Корекомите разлагат морала, чуждопоклонниците са потенциални родоотстъпници
Тони Маскръчка | 07 Октомври 2017 г. | 214 показвания | 0 коментара

През 1966 г. “Щерн” пуска карикатура с надпис “В магазина има 23-ма души, 16 са агенти”

Голяма драма се е разиграла след откриването на първите валутни магазини по Черноморието, показват документите на ДС, които разсекрети комисията по досиетата.

Първият такъв магазин на Златни пясъци е открит през 1965 г. Целта е била чужденците да си пазаруват оттам цигари, напитки, ежедневна козметика и плажни принадлежности. След това са открити още два в курорта. Постепенно обаче се превърнали в универсални. Продавали се ризи, панталони, якета, шушляци, часовници,

фотоапарати,

чорапи,

магнетофони,

дори “реакционни

вестници”

Редом до щандовете с вносни стоки имало и такива с български.

В края на летния сезон при отчитане на работата на милицията и ДС се прави и анализ на първите стъпки на т. нар. корекоми.

“Гражданите сравняват едните и другите стоки по качество и външен вид и с явно възхищение говореха за превъзходството на чуждите. Нормално явление бе щандът с български стоки да е празен, а на другия се тълпяха купувачи”, пише в една от милиционерските справки. Особено притеснително е, че това ставало пред очите на чужденците, които показвали превъзходството на капиталистическата икономика.

В същото време българите “се унижават” да молят чужденци да им продадат валута, за да се сдобият с нещо “вносно”, показват наблюденията на агентите на ДС. Те протестират срещу зареждането на валутните магазини с дрехи и други стоки, които подкопават устоите на социалистическата икономика и морал.

“Очевидно е, че 12 388 блузи, 14 309 ризи, 557 шушляка, 14 878 джапанки, 5326 колана и др. не са предназначени за западните туристи. Те не купуват дрехи”, възмущават се ченгетата под прикритие. Не пропускат и да отбележат, че вносните стоки са демоде, излезли от употреба и купени на безценица, заради което се продавали и по-евтино. Така например шушляците в редовните магазини стрували повече от 30 лв., а в корекомите - 20 марки (10-15 лв.), найлоновите ризи в българските магазини - 15 лв., а във валутните - 8 марки. В същото време официалният курс е бил 1 лв. за 2 марки, а на черно - 3 лв. за 4 марки.

“Тези магазини създават условия за рушене на социалистическия морал, унижение и поклон пред Запада. Всеки чуждопоклонник е потенциален родоотстъпник”, анализират наблюденията си агентите. В икономически план се оказало, че едва 20% от оборота е от чужденци, а останалите 80% - от български клиенти.

“Трудовите” хора пък, които идвали от вътрешността на страната, се заглеждали във витрините и се възмущавали много, защото

имало табели “Само

за чужденци”, което

водело до

негодувание

Нашата агентура през 1966 г. се сдобила и с карикатура от списание “Щерн”. На нея бил изобразен един българин пред витрина на кореком, а текстът гласял: “В магазина има 23-ма души, от които 16 агенти”.

Сериозните проблеми, които създавали в икономически и най-вече в морален план, довели до серия предложения от градските комитети на БКП с искания пред ЦК за ликвидиране на корекомите, но такова не последвало.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Столичен полицай е намерен прострелян в главата в кв. "Младост", съобщиха от МВР. Смята се, че се е опитал да се самоубие. Сигналът е подала съпругата му. Тя го намерила да лежи на пода в дома им. Мъжът е откаран в болница в критично състояние.                                                                               

На основание чл. 129, ал. 2 от Конституцията на Република България президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В съответствие с разпоредбите на Конституцията председателят на Върховния касационен съд,

Тежка катастрофа преди половин час е станала на главен път София- Варна в близост до село Български извор. Тир, пътуващ в посока Варна, се е занесъл на мокра настилка и на десен завой е навлязъл в насрещното платно, където също е имало тир, пътуващ в срещуположната посока за София. За нещастие между двете големи машини е попаднал бус,

Театърът показва 24 от най-ценните си облекла, които ...
„Неудържима: моят живот досега“ е сензационната изповед на ...
Играем крале и принцеси, а ни плащат като за мишки, казва ...
Гласовитата Ашли, известна и с люБовта си към пищовите, ...
"Черната тетрадка" на Зинаида Гипиус, която е част от ...
Атанас Пенев или просто Наско от Б.Т. Р. се ожени за ...
Григор Димитров е на победа от поредния си личен ...
Вижте повече снимки ТУК Чудовище с грамадни размери ...
Американската певица, актриса и съдия в британското издание ...
Американската Гилдия на режисьорите е започнала ...
Опериран травестит цъфна на страниците на "Плейбой" в памет ...
Британски експерти съветват как да си съставим непробиваема ...
Гимнастичките винаги са привличали мъжките погледи. ...
Участвам в много нови продукции, които скоро ще излязат на ...
Още откакто тръгва форматът “Х Фактор” в страната ни, едно ...
НАСА удължи за втори път мисията на космическия апарат ...