Министър Боил Банов: Културната програма за Председателството на ЕС е 4 милиона
Мила Вачева | 11 Август 2017 г. | 43 показвания | 0 коментара

Главен приоритет е приемането на Националната стратегия за развитие на културата, залага се на прозрачността и на проектния принцип в работата на Министерството на културата

"45 дни имат кандидатите да впечатлят Европейския съюз с културните си проекти - срокът вече тече. За целта са отделени 1,370 млн. лв.", съобщи министърът на културата Боил Банов. Техните предложения ще се разглеждат от фонд "Култура" и до средата на октомlври жури ще трябва да определи кои ще бъдат финансирани. В МК са се отказали от идеята техният екип да подреди културната програма за Европа и залагат на проектния принцип, който искат да наложат за всички изкуства. Цялата европейска културна програма, включително за задължителни събития в Брюксел и изложба в Лувъра, ще струва 4 млн. лева.


Като главен приоритет в работата на министерството на културата Боил Банов определи финализирането и приемането на Националната стратегия за развитието на културата. Вече е проведено първото заседание на работна група от 120 човека, но поканата за участие е отворена.


Ключов приоритет ще е опазването на културно-историческото наследство. Банов обеща работата на Националния институт за паметници на културата да бъде прозрачна и ясна, за да се върне доверието в него. Най-важното е спазването на сроковете, според него.


Тежка е ситуацията с библиотеките, където т.н. "библиотечен стандарт" не заработи и те не разполагат със средства да попълват фондовете си.


"Подобен е проблемът и с финансирането на киното - това е т.н. "малък закон", който е пожелателен - да, пари ще има, ако могат да се заделят от бюджета според възможностите му. Засега успяваме да заделим едни 14 млн., не достигат 3 млн. лв., а знам колко са важни те за развитието на киното. Ще търсим възможности за финансиране на повече проекти", уточни министърът. Днес тече и конкурс за нов директор на Националния филмов център, който за първи път се показва онлайн.


Читалищата се нуждаят от изцяло нов закон, който да поощрява работата на инициативните.


На финала е осъвременяването на методиката за финансирането на сценичните изкуства. Нейната философия е да осигури устойчивост и прогнозиране на работата на театрите, оркестрите, филхармониите.


Търси се начин за пропагандиране на българското изкуство зад граница. Министърът е убеден, че най-доброто зда българските художници и архитекти е участието им във Венециалското биенале - там България от години не е имала представители.


"Голям проблем е поддържането на сградите. Например в Националната библиотека, чийто искания за спешни ремонти на покрива удовлетворихме напълно, изскачат нови и нови нужди, защото нещата са занемарявани от години. Пари ще дойдат, ако заработи възможността да се отделят пари за култура по Закона за хазарта - водим разговори с Министерството на финансите. Трябват и промени в Закона за меценатството. Но най-важното за мен е да работим на проектен принцип", обобщи задачите си министър Банов.


На въпроса дали би върнал Мирослав Боршош като шеф на НДК, ако повдигнатите срещу него обвинения от прокуратурата отпаднат, Банов беше категоричен: "Харесвам визията, която Боршош наложи на НДК, но как е постигнато това и с какви средства е отделен въпрос. Ще продължаваме да работим в тази посока - все пак това е дворец на културата, но искаме, особено след председателството на ЕС, да го наложим и като голям конгресен център. Ремонтът върви в темпове, които гарантират, че ще бъде направено всичко необходимо и ще бъде завършен в оптималните срокове".


След дни той заминава за Китай, където е убеден, че ще проведе много полезни разговори с колеги министри. Забелязал е голяма активност от страна на български културни институции, между които и Народния театър, които развиват добри отношения с китайските си колеги.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мистър Бадминтон - 100% доктор, 100% треньор, 100% състезател, 300% човек. Апостол и голям ръководител Почти винаги, когато в спортната ни публицистика стане дума за проф. д-р Пюзант Касабян, се чувстваме като изгубени в дилемата как да представим този популярен човек - като една неординарна личност или като цял спортен оркестър...

Заради Доналд Туск и Емил Кошлуков десни и русофили заговарят в синхрон През първата седмица от председателството Доналд Туск и Емил Кошлуков незнайно защо накараха фейсбук елитите да се държат неприлично. Разтърсващата реч на поляка и шоуто на бившия политик по БНТ провокират повече тропане с крак, плезене и пръхтене,

Рисунки върху спасителни термични одеяла, видео арт и първата в България инсталация с миксирана реалност - това ще включи в новия си авторски проект Теодор Ушев. Името му е “Като в тъмно огледало” (на англ. In the mirror, dimly) и той ще бъде провокация към публиката тя да търси скритото послание, различната гледна точка и смисъла отвъд

Енрике Иглесиас и Анна Курникова показаха децата си на ...
Наближава Китайската нова година, а според астролозите е ...
Григор Димитров се класира за втория кръг на "Аустрелиън ...
Докато любимата му Радина Кърджилова гастролира във ...
Новият филм, в който главните роли изпълняват Теодора ...
Вокалистката на Cranberries Долорес О'Риърдън бе намерена ...
Момичешката група 4Magic, която спечели последното издание ...
Иван Бандаловски е второто ново попълнение на „Берое“ за ...
Кевин Кубемба, който разтрогна по взаимно съгласие с ...
Старши треньорът на „Левски“ Делио Роси предизвика истински ...
Шампионът на Англия "Челси" е поредният отбор, който се ...
Ким Кардашиян Уест и съпругът й, рапърът Кание Уест станаха ...
Футболистът на "Челси" Н'Голо Канте ще бъде следващата ...
Българският сумист Даниел Иванов-Аоияма записа първа победа ...
Австралийската поп звезда Кайли Миноуг след броени дни ще ...
Рита Ора разкри, че работи над британски филм, съобщи ...