Сашо Морфов поставя "Тържеството"в Латвия

Актьорите се събраха за първата репетиция

Съвършенството ражда демони,
казва режисьорът

Лили АНГЕЛОВА

"Съвършенството ражда демони. Какво се крие зад илюзията за него, това ме вълнува в новата ми постановка - "Тържеството" от Томас Винтерберг и Могенс Руков. С нея слагам новото начало в работата си."
Думите са на режисьора Александър Морфов, който започна репетиции за постановката си по пиесата, която няма да видим в България. На 20 септември тя ще се играе на голяма сцена в театър "Дайлес" в Рига, Латвия.
"Тържеството" е сценична адаптация по едноименния филм на сценариста Бо Хансен. Според режисьора тя е "деликатно изтъкана метафора за съвременното общество на затворените очи, което изхвърля неудобните истини на върха на вулкан пред изригване в тих ужас с наивната заблуда, че и тази капка няма да е последна".
Историята е за син, който в преследване на почтеност и справедливост вдига тост за годишнината на заможния си баща и изрича разтърсваща семейна тайна, която вероятно е ключът към самоубийството на сестра му. Всички гости на изисканото тържество стават безмълвни свидетели, а реакциите им са пропити с лицемерно прикриване на горчивия отказ да приемат истината, нежелание да я приемат за истина, тъй като тази версия на истината не обслужва материалния им интерес.

Режисьорът вече работи извън България
Режисьорът вече работи извън България

Поведението на младия мъж е обект на укор от страна на майката, която настоява за извинение. И получава такова, при това солено. Във втората си реч, вместо да оттегли твърденията си, синът ги потвърждава и внася още повече смут, като разкрива не само порока на баща си, но и мълчаливото съгласие на майката, която е знаела отдавна, но се е криела зад илюзията за съвършеното семейство.
В спектакъла участват някои от най-изявените имена на "Дайлес" - Артур Скрастин, Резия Калнина, Гирт Кестерис.
"Тържеството" е третата постановка на Морфов в театъра. Освен това в момента той планира да работи по два спектакъла в Русия, а има и покани от националните театри на Румъния и Унгария, както и от Националния театър на Северна Гърция.
Наскоро талантливият Александър Морфов се раздели с Народния театър "Иван Вазов". В началото на август стана ясно, че главният режисьор на театъра е подал молба за напускане. "Тръгвам си, но не защото имам конфликт с някого и не защото съм уволнен. Пожелавам успех на всички в Народния", каза още Морфов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му

Напишете дума/думи за търсене