Сватба в рая за българска дизайнерка

Гергана на третия ден от сватбата си

Тридневна сватба като в приказките направи една хубава българска дизайнерка с любимия ѝ мъж на безумно красиви острови в Мавриций. Гергана Якова се врече на половинката си Себастиен Ноат пред очите на близки и приятели, долетели при тях от всички краища на света, на 4 живописни островчета – всеки от тях като кътче от рая, преди броени дни.

До последно нито тя, нито гостите на тридневните тържества не подозират, че те всъщност ще са на сватба – всички са поканени на Мавриций за годежно парти. Е, Гергана има своите подозрения, затова решава да развихри таланта си на дизайнер и да подготви за себе си, а и за най-близките си приятелки, рокли, които да пасват на всичко онова, което им предстои. За себе си прави три тоалета – всеки в бяло, а единият от тях – дълга рокля до земята, е обсипан с перли и много напомня на корал, вплетен в дантела – като бижу от дъното на океана.

Гергана, облечена с рокля, цялата в перли, на третия ден от сватбените тържества с любимия Себастиен  СНИМКИ:  ЛИЧЕН АРХИВ
Гергана, облечена с рокля, цялата в перли, на третия ден от сватбените тържества с любимия Себастиен СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

С организацията на партито се заема мъжът ѝ – все пак от години работи в хотелиерския бранш, където сега е на ръководна позиция, така че знае как да изпипа всичко до най-малкия детайл.

Изненадите започват още в петък, на 1 септември. Тогава Гергана със Себастиен и гостите им – всички облечени в бяло,

се качват на

катамарани и отиват

до Plate, известен

като Плоския остров,

на северното крайбрежие на Мавриций. Лодките остават в лазурносините води, а гости и младоженци слизат и се разхождат боси по белия пясък. Сред тях е и едно познато лице от екрана – Яна Грудева, която водеше риалитито “Африка: Звездите сигурно са полудели”, както и съпругата на Орлин Горанов Валя. Той самият не успява да присъства на сватбата заради работни ангажименти, както и Диляна Попова – друга близки приятелка на булката.

След сватбата не само Гергана ще добави фамилията на Себастиен към своята, а и той - нейната.
След сватбата не само Гергана ще добави фамилията на Себастиен към своята, а и той - нейната.

На брега на Плоския остров гостите ги очакват издигнати тенти, а под тях разположени огромни възглавници. Музика звучи, всички пият студени коктейли, а не след дълго отиват към вътрешността на острова, където в старинна каменна сграда ги очаква голяма маса и изискан обяд. В менюто има трюфели, омари и всякакви морски изкушения. То е приготвено от майстор-готвач, работил с прочутия Ален Дюкас (негов ресторант е с три звезди “Мишлен”). “Имаше жива музика, но всичко беше много естествено – бяхме боси, по панталонки на пясъка, нямаше никаква помпозност или парвенющина”, разказва тя. Оказва се, че това е само началото на тържествата.

Втория ден по обед всички пак се качват на лодки и отиват до друг остров – Mangenie, който е частен. Там ги чака парти, което започва в 12 ч и завършва 12 часа по-късно, а за музиката се грижат едни от най-известните диджеи от клубове в Ибиса. Всички наблюдават залеза на слънцето и изгрева на луната, която точно там изглежда наситенооранжева и много голяма.

А на третия ден – в неделя, на 3 септември, е и самата церемония. Себастиен избира тя да бъде на любимото им място с Гергана – остров Фламан, защото им прилича на планетата на Малкия принц. Представлява малък къс от пясък зад лагуната, отвсякъде обграден от небесносини води. За този ден тя облича красивата рокля, цялата с перли. “Изглежда лекичка, но тежи сигурно 7 килограма. Понеже сме на остров, нямаше да върви да е с дантела, затова ми хрумна да прилича на корал, да има перли, а аз да съм боса”, казва Якова.

Гергана с мъжа си в трите дни на тържествата. Във всеки е с различен тоалет. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Гергана с мъжа си в трите дни на тържествата. Във всеки е с различен тоалет. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

На церемонията тя и любимият ѝ сядат на столове пред олтар. Бракосъчетава ги техен приятел, който е упълномощен да го извърши. До Гергана и Себастиен има пясък в различни цветове. “Когато и двамата казахме “да”, взехме от пясъка и така символично показахме, че както песъчинките се съюзяват, така и ние сливаме душите и живота си”, разказва тя. На Мавриций хора с различни религии живеят в съвършена хармония. Затова и брачното ѝ тържество е смесица на християнска венчавка и индуистка церемония. А след него вкъщи ги посрещат саксофонисти и диджеи и партито продължава досред нощ.

Гергана заминава за първи път за Мавриций преди три години – решава да приеме предложението на любимия Себастиан и да последва мъжа на живота си на новото място, където той ще започне работа като мениджър в един от големите хотели. Като всяко начало, особено на чуждо място, не ѝ е лесно – далече е от приятели и роднини, местните са доста различни като темперамент. Тя трудно намира работа за себе си на екзотичния остров, затова се отдава на хобито си. Започва да рисува картини, а и сама да измисля дизайн на различни дрехи. “Реших да следвам мечтите си и да се занимавам с дрехи, които са специално направени да бъдат носени на курорт”, обяснява Гергана. Така

вече има своя

модна линия

– “Джия фешън” – името идва от първата буква на английски на собственото и фамилното ѝ име.

Гергана се мести в Мавриций заради любимия си мъж. В началото  е трудно, не успява да си намери работа. И се отдава на хобито си - рисуването. Започва да прави дизайн на различни дрехи, а днес вече има собствена модна линия.
Гергана се мести в Мавриций заради любимия си мъж. В началото е трудно, не успява да си намери работа. И се отдава на хобито си - рисуването. Започва да прави дизайн на различни дрехи, а днес вече има собствена модна линия.

Тя е родена и израства в София. От съвсем малка рисува, затова и родителите я записват в началното училище в паралелка с разширено изучаване на изобразително изкуство. След това завършва професионалната гимназия по полиграфия и фотография. Дипломира се бакалавър по социална педагогика и учи магистратура по журналистика. Още като студентка започва да работи – тя е и от двете страни на камерата – и като модел, и като фотограф, освен това организира различни събития. Но сама осъзнава, че има нужда да усъвършенства знанията си по английски език. А къде по-добре може да го направи, освен в Англия? Заради това приема поканата на своя приятелка, която отдавна е в Лондон, да заживее там. “Започнах от нулата и ми беше много трудно. Вече бях на 30 години, с изграден характер и изведнъж зарязах семейство, дом, приятели. Сега, като си помисля какво ми е било, ми става смешно. Но тогава изобщо не ми беше така – заделях си последните пари за наема”, разказва тя.

Джия с родителите си в първия ден от сватбата си
Джия с родителите си в първия ден от сватбата си

В Лондон работи като хостеса – момиче, което стои на входа и настанява клиенти, в много популярния клуб DSTRKT, а през деня ходи на езикови курсове по английски. Още там започват да ѝ казват Джия, защото им е трудно да произнасят правилно Гергана. Не дълго след като заживява на Острова, със свои приятелки заминава за Кан заради временна работа. Пак е хостеса, но на престижния кинофестивал. Покрай своя колежка

среща и Себастиен,

който родом

е от Монако

и е работил в хотелски вериги по целия свят. “Започнахме да се срещаме, но заживяхме заедно 4 месеца по-късно”, обяснява Гергана.

Младоженците с гостите им на третия ден от сватбените тържества
Младоженците с гостите им на третия ден от сватбените тържества

Годежът ѝ със Себастиен е не по-малко романтичен от сватбата им. Преди 3 месеца те се отправят на пътешествие в Южна Африка, което минава през Замбия, водопада Виктория, Зимбабве. “Имах усещането, че той ще ми предложи брак на това пътуване. Но си мислех, че ще е в самото му начало – в Кейптаун. Качихме се на влак, който е подобен на “Ориент експрес”. В него ти сервират вечеря, а ти се наслаждаваш на гледката на залез-слънце. Мислех си, че тогава ще ми предложи брак”, разказва Гергана. Но Себастиен ѝ е подготвил друго – да я попита

дали ще се омъжи

за него, докато летят

с хеликоптер над нос

Добра надежда,

където се срещат двата големи океана – Атлантическият и Индийският. “Искаше да ми покаже, че както се сливат океаните, така ще се слеят и душите ни завинаги”, спомня си Гергана. И тя, без дълго мислене, му казва “да”.

Джия, както я наричат в Мавриций, показва годежния си пръстен в хеликоптера, в който Себастиен й предлага брак.
Джия, както я наричат в Мавриций, показва годежния си пръстен в хеликоптера, в който Себастиен й предлага брак.

Малко след това се отправят на друго пътуване – с любимия си пристигат в България, за да види той красотата на страната ни. А и за да поиска официално от баща ѝ ръката на Гергана. Родителите ѝ много харесват бъдещия зет, а по-късно сълзи се появяват в очите им, когато виждат как двамата се вричат един на друг на Мавриций.

Първоначалната идея е те да сключат брак на 3 август – 3 години след първата им целувка. “Но чисто документално това не можа да стане. Трябва да подпишем тук пред официално лице, така че бракът ни да бъде признат и в Монако”, обяснява Гергана. След сватбата тя добавя фамилията на мъжа си към своята. А той ще прави същото с нейната фамилия. И пак ще се върнат в България, за да съберат хората, които не успяха да гостуват на тържеството им в Мавриций.

Това е островът, на който младоженците се вричат един на друг.
Това е островът, на който младоженците се вричат един на друг.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене