7 пъти публиката стана на крака в чест на акад. проф. Людмил Стайков

Акад. Стайков произнася вълнуващото си слово


      80-годишнината на големия режисьор

 беше чествена в залата на Учебния театър в НАТФИЗ

"Обичам ви повече, отколкото вие ме обичате мене...", каза силно развълнуван акад. Людмил Стайков и хората, изпълнили залата на Учебния драматичен театър в НАТФИЗ, станаха за пети път на крака. Никой не режисира това и следващите ставания - те и мощните ръкопляскания бяха спонтанното признание към творчеството на акад. Людмил Стайков за неговата 80-годишнина.


Тържеството на 18 октомври беше открито и ръководено от проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ. Залата беше пълна с приятели, гости, колеги и студенти на големия режисьор

.
Акад. проф. Стайков получи поздравления от президента на Република България Румен Радев, премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, председателите на комисиите по култура и образование към Народното събрание, Българската академия на науките и много други.


Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, зам.-министърът на образованието и науката Петър Николов, зам.-министърът на културата Румен Димитров и др. дойдоха лично да изкажат поздравленията и пожеланията си.
Сред гостите на юбиляра бяха емблематични за българската култура и наука хора: акад. Благовест Сендов, акад. Светлин Русев, акад. Васил Гюзелев, акад. Николай Попов, акад. Георги Минчев, проф. Аксиния Джурова и нейният съпруг проф. Георги Христов, проф. Младен Григоров, проф. Божидар Манов и др.


Акд. Стайков беше поздравен от актьорите Борис Луканов, Стойко Пеев, Любен Чаталов, Аня Пенчева, Марин Янев, Стефан Илиев, Васил Стойчев, режисьорът Асен Шопов и много други.


Когато проф. Семерджиев спря да изрежда имената на учениците на акад. Стайков, залата се беше превърнала в нещо като гора от станалите на крака доказано успешни творци: Илиан Джевелеков, Петър Вълчанов, Драгомир Шолев, Ясен Григоров - всички студенти на Людмил Стайков.

Присъстваше и част от първия випуск на академика - Иван Ковачев, Вергиния Костадинова, Мирослав Стоянов, а също негови специализанти като акад. проф. Пламен Карталов, чл.-кор. проф. Пламен Марков, Зорница София, Камен Воденичаров и др.
В началото на тържеството беше прожектиран филм колаж от филмите на акад. Стайков. Негов режисьор е Албена Пунева, също възпитаник на режисьора от първия му випуск.


"За първи път не зная какво да кажа. Не зная... - призна акад. Стайков. - Да отделите от най-ценното, с което природата ви е дарила – времето, с което разполагате, за да бъдете в тази зала... Да посрещна един добър човек, двама добри хора, но толкова много на едно място?! Това е чудо и аз присъствам на него, благодарение на вас.

Людмил Стайков е роден в София. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ, специализира кинорежисура в Париж.


В Бургаския и Младежкия театър Стайков поставя пиесите "В полите на Витоша", "Я, колко макове!", "Краят на нощта", "Спасителят в ръжта" и др.


Като режисьор в БНТ създава редица документални филми за върхови постижения в българското музикално, балетно, оперно и фолклорно изкуство. Получава покана за участие в италианския документален проект "Европейски столици на културата" заедно с Карло Лидзани, Кен Лоуч, Кшищов Зануси, Миклош Янчо и други световноизвестни режисьори.


Людмил Стайков дебютира в игралното кино с филма "Обич" през 1972 г., за който получава най-високото отличие - златен медал, заедно с американскияу режисьор Стенли Крамер, на международния кинофестивал в Москва.


Филмът му "Илюзия" е носител на редица отличия, между които и Главна награда на фестивала в Карлови Вари.


Изключителна поплярност сред милиони зрители постигат епичните филмови творби на Людмил Стайков. Трилогията "Хан Аспарух" се превръща във феномен през 80-те години. Подобна е съдбата в следващите десетилетия и на "Време разделно" по романа на акад. Антон Дончев.


След проведенето през 2008 г. електронно гласуване по повод 55-годишнината на БНТ "Време разделно" е поставен от зрителите на националната медия на първо място сред българските игрални филми. През 2016 г. в анкетата "Лачените обувки на българското кино", организирана от БНТ и посветена на 100-годишнината на българското кино, "Време разделно" е избран за филм на столетието.


Филмите на Людмил Стайков са участвали на фестивалите в Кан, Монреал, Лос Анжелис, Сан Франциско, Ванкувър, Сао Паоло, Делхи, Токио, Монтрьо, Кайро, Сиатъл, Белград. На фестивали в Швеция, Италия, Англия, Испания, Франция, Белгия, Еквадор и др. Филмите на режисьора се разпространяват в почти всички европейски страни, а също в Япония, Мексико, САЩ, Русия, Индия, Китай, Иран и др.


Филмът "Време на насилие" - вариант за световно разпространение на "Време разделно", е включен в 11-те най-добри филми на годината в рамките на специалната селекция на международния кинофестивал в Токио. А "681 - Величието на хана" е сред 30-те филма, избрани от целия свят няколко години по-рано в рамките на същия фестивал.


На филмите на Людмил Стайков са присъждани: 4 пъти наградата за режисура на СБФД, 3 пъти наградата за киноизкуство на София, а през 2007 г. - и за цялостно творчество. 2 пъти "Златна роза" на фестивала във Варна.


Людмил Стайков е носител на голямата награда на 30-ото юбилейно издание на Киномания през 2016 г., през 2017-а е удостоен с наградата за цялостно творчество на Българската филмова академия (БФА).


Режисьорът е носител на ордена "Академични палми" на Република Франция. Многократно е бил председател или член на журита на най-авторитетни национални и международни фестивали. По покана на френската страна 2 пъти е бил председател на международно жури съответно в Антананариво и Отава по време на фестивали на франкофонията.


Акад. Стайков е създател на Световната кинопанорама в НДК, която се превръща в най-значимо културно събитие в периода 1987-1990 г.


Педагогическата дейност на акад. Людмил Стайков започва във НАТФИЗ през 1973 г. Той е един от основоположниците на кинообразованието в България и посвещава повече от 40 години на обучението на десетки български и чуждестранни студенти в Академията.


Професор по филмова и телевизионна режисура от 1998 г.  Заместник-ректор на НАТФИЗ в периода 1984-1988 г. и 2000-2003 г.  Академик на БАН от 2004 г.  Основател и първи председател на Асоциацията на хабилитираните преподаватели по екранни изкуства в България - "Асоциация Академика 21".

Снимки: Филип Станиславов и Мариана Жижанова

Поздравления от Аксиния Джурова и съпруга й Георги Христов
Поздравления от Аксиния Джурова и съпруга й Георги Христов
Ректорът на НАТФИЗ проф. д-р Станислав Семерджиев, юбилярът и неговата съпруга Изабела
Ректорът на НАТФИЗ проф. д-р Станислав Семерджиев, юбилярът и неговата съпруга Изабела
Поздравления от проф. Божидар Манов
Поздравления от проф. Божидар Манов
Актьорът Борис Луканов поднася своите благопожелания
Актьорът Борис Луканов поднася своите благопожелания
С Любен Чаталов, кой изигра ролята на Художника във филма "Илюзия". Зад него е Стойко Пеев, който беше хан Аспарух.
С Любен Чаталов, кой изигра ролята на Художника във филма "Илюзия". Зад него е Стойко Пеев, който беше хан Аспарух.
На крака пред гения на акад. Людмил Стайков
На крака пред гения на акад. Людмил Стайков
Четирима академици (от лява на дясно) Благовест Сендов, Людмил Стайков, Стефан Воденичаров и Александър Попов,
Четирима академици (от лява на дясно) Благовест Сендов, Людмил Стайков, Стефан Воденичаров и Александър Попов,
Акад Стайков слуша поздравленията на Александър Грозев, зад тях е актьорът Стефан Илиев.
Акад Стайков слуша поздравленията на Александър Грозев, зад тях е актьорът Стефан Илиев.
Людмил със съпругата си Изабел
Людмил със съпругата си Изабел
С Аня Пенчева
С Аня Пенчева
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му

Напишете дума/думи за търсене