Новите премиери в София - Иван Вирипаев, Чехов, Дарио Фо изкушават режисьорите

Театър 199 вече изпробва премиерното си заглавие - CLASS от Чарлс Еверед.

Един от най-скандалните руски драматурзи стартира сезона на МГТ “Зад канала”. Иван Вирипаев, любимец на европейската публика, окичен с титлата на законодател на постдраматичния театър в Русия, привлича отново Явор Гърдев, след като нашият режисьор направи на същото място през сезон 2007/2008 “Валентинов ден”.

Вирипаев омагьосва

двама от нашите

авангардни

режисьори,

защото Галин Стоев постави досега цели 4 негови текста – “Археология на сънуването”, “Кислород”, “Битие 2”, направен в Лиежкия театър в Белгия и показан в Авиньон, и “Танцът Делхи” в парижкия театър “Ла Колин”, който влиза в афиша на Народния. Като не се смятат репетициите на пиесата “През юли”, изоставена от Галин Стоев след 3 седмици в Москва, защото не успял да се приспособи към мегаполиса. Тогава в едно интервю той казва: “Според мен, това е чудовищно място, което съществува по други закони, които на мен не са ми много ясни. Аз съм израснал там - живях в Москва от 3- до 7-годишна възраст. Най-напред проговорих руски, а след това български. Сега обаче попаднах в ситауция, където разбирам езика, но не схващам какво казват тези хора. Това е един толкова КГБ суфистициран код, който се крие зад всеки жест, че ако не си запознат с него, си абсолютно изгубен. “Не му е помогнала и изпълнителката на главната роля - полската актриса Каролина Грушка, съпругата на Вирипаев, вълнуваща красавица и отличен професионалист, според Галин. Цялата тази предварителна биография е на сметката на Вирипаев.

И сега Явор Гърдев е към финала на репетициите си в “Зад канала”, обявен за премиера на 29 септември.

Пиесата “Пияните” е

написана по поръчка

на немски театър

и затова имената на героите са европейски. Те са напълно прилични хора – банкери, директор на голям кинофестивал, собственик на ресторант, шеф на строителна компания, шеф напиар агенция, както и техните семейни половинки и роднини. Всеки има някакъв повод да пие и в един момент на всички са им са завъртели главите. Между тях тръгват отделни истории, които не се пресичат. Под въздействието на алкохола всичко може да се случи. Пияните се срещат и разделят. Едни страдат, други ликуват от щастие. Накрая се съгласяват, че всъщност всеки търси Бог, който живее във всяко сърце. И го назовават любов.

В Сатиричния театър също кипи работа.

Ивайло Христов

репетира пиесата на

Дарио Фо “Кради

по-малко”

Текстът е излизал на тази сцена преди близо половин век в режисурата на Гриша Островски и с участието на актьори, на които само като чуеш имената, настръхваш - Невена Коканова, Климент Денчев, Никола Анастасов, Татяна Лолова, Коста Карагеоргиев, Димитър Манчев, Петър Пейков, Цветана Гълъбова, Светослав Пеев... Това е многолюдна пиеса, много пригодна за комедийна трупа. При Ивайло репетират Йорданка Стефанова, Пламен Сираков, Михаил Сървански, Стефан Додуров, Боян Арсов, Пламен Великов, Стелиян Радев, Константин Икономов, Богдан Казанджиев, Добрина Гецова, Кристина Янева, Екатерина Георгиева, Ирина Първанова.

Другото заглавие от началото на сезона е “Вечеря за сбогом” от френския тандем Делапорт и Ла Пателиер, чийто текст “Името” нашумя на тази сцена. Режисьорът Здравко Митков ангажира същия екип - Мишо Билалов, Николай Урумов и Ани Вълчанова.

Театър 199 вече

изпробва

премиерното си

заглавие - CLASS

от Чарлс Еверед

Актьорът Владимир Пенев го представи в ролята на режисьор на тазгодишното издание на “Аполония”, а фестивалът е копродуцент. Главните персонажи са актьори – Юлиан Вергов, натоварен с тежката реклама на “чуждо тяло” в тв сериала “Откраднат живот”, излиза в ролята на най-добрия учител по актьорско майсторство в Ню Йорк. Негова партньорка като популярна филмова звезда, настояваща за частни уроци от маестрото, е Мила Люцканова. Дъщеря на известния театрален актьор, режисьор и администратор Владимир Люцканов, тя е в пробивното ядро на новата вълна млади артисти. Зад себе си вече има няколко любопитни роли на столични сцени.

Пиесата се поставя за пръв път въобще на европейска сцена. Чарлс Еверед е американец, завършил университета “Йейл”, лауреат на няколко национални награди, автор на филмови сценарии и на десетина пиеси. Премиерата в Театър 199 е на 28 септември.

Второто заглавие на театъра също е от групата на камерните спектакли. Режисьорът Стилиян Петров

работи над текста

на Карол Фрешет

“Седем дни от

живота на Симон

Лаброс”

с участието на Йоанна Буковска, Тигран Торосян и Димитър Живков. Фрешет е канадска драматуржка от френската част на страната, дейно включваща се във феминисткото движение. Много се харесва от тийнейджърската публика. Печели наградата на генерал-губернатора на френска Канада заради умението си да обърка чак до мистерия личните желания и страсти на героите си. Когато се разбира истината, се оказва, че тя е банална и всекидневна, както е в реалния живот.

В момента на сцена “Максим” във Военния театър се представя нейната пиеса “Жан и Беатрис” с много любопитното участие на Елена Петрова и Иван Радоев. Премиерата в Театър 199 е на 28 октомври.

На 26 и 27 септември са премиерите на първото заглавие от масивния блок нови постановки на Народния театър, обявени от директора му в ролята на единствен прозрачен шеф на столична трупа -

“Чудаци” на Горки, наречена белетристично “Чаровно лято с неизбежните му там неприятности”, е първата премиера на НТ за сезона. На снимката - Дарин Ангелов и Марин Янев (вдясно)..
“Чудаци” на Горки, наречена белетристично “Чаровно лято с неизбежните му там неприятности”, е първата премиера на НТ за сезона. На снимката - Дарин Ангелов и Марин Янев (вдясно)..
“Чудаци” на Горки, наречена белетристично “Чаровно лято с неизбежните му там неприятности”.

Режисьор е Красимир Спасов. Екипът на “Чаровно лято...” включва Марин Янев, Илиана Коджабашева, Параскева Джукелова, Дарин Ангелов, Пламен Димов, Добринка Станкова, София Бобчева, Христо Терзиев, Сава Драгунчев, Цветомира Даскалова. Текстът е актуален за всяко дълговечно разклатено постсоциалистическо общество като нашето, в което мъжете и жените, окичени с етикет интелигенти, се чудят дали да се посветят на благородни социални проекти или да се оставят на апетита на сърцата и телата.

Бойка Велкова,

която стана режисьор

Бойка Велкова дебютира режисьор с пиесата “Цветът на дълбоките води” на Оля Стоянова.
Бойка Велкова дебютира режисьор с пиесата “Цветът на дълбоките води” на Оля Стоянова.

и взе тапия под лидерството на Краси Спасов, дебютира в новата професия с пиесата “Цветът на дълбоките води” на Оля Стоянова, автор на пиеси, белетристика и документалистика, за което е натрупала 18 награди. Текстът използва историческия факт за враждата между английската кралица Елизабет I и шотландската кралица Мария Стюарт, приключила с гилотината над Стюарт. Оля Стоянова изследва подмолите на женската душа, портретирани в действията на двете кралици и защитени от сценичната сила на Бойка Велкова (Елизабет) и Емануела Шкодрева (Мария).

Другата

мегазаявка за

голямата сцена е

“Калигула” от Камю в режисурата на Диана Добрева. В ролята на римския император, останал в историята със садистичните перверзии и жестокост, е големият актьор Деян Донков.

Деян Донков ще е Калигула на голямата сцена на Народния театър.
Деян Донков ще е Калигула на голямата сцена на Народния театър.
Мнозина анализатори смятат, че този избор решава успеха на представлението. С Деян ще партнират Валентин Ганев, Йосиф Шамли, Александра Василева, Жорета Николова, Вяра Табакова, Биляна Петринска, Деян Ангелов. Премиерата е планирана за 27 октомври.

В началото на декември трябва да излезе премиерата на Галин Стоев “Танцът Делхи” от Вирипаев. Уговорено е представлението да се играе две седмици през януари 2018 г. в Тулуза, където Галин става директор на театъра - това ще е визитката му. Участват Светлана Янчева, Радена Вълканова, Владимир Карамазов, Елена Телбис, София Бобчева и Радина Кърджилова.

Останаха ли неангажирани артисти? Защото Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Иван Юруков, Христо Петков, Дарин Ангелов, Цветан Алексиев и Цветомира Даскалова (плюс студентите Радина Боршош и Марин Рангелов) започват

репетиции на

класическата

американска

пиеса “Лисичета”

Бина Харалампиева поставя "Лисичета" с млади актьори.
Бина Харалампиева поставя "Лисичета" с млади актьори.

на Лилиан Хелман. Авторката е с левите си убеждения в най-просъветските години на американските интелектуалци, невярващи на слуховете за сибирските лагери на Сталин и предизвикали контраакциите на Маккарти. Но текстовете ѝ са прекрасни със силните си характери и умно разположени психологически конфликти.

Любопитната професия на ускорител на развода при семейни двойки, които висят на косъм, е централният персонаж в премиерното заглавие “Разделям двойки по домовете” на Младежкия театър. Играе го Михаил Билалов. Историята тръгва, когато при поредните клиенти (Искра Донова и Николай Луканов) експертът намира бившата си съпруга. Автор е французинът Тристан Птижирар, режисьор е Здравко Митков. Другият стартов проект на Младежкия е “Като трохи на прозорец” от Нийл Саймън с участието на Силвия Лулчева, Станка Калчева, харесаната от публиката на филма “Пеещите обувки” Рая Пеева. Калчева е в ролята на певица с популярна в средата на автора Саймън съдба - току-що излиза от клиника за лечение от алкохолизъм. Животът ѝ е в упадък, най-близките й хора, повърхностна субретка (Лулчева) и пропаднал актьор гей (Светослав Добрев) нямат сили и време за нея. Дъщеря ѝ (Рая Пеева) се опитва да внесе здрав смисъл в объркания й живот. Постановката е режисирана от Малин Кръстев

Стефания Колева намери комфортна среда (не се знае дали за по-дълго) в Театър “София”, където приключват репетициите на “Алонсо” от австриеца Щефан Фьогел (премиера на 11 октомври). Алонсо е името на куче, което с ръмженето си изобличава лъжеца в хората около него. Колегите в компанията на Стефания са Лилия Маравиля, Ириней Константинов и Пламен Манасиев. Режисьор е Марий Росен.

Репетиция на "Франкенщайн" в Театър "София
Репетиция на "Франкенщайн" в Театър "София
Колегата му Стайко Мурджев, харесван от актьорите, подготвя “Франкенщайн” от Ник Дриър (по книгата на Мери Шели) с участието на Калин Врачански в ролята на изкуствено създаденото чудовище. Партньори са Антон Григоров, Дария Симеонова, Калин Врачански, Мартин Гяуров, Михаил Милчев, Николай Димитров, Петя Силянова, Пламен Манасиев, Росен Белов, Симона Халачева, Юлиян Рачков. Премиерата е на 27 септември.

"Като трохи под прозореца" в Младежкия театър е познато под заглавието "Джин и медени питки", постановка Малин Кръстев.
"Като трохи под прозореца" в Младежкия театър е познато под заглавието "Джин и медени питки", постановка Малин Кръстев.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене