Депутатът Марков с фенски коментар за легендарната унгарска група “Омега”

ГЕОРГИ МАРКОВ

Рокбандата пак

на сцена след

55 години

Изпълнителите на

“Момиче с перли в

косите”, известно

у нас като

“Батальонът се

строява за последен

път”, не спират

концертите

На 23 септември с голям концерт в Memento Park в Будапеща легендарната рок група “Омега” ще посрещне пореден юбилей - 55 години концертна дейност, след серия от турнета през годината, последното от което в Келба, Германия, с група Nazareth.

“Омега” се формира в 1960 г. от група ученици от гимназия “Йожеф Атила” в Будапеща начело с Янош Кобор, неизменен вокалист на състава и до днес. Първият концерт е на 23 септември 1962 г. в дома на политехниката в Будапеща и се счита за техен рожден ден. През 1967 г. към отбора се присъединява един от големите рок музиканти и композитори на маджарите - Габор Пресер.

Решаваща за знаменитата кариера на “Омега” е 1968 г. В Будапеща гостуват известните Spenser Davis Grup, автори на световния хит Gimme Somme Lovin (звучал по-късно във филма “Хубава жена”). Импресариото им Джон Мартин харесва подгряващите унгарци от “Омега” и ги кани на съвместни концерти в Англия. Там младите маджари се изявават отлично и

получават

поздравления от

великите

Джордж Харисън

и Ерик Клептън

Стига се до издаване на малка плоча на фирмата “Дека” под заглавие “Омега Ред Стар”. През 1969 г. при огромен успех излиза първият албум на състава, носещ заглавието “10 000 стъпки” на едноименната страхотна песен. В него се появява и безсмъртната балада “Момичето с перлените коси”, която се пее по цял свят след грандиозен успех на фестивала “Ямаха” в Токио в 1970 г., с който музикантите получават като награда по един луксозен мотоциклет. Последва гостуване в Испания и издаване на плоча във Франция. Следващата 1971 г. Габор Пресер напуска “Омега” поради музикални различия за бъдещото развитие на групата и основава своя проект “Локомотив” ГТ. Така Янош Кобор, Ласло Бенкьо, Дьорд Молнар, Френец Дебрецени и Тамаш Михаѝ правят в края на 70-те и 80-те години от “Омега” най-успешната група в бившия социалистически лагер.

Особено активно е сътрудничеството им с известния западногермански продуцент Петер Хауке и фирмата Bellaphon. В края на 70-те години излизат една след друга известните плочи “Крадецът на времето” (Time Robber) с тираж на английски 1 милион, “Звезден път” и “Гамополис”. Музиката в тях е силно повлияна от “Пинк Флойд”. С песните от тези албуми унгарците обикалят цяла Западна Европа. Особено успешен е концертът им в Базел с популярните “Супертрамп”, който е предаван и по швейцарската телевизия. Впечатляващ е и концертът им със “Скорпиънс” в Саарбрюкен през 1977 г. Тогава младите западногерманци са тяхна подгряваща група, а властите в ГДР правят официално оплакване до културното министерство на Унгария за тази “вражеска проява”.

“Омега” идва в България през 1982 г.

Опашката за билети

пред Концертно бюро

на бул. “Руски” №2

стига чак

до мавзолея

Зала “Универсиада” се пукаше по шевовете. Музикантите бяха в истински скафандри, а Янош Кобор бе пуснат на сцената в специална капсула по въздуха. Звучеше невероятен космически рок. При второто гостуване с тях бяха и нашата група “Сигнал”. В днешно време Южен вятър направиха “Батальонът се строява” като версия на “Момичето с перлените коси”.

Все пак най-грандиозни си остават концертите на “Омега” по стадионите в Унгария. Септември 1994 г. 70 000 изпълниха “Нейпщадион” (дотогава само “Куин” беше пълнил така този стадион през 1986 г). На този концерт бе поканен и Габор Пресер от “Локомотив” ГТ. Но истинската изненада бе появата на Клаус Майне и Рудолф Шенхер от “Скорпиънс”.

Кобор и Майне, заедно изпълниха “Вятъра на промяната”, а след това целият стадион в дует хита на “Омега”, незабравимата песен “Черната пеперуда” (Фекете пиланго). На вечерята след концерта унгарците се съгласяват със “Скорпиънс” да направят своя прочит на “Момичето с перлените коси” и така през 1995 г. се появи хитът White Dove. “Омега” и “Скорпиънс” излязоха заедно на концерт в Будапеща и през 2014 г. по повод 25 години от падане на Берлинската стена. Над 200 000 души бяха на Площада на героите, за да чуят на финала отново съвместното изпълнение на “Вятъра на промяната” и “Момичето с перлените коси”.

“Омега” имат издадени над 20 плочи. Последните години се увлякоха по църковен рок и излезе с голям успех албумът “Омега Ораториум”. Особено впечатляваща е песента “Щастливите ангели”. Последваха концерти в много храмове и катедрали в Унгария и Европа, а през 2015 г. с тези песни те бяха и в Москва, където получиха специална награда и почетен кръст от руския патриарх. В Съветския съюз бе много полулярна песента им “Руска зима”, известна като “Лена”, но те бяха считани за западен състав и никога не пяха там.

Горд съм, че съм приятел и

почетен член на

клуба на феновете

на “Омега”

За мене е чест, че Янош Кобор, който е запазил и гласа, и фигурата си от 60-те години, помести едно мое писмо на интернет страницата на групата.

И накрая: с “Омега” при комунизма се дишаше по-леко!

Янош  Кобор и  Георги  Марков
Янош Кобор и Георги Марков
Янош  Кобор и Ференц Дебрецени (най-вдясно  и най- вляво) с група Nazareth на 9.09. 2017 г. на концерт в Германия.
Янош Кобор и Ференц Дебрецени (най-вдясно и най- вляво) с група Nazareth на 9.09. 2017 г. на концерт в Германия.
През май 2011 г. унгарските рок легенди имат концерт в зала 1 на НДК.
През май 2011 г. унгарските рок легенди имат концерт в зала 1 на НДК.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене