Канят звезди на Арена ди Верона пеят на пловдивски сцена

Нина Найденова възроди пловдивската опера.  Снимка: Авторът

Нина Найденова поставя на кораб в река Марица мюзикъл

Най-прочутите гласове на Италия ще чуят и видят пловдивските ценители на класическото изкуство. "Преговаряме с театро Реджио ди Парма и с Арена ди Верона за техни гастроли през 2019 г., когато градът е европейска столица на културата", заяви доц. Нина Найденова, директор на пловдивската опера. Тя спечели безапелационно конкурса за втори мандат в конкуренция с тенора Ивайло Михайлов. Комисията, председателствана от Христина Ангелакова, категорично е предпочела Найденова. Това пък още повече амбицира директорката да доведе в Пловдив най-именитите изпълнители от страната на белкантото. "Реджио ди Парма е кралският театър и минава за втори по величина след "Ла Скала". Вече договаряме продукции за 2019 г.", казва директорката. Самата тя е специализирала в най-прочутия оперен театър в Милано. Найденова дойде преди 4 г. в Пловдив от Стара Загора, където беше главен режисьор. За един мандат превърна институцията в емблема и увеличи двойно публиката и приходите от билети. За претенциозните ценители на оперното изкуство в града на тепетата появата й определяна като "Божий дар".

Сега залага на международни проекти и на най-талантливите български артисти. "В момента тя е най-добрият режисьор в България с новаторския си размах", казва за нея тенорът с европейска кариера Иван Момиров. Над 25 000 души гледаха това лято OPERA OPEN на Античния театър. Найденова направи така, че в Пловдив се заговори за оперен туризъм. Гости от чужбина идват да се насладят на спектаклите на древната сцена. Гвоздеят на сезона беше "Силата на съдбата", поставен от световния режисьор Стефано Пода.

Момент от спектакъла "Силата на съдбата", поставен от Стефано Пода на Античния театър това лято.
Момент от спектакъла "Силата на съдбата", поставен от Стефано Пода на Античния театър това лято.

Найденова пое пловдивската опера през 2013 г. почти фалирала. С обновен репертоар и смели режисьорски решения тя реформира институцията и я превърна в много посещавана. В афиша заложи на разнообразни жанрове, концерти с велики музиканти като цигуларя Марио Хосен, пианистката Пламена Мангова и виртуоза Разван Стойка. Възстанови балета към трупата и привлече световни солисти като Красина Павлова от Берлин и Аршак Галумен. На спектаклите няма нито едно свободно място. Имена като Камен Чанев и Надя Кръстева от Виенската опера пяха това лято на пловдивска сцена. Направи стая "Госпожа Опера" и там се обучават професионално 40 деца. Сега е замислила в река Марица сцена от кораб за детския мюзикъл "Пиратите от Пензанс". Допълнителна сцена за опера и джаз ще прави и в двора на Техническия университет за по-млада публика.
"Запазвам екипа. Музикален директор остава Диан Чобанов, който едновременно дирижира и във Виена. Артистичен директор ще продължи да бъде Лучано ди Мартино", каза Найденова.
В четвъртък е премиерата на "Травиата" в дома на културата. Режисьорката е заложила на психологическата драма в най-прочутото произведение на Верди. В ролята на Виолета е Евгения Ралчева, а на Алфред - австралиецът Марк Фаулър.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене