Ретроспективна изложба за 85 години от рождението на Марин Върбанов

Марин Върбанов СНИМКИ: МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

Три големи гоблена на Марин Върбанов и шест рисунки, дарени от дъщеря му Боряна, ще са акцентът в ретроспективната изложба, която отбелязва 85 години от рождението на прочутия художник, променил представата на света за гоблена и текстила.

Сред гоблените, които ще бъдат показани в галерия “Средец” на Министерството на културата, е и емблематичното му произведение “Вратата на Орфей”.

В експозицията са включени произведения от фондовете на Националната галерия, Художествена галерия “Жорж Папазов” - Ямбол, и Националната художествена академия (НХА).

Марин Върбанов (1932 - 1989) е роден на 20.09.1932 г. в Оряхово. Възпитаник е на китайската художествена школа и така става първият български художник, получил специално образование в областта на декоративния текстил. Когато се връща у нас през 1959 г., инициира създаването на специалност “Текстил” към приложния факултет на НХА и полага основите на т.нар. триизмерен гоблен.

През 1985 г. се връща в Китай в Художествената академия “Ханджоу”, където преподава дизайн и въвежда системата на меката скулптура в изкуството. Там също основава катедра “Текстил” и е толкова уважаван, че тя днес е Институт за съвременна текстилна пластика “Върбанов”.

Женен е за китайката Сун Върбанова, изиграла ролята на една от принцесите в легендарния филм “Последният император” на Бертолдо Бертолучи. Дълги години е работила за Пиер Карден в Пекин.

Изложбата ще продължи до 6 октомври.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене