110-годишната история на сградата на Народния театър на 50 кв. м

Божидар Марков (с белия костюм) показва в снимки част от историята на Народния театър “Иван Вазов”. Директорът Мариус Донкин (вдясно) откри фотоизложбата.

Снимките показват как се връща златният ѝ блясък

Eдна скромна гарсониера от 50 квадратни метра може да се “застеле” от край до край със снимките от изложбата “110 години сграда на Народния театър “Иван Вазов”, пошегува се майсторът на обектива Божидар Марков.

Той откри експозицията си от 90 голямоформатни платна 1,26 на 1,26 м в градината пред театъра вчера. Тя съдържа историята на реставрацията и консервацията на достолепната сграда, обявена от класация на “24 часа” за най-красива в София. Има и исторически кадри.

Наскоро приключиха най-мащабните ремонтни работи от 40 години насам, наложили се преди председателството на ЕС. Подменени са столове, макети, ремонтирани са вип ложите и тоалетните, измит е полилеят. Средствата са целеви и са повече от един милион лева. Позлатата на орнаментите поглъща 10 кг злато на фини листчета. Много от кадрите на Марков са правени от скеле, защото иначе не могат да бъдат видени – особено тези от възстановяването на украсата на фронтона.

Директорът на трупата Мариус Донкин припомни историята на сградата – театърът е горял, бомбардиран е, но е оцелял и сега очаква европейските гости. Там ще бъде официалният концерт при откриването на председателството.

Изложбата ще продължи до края на месеца. Божидар Марков има поръчка от две строителни фирми да приготви още 90 снимки, които ще бъдат включени в албум на немски и английски език. Уви, за българско издание средства няма.

На малката снимка - Венелина Гочева, издател на “24 часа” и Мариус Донкин СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА
На малката снимка - Венелина Гочева, издател на “24 часа” и Мариус Донкин СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене