200 души изненадват Влади Въргала за 50-ия рожден ден

Влади Въргала на рождения си ден с чаша от любимото си испанско синьо вино.  СНИМКИ: ИВАН МИТРЕВ

Актьорът подготвя нов филм и автобиографичен моноспектакъл

“Животът винаги е мелодрама, която ти избираш дали да разкажеш по тъжния, или по смешния начин”, казва Влади Въргала от камбанарията на половин век, докато си почива в Силистра. “Идвам всяка година тук, при мои приятели за по един месец. Те имат понтон с къща в Дунава. Седя си, гледам водата и ми се носят детски спомени в главата”, разказва Влади Въргала и допълва, че на 11 август, 50-ия си рожден ден, се е преродил.

“На рождения си ден имах намерение малка група приятели да се съберем у Август Попов да се почерпим, но в 7 часа вечерта получавам обаждане...”, разказва Влади Въргала. Позвъняването е от актрисата Тезджан Ферад - колежка на Въргала, която играе в неговата дебютна постановка “Червената или черната”. По телефона тя му казва, че не се чувства добре и го моли да ѝ занесе важно лекарство. Той бързо се качва в колата, взема лекарството и се отправя към студио, в което Тезджан работи по превода на филм. “Стигам до студиото, отварям вратата и виждам около 200 човека срещу мен, една огромна маса хора и камери, които са обърнати към мене. Всички започват да крещят нещо. Аз решавам, че снимат и влизам в кадър. Но започвах да виждам познати лица, сред които за много няма логика да са в снимачно студио, а до мен виждам майка ми, която плаче”, разказва юбилярят. Докато осъзнае какво се случва, тълпата го дръпва за ръката навътре. Слагат го на стол,

правят му прическа

и го обличат в

костюм

На рождения си ден Влади Въргала е коронясан за Краля на комедията от Мистър Ку-ку.
На рождения си ден Влади Въргала е коронясан за Краля на комедията от Мистър Ку-ку.
Тогава започва и прожекция на фотофилм от живота на актьора и поздравителни видеа от хора, които не са могли да дойдат за изненадата, като Тони Димитрова от чужбина, Гала от Гърция, Зуека от морето и други. На партито Въргала получава торта, голяма 2 метра на метър, на която пише “Всички са актьори на този свят и какво от това”. Подаряват му много книги, а също и тениска с надпис “Овъргалях 50 гадини”. На партито идват вторият съпруг на майка му и доведеният му брат, който живее в Полша, и му подаряват автентична чанта от Втората световна война.

Цялата тази емоционална изненада е подотвена от Тезджан Ферад, Август Попов и други приятели на Въргала. Два месеца по-рано те започват да звънят на близки и роднини, за да да организират партито за 50-ата годишнина на актьора. “На рождения ми ден имаше хора от цяла България. Имаше дошли от Австрия, Германия, Испания, някои си бяха зарязали почивката. Всички бяха дошли за мене и бяха там, за да ми кажат “Обичаме те!”. А първото нещо, което аз можах да им кажа, беше: “Значи е имало смисъл”, разказва развълнувано Влади Въргала.

Ако върнем лентата 2 седмици по-рано, ще хванем Въргала в очакване на друго голямо събитие –

благотворителен мач

в Силистра

Футболната среща е по идея на близък приятел на Влади Въргала - Петър Георгиев, животът на чиято дъщеря спасяват силистренските лекари миналата година след тежка катастрофа. 19-годишното момиче оцелява след пътен инцидент край Алфатар. Бащата, който работи в Австрия, е изключително благодарен на лекарите, които тогава правят нужната организация по превоза на момичето до “Пирогов”.

Година след инцидента Петър Георгиев намира болница в Австрия, която сменя оборудването си на 3 години. Така осигурява нови за силистренската болница легла, инвалидни столове, вани и друг вид оборудване. За да се съберат пари за откупуването на тази техника обаче, решава да направи благотворителен мач с участието на ветерани от отборите на Силистра, Тутракан и от ПФК “Левски 1914” – София. Въргала поема част от организацията, а също и се съгласява да води събитието на 29 август. Но ден преди мача Влади е на море, където се разболява от летен вирус и преди да тръгне за Силистраминава през болница, за да му сложат инжекции. По-късно през деня с помощ на приятели успява да стигне в Силистра за края на мача. “Около 500 човека бяха публика на стадиона и бяха събрани 6 хил. лв. Самите футболисти също събраха няколко стотин лева, но получихме много дарения около събитието и се събраха общо 50 хил. лв.”, разказва Въргала.

В същото време правителството отпуска милион и половина лева за закупуването на апаратура за изграждане на структура по кардиология за МБАЛ – Силистра.

Сега, ако превъртим лентата 2 седмици след рождения ден, ще стигнем до 22 август, когато Влади Въргала

тръгва на турне

заедно с Елен Колева

и шуменската

театрална трупа

Заедно с тях той ще играе представлението “Едно налице, две наопаки” на Дарио Фо във Варна, Хисаря, Враца, Монтана, също ще участват на фестивал в Ниш. В постановката Влади си партнира и с най-възрастния български актьор на щат в театъра – 82-годишния Стефан Сотиров. “За жалост, наскоро откриха рак на простатата на този български доайен. Той сега търси връзка с проф. Гайдарски и искам Стефчо да знае, че всички го подкрепяме в неговта битка”, казва Въргала.

Въргала заедно с организаторката на партито - актрисата Тезджан Ферад.
Въргала заедно с организаторката на партито - актрисата Тезджан Ферад.
Вече става една година откакто Влади се връща на театралната сцена. “Театърът е храм за мен и каквото и да съм правил, съм го правил с мисълта, че ще се върна в храма”, разказва той и допълва, че за момента това е единственият начин, по който да върши работата, която обича, и да се изхранва с нея.

Докато лентата на живота се върти, Влади Въргала не спира да замисля нови авторски проекти, които да представи на българската публика.

От 2 години пише

сценарий за

нова комедия

“В момента работя върху един филм, който съм сигурен, че ще избие рибата. Той се казва “Романтикът перничанин”, казва актьорът. Това ще бъде филм, който е създаден по истински истории на 9 негови приятели от Перник - борци, джудисти, щангисти и полицаи. "В този филм няма вицовете за Перник, а има философията за вицовете за Перник. Този град е държава в държавата", казва Въргала. Целта на тази лента ще е публиката, като влезе в кино салона, и да се държи за стомасите от смях, а като излезе, всеки да цитира лафове.

Освен сценарий за филм 50-годишният актьор подготвя и моноспектакъл, който се казва "Мемоарите на един Въргал". "Това е моята истинска житейска история, от раждането ми досега", разказва Влади Въргала. Вътре ще разкаже истории от детството си, от казармата, от живота си в САЩ и много моменти с известни на българската публика негови приятели. Очаква се премиерата на моноспектакъла да е през октомври, като актьорът ще събере всички свои приятели, за да им благодари за емоциите от рождения ден. „За тази изненада сега ще ви го върна тъпкано“, казва през смях Влади Въргала.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи
Защо е полезно да плачем?

Напишете дума/думи за търсене