първото заседание на работна група от 120 човека, но поканата за участие е отворена.


Ключов приоритет ще е опазването на културно-историческото наследство. Банов обеща работата на Националния институт за паметници на културата да бъде прозрачна и ясна, за да се върне доверието в него. Най-важното е спазването на сроковете, според него.


Тежка е ситуацията с библиотеките, където т.н. "библиотечен стандарт" не заработи и те не разполагат със средства да попълват фондовете си.


"Подобен е проблемът и с финансирането на киното - това е т.н. "малък закон", който е пожелателен - да, пари ще има, ако могат да се заделят от бюджета според възможностите му. Засега успяваме да заделим едни 14 млн., не достигат 3 млн. лв., а знам колко са важни те за развитието на киното. Ще търсим възможности за финансиране на повече проекти", уточни министърът. Днес тече и конкурс за нов директор на Националния филмов център, който за първи път се показва онлайн.


Читалищата се нуждаят от изцяло нов закон, който да поощрява работата на инициативните.


На финала е осъвременяването на методиката за финансирането на сценичните изкуства. Нейната философия е да осигури устойчивост и прогнозиране на работата на театрите, оркестрите, филхармониите.


Търси се начин за пропагандиране на българското изкуство зад граница. Министърът е убеден, че най-доброто зда българските художници и архитекти е участието им във Венециалското биенале - там България от години не е имала представители.


"Голям проблем е поддържането на сградите. Например в Националната библиотека, чийто искания за спешни ремонти на покрива удовлетворихме напълно, изскачат нови и нови нужди, защото нещата са занемарявани от години. Пари ще дойдат, ако заработи възможността да се отделят пари за култура по Закона за хазарта - водим разговори с Министерството на финансите. Трябват и промени в Закона за меценатството. Но най-важното за мен е да работим на проектен принцип", обобщи задачите си министър Банов.


На въпроса дали би върнал Мирослав Боршош като шеф на НДК, ако повдигнатите срещу него обвинения от прокуратурата отпаднат, Банов беше категоричен: "Харесвам визията, която Боршош наложи на НДК, но как е постигнато това и с какви средства е отделен въпрос. Ще продължаваме да работим в тази посока - все пак това е дворец на културата, но искаме, особено след председателството на ЕС, да го наложим и като голям конгресен център. Ремонтът върви в темпове, които гарантират, че ще бъде направено всичко необходимо и ще бъде завършен в оптималните срокове".


След дни той заминава за Китай, където е убеден, че ще проведе много полезни разговори с колеги министри. Забелязал е голяма активност от страна на български културни институции, между които и Народния театър, които развиват добри отношения с китайските си колеги.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мрежа за нелегален внос на българско оръжие разбиха гръцките власти на остров Крит. Ченгетата са изумени от голямото количество разнообразен боен арсенал. Арестувани са седем гърци досега. Още през март на ГКПП Промахон митничари попаднали на находка, която ги отвела до цяла мрежа за нелегален трафик на оръжие.

Задавали ли сте си въпроса защо Dacia вече няколко години поред е най-продаваната марка у нас? За българския пазар цената продължава да е най-важната при избора на автомобил, но това не е единственият критерий. Ако беше така, автомобили като индийския Tata Nano или някои евтини китайски или руски алтернативи също щяха да са номер 1.

НАСА подготвя изстрелването на 6 август на уникална сонда с размерите на автомобил за изучаване на слънчевата корона, съобщава агенция Ройтерс. Този апарат ще се приближи най-близо в сравнение с всички останали до нашата звезда, за да изследва слънчевата атмосфера, която поражда слънчевия вятър. Космическият апарат Parker Solar Probe ще осъществи

Президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов засипа с похвали ...
Бразилският национал Алисон Бекер стана най-скъпият вратар ...
Нападателят на "Славия" Ивайло Димитров преминава в ...
Днес щяхме да празнуваме годишнина от брака! Да, имахме ...
Русокосата чаровница Жанета Осипова е фаворитка да се ...
Село Александрия се готви за 22-то издание на фолклорния ...
Египетски археолози откриха в Александрия запечатан ...
Григор Димитров повтаря хода на събитията от сезон 2015, ...
Треньорът на "Славия" Златомир Загорчич показа голям ...
Дълбоководните рифове в океанската "зона на здрача" се ...
Цветелина не искала да тежи на джоба на рапъра Двамата ...
Двата града пекат заедно хляб да покажат сходните ...
Овдовелият съпруг на австралийската писателка Колийн ...
Седемдесет и три годишният британски певец Род Стюарт пусна ...
Украинската тенис красавица Леся Цуренко отдъхва след ...
Китайският ледоразбивач „Сюелун" в петък ще се отправи към ...