Изкуствен интелект открива болестта на Алцхаймер десетилетие по-рано (Видео)

Италианските учени са тествали алгоритъма върху 38 скенерни изображение на пациенти с Алцхаймер и върху 29 на здрави индивиди. СНИМКА: Pixabay

Изкуствен интелект е в състояние да идентифицира болестта на Алцхаймер в изображения от скенер десетилетие преди проявата на симптомите, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на италианско проучване, окачествено като пробив в изследванията на заболяването, Световният ден за борба с което се отбелязва днес, предаде БТА.

Специалисти от университета на Бари съобщават, че са създали сложен алгоритъм, който анализира изображения от скенер за ядрено магнитен резонанс и отчита с над 80 процента точност структурни промени в мозъка, причинени от заболяването.

На базата на алгоритми изкуственият интелект може да се учи да долавя издайнически признаци на болестта, без да се налага сложно програмиране.

Италианските учени са тествали алгоритъма върху 38 скенерни изображение на пациенти с Алцхаймер и върху 29 на здрави индивиди.

Изкуственият интелект е успял да посочи разликата между мозъците на здравите и болните лица с точност от 86 процента. 

Видео: Youtube/ USA news & more

Имайки предвид, че за болестта на Алцхаймер на този етап няма лечение, ранната диагностика е от изключително значение, за да могат специалистите да предприемат адекватни мерки.

Италианските изследователи смятат, че технологията им е приложима за ранното откриване и на други болести.

Експерти в областта на изследванията на Алцхаймер приветстват разработката на специалистите от Италия, но отбелязват, че за да бъде приложен методът в здравна система, е необходимо да се постигне по-голяма точност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене