Фондация "Основа-та" първо ще дигитализира архива на Народния театър

Сред основателите на фондация "Основа-та" са банкерката Виолина Маринова, юристът проф. Огнян Герджиков - известен политик, издателката "24 часа" Венелина Голева и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков (от ляво на дясно)

Наскоро там е намерено томче с автограф на Яворов

Фондация "Основа-та", чиято цел е подкрепата и популяризиране на Народния театър "Иван Вазов", обяви своите членове основатели и приоритетите в работа си. Председател е акад. Стефан Воденичаров. Активно в работата на фондацията участват проф. Огнян Герджиков, Венелина Гочева, Росица Лисичкова, Лора Ченакова, проф. Анастас Герджиков, Виолина Маринова, които дадоха пресконференция, а сред останалите основатели са акад. Дамян Дамянов, Силва Зурлева, Павлина Моллова, проф. Христо Бонджолов, Константин Манолов. Целта е авторитетните хора с позиции да съдействат за участие на театъра в европейски програми, да организират инициативи, да привличат спонсори, за да се акцентира внимание към делото на Народния театър.

"Този театър е национална светиня и трябва да бъде подпомогнат от обществото като такъв. По една административна случайност той трудно изпълнява тази си роля - каза акад. Воденичаров - председател на БАН. - Във време на духовна и защо да крием дори морална криза, този театър е особено важен за опазване духовността на България. Той трябва да се вдигне на пиедестала, който заслужава."

Ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков е убеден, че нещата не опират само до финансирането. "Трябва национален идеал и той трябва да бъде възраждане на нацията чрез възраждане на националните институции, между които както театъра, така и операта, университета, националната библиотека", смята той.

За известната банкерка Виолина Маринова "театърът е като храм", в който трябва да влизаме с трепет. "И банкерите имат сърца и обичат изкуството", пошегува се тя.

"Защо сме тук? Още когато пое поста директор на Народния театър, Мариус Донкин потърси партньорство с "24 часа". Вече работим заедно по идеята да намерим български роман, който заслужава да бъде драматизиран на първата ни сцена. Важно е да направим нещо добро за театъра", мотивира се издателката Венелина Гочева.

"Винаги съм мечтал, че ще мога да работя с група старейшини, които ще виждат перспективите пред театъра в далечен хоризонт. Разчитам на тази различна палитра от хора. Моят поклон", обърна се към членовете на фондацията директора на Народния театър Мариус Донкин.

Сред първите задачи на фондацията "Основа-та" ще е дигитализирането на архива и помощ за откриване на Музей на народния театър. Най-важни са снимките, чието състояние с годините се влошава, образите на най-прочутите ни звезди избледняват. Наскоро в архива случайно е намерено тънко томче на "Хайдушки песни" с автограф на Яворов от 1909 г. В театъра се съхраняват над 13 хил. архивни единици, чието обработване предстои.

С "историческо значение" е и името на новоучредената фондация. На мястото, където сега е достолепната му сграда, е имало дървена постройка, в която е давал представления театър "Основа". С указ на княз Фердинанд I от 1903 г. теренът се отчуждава с идеята там да се издигне масивна сграда за артистите. Проектът е на виенските архитекти Фердинанд Фелмер и Херман Хелмер. Това е най-красивата сграда в София, сочи анкета на в. "24 часа". "Видяхме символ. Затова решихме, че това е най-подходящото име за фондацията, а името е изписано така, защото се оказа, че са регистрирани много "основи", уточни зам.-председателката Лора Ченакова. Тя е патентен специалист и се грижи за авторските договори и права в НТ.

Директорът на Народния театър Мариус Донкин е убеден, че с помощта на фондацията ще порасне авторитетът на първата ни трупа в името на българската духовност.
Директорът на Народния театър Мариус Донкин е убеден, че с помощта на фондацията ще порасне авторитетът на първата ни трупа в името на българската духовност.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене