Корекомите разлагат морала, чуждопоклонниците са потенциални родоотстъпници
Тони Маскръчка | 07 Октомври 2017 г. | 229 показвания | 0 коментара

През 1966 г. “Щерн” пуска карикатура с надпис “В магазина има 23-ма души, 16 са агенти”

Голяма драма се е разиграла след откриването на първите валутни магазини по Черноморието, показват документите на ДС, които разсекрети комисията по досиетата.

Първият такъв магазин на Златни пясъци е открит през 1965 г. Целта е била чужденците да си пазаруват оттам цигари, напитки, ежедневна козметика и плажни принадлежности. След това са открити още два в курорта. Постепенно обаче се превърнали в универсални. Продавали се ризи, панталони, якета, шушляци, часовници,

фотоапарати,

чорапи,

магнетофони,

дори “реакционни

вестници”

Редом до щандовете с вносни стоки имало и такива с български.

В края на летния сезон при отчитане на работата на милицията и ДС се прави и анализ на първите стъпки на т. нар. корекоми.

“Гражданите сравняват едните и другите стоки по качество и външен вид и с явно възхищение говореха за превъзходството на чуждите. Нормално явление бе щандът с български стоки да е празен, а на другия се тълпяха купувачи”, пише в една от милиционерските справки. Особено притеснително е, че това ставало пред очите на чужденците, които показвали превъзходството на капиталистическата икономика.

В същото време българите “се унижават” да молят чужденци да им продадат валута, за да се сдобият с нещо “вносно”, показват наблюденията на агентите на ДС. Те протестират срещу зареждането на валутните магазини с дрехи и други стоки, които подкопават устоите на социалистическата икономика и морал.

“Очевидно е, че 12 388 блузи, 14 309 ризи, 557 шушляка, 14 878 джапанки, 5326 колана и др. не са предназначени за западните туристи. Те не купуват дрехи”, възмущават се ченгетата под прикритие. Не пропускат и да отбележат, че вносните стоки са демоде, излезли от употреба и купени на безценица, заради което се продавали и по-евтино. Така например шушляците в редовните магазини стрували повече от 30 лв., а в корекомите - 20 марки (10-15 лв.), найлоновите ризи в българските магазини - 15 лв., а във валутните - 8 марки. В същото време официалният курс е бил 1 лв. за 2 марки, а на черно - 3 лв. за 4 марки.

“Тези магазини създават условия за рушене на социалистическия морал, унижение и поклон пред Запада. Всеки чуждопоклонник е потенциален родоотстъпник”, анализират наблюденията си агентите. В икономически план се оказало, че едва 20% от оборота е от чужденци, а останалите 80% - от български клиенти.

“Трудовите” хора пък, които идвали от вътрешността на страната, се заглеждали във витрините и се възмущавали много, защото

имало табели “Само

за чужденци”, което

водело до

негодувание

Нашата агентура през 1966 г. се сдобила и с карикатура от списание “Щерн”. На нея бил изобразен един българин пред витрина на кореком, а текстът гласял: “В магазина има 23-ма души, от които 16 агенти”.

Сериозните проблеми, които създавали в икономически и най-вече в морален план, довели до серия предложения от градските комитети на БКП с искания пред ЦК за ликвидиране на корекомите, но такова не последвало.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мрежа за нелегален внос на българско оръжие разбиха гръцките власти на остров Крит. Ченгетата са изумени от голямото количество разнообразен боен арсенал. Арестувани са седем гърци досега. Още през март на ГКПП Промахон митничари попаднали на находка, която ги отвела до цяла мрежа за нелегален трафик на оръжие.

Задавали ли сте си въпроса защо Dacia вече няколко години поред е най-продаваната марка у нас? За българския пазар цената продължава да е най-важната при избора на автомобил, но това не е единственият критерий. Ако беше така, автомобили като индийския Tata Nano или някои евтини китайски или руски алтернативи също щяха да са номер 1.

НАСА подготвя изстрелването на 6 август на уникална сонда с размерите на автомобил за изучаване на слънчевата корона, съобщава агенция Ройтерс. Този апарат ще се приближи най-близо в сравнение с всички останали до нашата звезда, за да изследва слънчевата атмосфера, която поражда слънчевия вятър. Космическият апарат Parker Solar Probe ще осъществи

Президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов засипа с похвали ...
Бразилският национал Алисон Бекер стана най-скъпият вратар ...
Нападателят на "Славия" Ивайло Димитров преминава в ...
Днес щяхме да празнуваме годишнина от брака! Да, имахме ...
Русокосата чаровница Жанета Осипова е фаворитка да се ...
Село Александрия се готви за 22-то издание на фолклорния ...
Египетски археолози откриха в Александрия запечатан ...
Григор Димитров повтаря хода на събитията от сезон 2015, ...
Треньорът на "Славия" Златомир Загорчич показа голям ...
Дълбоководните рифове в океанската "зона на здрача" се ...
Цветелина не искала да тежи на джоба на рапъра Двамата ...
Двата града пекат заедно хляб да покажат сходните ...
Овдовелият съпруг на австралийската писателка Колийн ...
Седемдесет и три годишният британски певец Род Стюарт пусна ...
Украинската тенис красавица Леся Цуренко отдъхва след ...
Китайският ледоразбивач „Сюелун" в петък ще се отправи към ...