Министър Боил Банов: Културната програма за Председателството на ЕС е 4 милиона
Мила Вачева | 11 Август 2017 г. | 45 показвания | 0 коментара

Главен приоритет е приемането на Националната стратегия за развитие на културата, залага се на прозрачността и на проектния принцип в работата на Министерството на културата

"45 дни имат кандидатите да впечатлят Европейския съюз с културните си проекти - срокът вече тече. За целта са отделени 1,370 млн. лв.", съобщи министърът на културата Боил Банов. Техните предложения ще се разглеждат от фонд "Култура" и до средата на октомlври жури ще трябва да определи кои ще бъдат финансирани. В МК са се отказали от идеята техният екип да подреди културната програма за Европа и залагат на проектния принцип, който искат да наложат за всички изкуства. Цялата европейска културна програма, включително за задължителни събития в Брюксел и изложба в Лувъра, ще струва 4 млн. лева.


Като главен приоритет в работата на министерството на културата Боил Банов определи финализирането и приемането на Националната стратегия за развитието на културата. Вече е проведено първото заседание на работна група от 120 човека, но поканата за участие е отворена.


Ключов приоритет ще е опазването на културно-историческото наследство. Банов обеща работата на Националния институт за паметници на културата да бъде прозрачна и ясна, за да се върне доверието в него. Най-важното е спазването на сроковете, според него.


Тежка е ситуацията с библиотеките, където т.н. "библиотечен стандарт" не заработи и те не разполагат със средства да попълват фондовете си.


"Подобен е проблемът и с финансирането на киното - това е т.н. "малък закон", който е пожелателен - да, пари ще има, ако могат да се заделят от бюджета според възможностите му. Засега успяваме да заделим едни 14 млн., не достигат 3 млн. лв., а знам колко са важни те за развитието на киното. Ще търсим възможности за финансиране на повече проекти", уточни министърът. Днес тече и конкурс за нов директор на Националния филмов център, който за първи път се показва онлайн.


Читалищата се нуждаят от изцяло нов закон, който да поощрява работата на инициативните.


На финала е осъвременяването на методиката за финансирането на сценичните изкуства. Нейната философия е да осигури устойчивост и прогнозиране на работата на театрите, оркестрите, филхармониите.


Търси се начин за пропагандиране на българското изкуство зад граница. Министърът е убеден, че най-доброто зда българските художници и архитекти е участието им във Венециалското биенале - там България от години не е имала представители.


"Голям проблем е поддържането на сградите. Например в Националната библиотека, чийто искания за спешни ремонти на покрива удовлетворихме напълно, изскачат нови и нови нужди, защото нещата са занемарявани от години. Пари ще дойдат, ако заработи възможността да се отделят пари за култура по Закона за хазарта - водим разговори с Министерството на финансите. Трябват и промени в Закона за меценатството. Но най-важното за мен е да работим на проектен принцип", обобщи задачите си министър Банов.


На въпроса дали би върнал Мирослав Боршош като шеф на НДК, ако повдигнатите срещу него обвинения от прокуратурата отпаднат, Банов беше категоричен: "Харесвам визията, която Боршош наложи на НДК, но как е постигнато това и с какви средства е отделен въпрос. Ще продължаваме да работим в тази посока - все пак това е дворец на културата, но искаме, особено след председателството на ЕС, да го наложим и като голям конгресен център. Ремонтът върви в темпове, които гарантират, че ще бъде направено всичко необходимо и ще бъде завършен в оптималните срокове".


След дни той заминава за Китай, където е убеден, че ще проведе много полезни разговори с колеги министри. Забелязал е голяма активност от страна на български културни институции, между които и Народния театър, които развиват добри отношения с китайските си колеги.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Учени от БАН и световни институти по молекулярна биология изследваха динамиката на 70 белтъка, поправящи генома Мащабно изследване разкрива динамиката на 70 белтъка, участващи в поправката на ДНК, и предоставя платформа за фундаментални изследвания на процеса и за оценка на действието на противоракови препарати.

За 16-и път в. "24 часа" ще раздаде наградите "Достойните българи". Церемонията ще се състои на 19 март във Военния клуб в София. В продължение на седмица ви представяме номинираните. Емилиян Кадийски, Тонко Влахов и Тихомир Кръстев са инициатори и двигатели на „Враца софтуер общество“. С безплатни курсове те намериха работа на стотици млади хора,

Бразилецът Фернандо Каранга доказа, че в момента е най-добрият нападател в българското първенство и донесе победата на ЦСКА с 1:0 над "Левски" в мача от последния кръг на редовния сезон в Първа професионална лига. Голмайсторът на "червените" се разписа в 84-ата мин след центриране от фаул на Тиаго Родригес.

Живо торпедо, човек паяк, 5 рекорда на “Гинес”, смъртоносен ...
За поредна година всички заедно могат да отбележат "Часът ...
Първият родителски форум, посветен на детската онлайн ...
Най-известната симфония на Бетховен, но в непозната досега ...
До 29 април може да бъде видяна най-пъстрата временна ...
Сръбската мегазвезда Лепа Брена най-сетне ще зарадва своите ...
Григор Димитров ще направи опит да се завърне в Топ 3 на ...
Необичайната оферта на Дългия бе направена в ефир пред ...
Димитър Пенев развесели зрителите в телевизионна игра. ...
Карина Георгиева обича да чете исторически книги. Тя с ...
Емилия се носи на крилете на любовта, с които достигна чак ...
Бизнес дамата Ваня Червенкова предизвика завист на доста ...
“Хала” (ИК “Хермес”) от Нейтън Хил е книга на годината на ...
Бразилският защитник Филипе Луиш изживя истински кошмар в ...
Фолк певицата Мария заинтригува своите фенове със серия ...
"Зад кулисите на ФСБ" е новото заглавие от издателство ...