От какво се правят най-добрите обувки?

Една от основните характеристики на всяка обувка е материалът, от който е направена. Качественият материал за обувки осигурява, както естетичен вид, така и дълготрайност. Всеки материал изисква особено внимание и използването на неконвенционални методи за почистване, могат да причинят непоправими вреди и на най-качествените обувки.

Естествените материали за обувки са плат, велур, набук, кожа и др. Материали като кожа са позната още от древни времена, когато те са служили освен за обувки и за облекло. Благодарение на нейните характеристики, кожата се смята за елитен материал за обувки от естествена кожа и винаги тези обувки са едни от най-скъпите. За производството на по-популярни и по-достъпни изкуствени материали се използват различни видове материали, включително и такива от изкуствени суровини.

В наши дни за най-практични се смятат обувките с хромово обработени кожи, които не абсорбират влагата и не се деформират.

Обувките от набук не са чувствителни към студ и влага, но на повърхността на тези материали в рамките на относително кратък период от време се образува неприятен блясък.

Платнените обувки са евтини, много леки и удобни, но основният недостатък е тяхната крехкост. Обикновено те се изработват от сатен, дантела, лен, памук, деним и други материали. След интензивно пране или почистване такива обувки често губят яркостта на цветовете си.

За един от най-разпространените материали за модерни обувки се счита велурът - мека кожа, която има кадифен вид. Синтетичното кадифе има сходни характеристики и е подобно на велур, но за разлика от него, той е по-дебел и по-тежък. Също така, този материал има изкуствени власинки на повърхността. Велурът се приема за отличен заместител на кожата.

За специални обувки (например, военните) се използват специални тъкани, така че обувките осигуряват абсолютна непропускливост. Тъй като обувките се използват интензивно и се почистват редовно, те се изработват от здрав и едновременно лек материал, устойчив на деформации и повреди.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене