Бизнесменът с бомбардировача преговаря за пътнически Ту-154, ще го прави ресторант

Иво Табаков до автентичния бомбардировач

След като "приземи" бомбардировач в прохода Хаинбоаз край Килифарево, търновският бизнесмен Иво Табаков сега преговаря за пътнически Ту-154. Това ще е следващата нестандартна атракция край натоварения международен път, след като съветският щурмовик СУ-22 М4 вече събира погледите. Иво казва, че вече не може да работи по довършването на бомбардировача заради множеството любопитни, които искат да се снимат с него. Бракуваната машина купил преди 6 месеца за 50 000 лв. и се заел да я възстанови в автентичен вид. Целта му - да покаже какво е притежавала Българската армия.

"Идеята ми дойде спонтанно. Бил е в базата край Балчик съвсем доскоро, след което е разглобен и транспортиран до Граф Игнатиево. Има си бомби и ракети, носова установка, която изстрелва неуправляеми снаряди, но всичко е бутафорно. От понеделник вечерта вече е осветен с художествено осветление. Остава само да се изгради суплото на двигателя", разказа бизнесменът.

Това е третият самолет в колекцията на Иво Табаков. До него в комплекса стои и пътнически УВП-410 чешко-руско производство. Това е машина за регионални полети до 1500 км. Той също е атракция и до месец в него ще има монитори, които ще представят истинска авионика - това което виждат пилотите по време на летене."Вероятно има знак на съдбата, защото пътническия е модел 410, а бомбардировача е с борден номер 410 във въздухоплавателната администрация на България", обяснява Табаков.

Той има сертифициран за любител пилот и изпълнява полети с личен "Пипистрел". Словенската машина обаче държи на летище край с.Драгановци. Казва, че самолетът е два пъти световен шампион по бързи полети."Запалих се преди 3 години. Имах страх от летене и реших да го избия", разказва Иво.

Следващата му цел е да разположи в крайпътния комплекс и пътнически Ту-154 и да го превърне в ресторант."В момента съм в преговори с Русия, за такъв, който няма летателна годност. Опитах да го купя у нас, но не се получи. Той е огромен, дълъг е 60 метра и ще пристигне на части с 3-4 тира", обясни пред "24 часа" бизнесменът.

Табаков дори има идеята да предложи на всички посетители на комплекса му да оставят символична сума, за да разгледат емблематичните експонати, а събраните пари да отиват за благотворителност към детски домове или други нуждаещи се.

Бомбардировачът и пътническия УВП-410 в комплекса край Килифарево
Бомбардировачът и пътническия УВП-410 в комплекса край Килифарево

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене