Владимир Зарев черпи душевен уют от икона, купена за 2 запалки в Москва
Пенчо Ковачев | 14 Ноември 2017 г. | 42 показвания | 0 коментара

Има часовник, който може да отмерва спрялото време

През последните дни Владимир Зарев живее “на макс” и в особена емоционална приповдигнатост. Заедно със своя основен издател Стойо Вартоломеев той обикаля страната и се среща с читателите на своите романи.

Двамата бяха в Пловдив, Варна, Велико Търново, Видин... Видин, който Владо смята за свой роден град, нищо, че се е появил на бял свят в София. Един хубав ден в детството баща му го води в крайдунавския град и така момчето открива невероятната духовна атмосфера на Видин, която остава завинаги в него.

Във вторник Зарев получи лично от Бойко Борисов държавната награда “Св. Паисий Хилендарски”. Премиерът му я връчи с думите, че Владимир е “горд син на баща си - историка акад. Пантелей Зарев.”

Наградата си писателят получи за изключителния му принос в развитието на националната културна идентичност и духовните ценности. Зарев-младши обеща, бъдещото му творчество да докаже, че неслучайно е получил наградата.

Владимир Зарев е автор на 18 книги, от които 12 са романи. Най-тиражният от тях - “Разруха”, има 11 преиздания. Книгите на писателя са изключително добре приети в немскоезичния свят - Германия, Австрия и Швейцария.

Животът и домът на Владимир Зарев са препълнени от спомени, предмети, книги, вещи, преживявания и е разбираемо затруднението му да избере само 7 от тях и да ги титулува като “любими”.

Тук всеки предмет има изживяна история, всяка картина - сантиментална или весела случка.

Зарев например притежава няколко картини от Димитър Казаков-Нерон. За да стигнат до ателието на нестандартния художник в Божурище двамата вървят дълго време пеша през някакви ниви в неприветна есенна привечер.

В ателието художникът запалва печка, стоплят се, говорят си и се сприятеляват. Владо си купува две картини, а за благодарност Нерон му подарява още една. С изричното указание да прочете дарственото послание чак когато стигне у дома си.

Нерон е написал: “На Владимир Зарев - от най-великия сред великите на това свирепо време творец”.

Свирепото време е 1985 г. А картината става една от най-любимите на писателя. Завинаги.

Зарев смята, че различието е форма на човешката свобода. А Казаков е изключително различен човек. Човек, който не желае да се примири със скодоумието, което го заобикаля, и с цензурата на бездарието.

Ето все пак 7-те любими предмета на писателя Владимир Зарев.

1. Два портрета

Бащата на Владимир Зарев бил голям приятел с големия художник Васил Стоилов, който често гостувал у дома им със своята съпруга Ганка Найденова и дъщеря им Явора.Един ден Васил Стоилов пожелава да нарисува десетгодишния Владимир. Пошегувал се, че само докато го рисува, ще го види мирен. Това е портретът на детството на писателя. Другият портрет е дело на Владимир Пенев, сина на Пеньо Пенев, и е нарисуван миналата година. “Между тези два портрета е целият мой живот”, казва Владо Зарев.

2. Скулптура на Павел Койчев

Владимир Зарев има девет скулптури от Павел Койчев, но тази му е любимата. За писателя Койчев е един от най-големите български скулптори за всички времена. Огромен творец, който мисли мащабно, модерно и в далечна перспектива. Човек, който прави всичко възможно да преведе националната скулптура от класиката в модерните времена. Зарев признава, че има огромното щастие да бъде приятел с Павел Койчев.

3. Грамофон

Владимир Зарев мечтае да има грамофон, защото притежава хубави стари плочи, но няма на какво да ги слуша. Един ден вижда грамофон в малък антикварен магазин на “Раковски”. Влиза със светнали очи и продавачът веднага разбира нетърпението на клиента и му продава грамофона значително по-скъпо. Сега Владо обича да слуша на него стари валсове и фокстрот.

4. Икона

Тази икона също е купена в Москва в началото на 80-те години. При това само за две газови запалки. Изключително красива, дело на прочутата Казанска школа. Изработена е през ХIХ век. Изобразява Дева Мария с младенеца и е с обков. “Тази икона ми носи успокоение - казва Владо Зарев. - Когато я гледам по-дълго или се помоля пред нея, изпитвам душевен уют и хармония. Хармония със себе си и със света. И с хората, които обичам...”

5. Друза

Това е друза - полускъпоценно природно образувание, което се разрязва на две, за да се види красотата му отвътре. Владимир Зарев купува друзата от старинния немски град Бамберг, който сякаш продължава да живее в ХVI век. Писателят е изпратен там с едногодишна стипендия на Баварското министерство на културата, което му връчва голяма държавна награда.

6. Часовник

Преди 35 г. съветското списание “Роман газета” издава книгата на Зарев “Денят на нетърпението” в тираж милион и 300 хиляди броя. Хонорарът е внушителен, но няма за какво да бъде похарчен. Владо вижда този часовник в антикварен магазин и веднага се влюбва в него. Купува го за 2000 рубли. Часовникът работи, но може да бъде приет и като метафора на спрялото време.

7. Скулптурна глава

Скулптурна глава с голяма емоционална стойност. Миналата година му я подарява Димитър Рангачев, приятел от детинство. Рангачев завършва скулптура в Москва, после се жени за полякиня и сега двамата живеят в Швеция. Рангачев е най-големият реставратор в Западна Европа. Реставрира порцелан, стъкло, желязо и скулптура.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За участие в първия глобален форум на местната власт в Севиля отлетя тази сутрин кметът на Пловдив Иван Тотев заедно със заместника си Златин Велев, зам.-председателката на общинския съвет Радослава Ташкова, шефката на "Административно информационно обслужване" Надя Казакова, съветничката от ГЕРБ Ани Лафчиева и директорката на "Връзки с

Непълнолетният син на полицая с убитите родители Венцеслав Караджов е прекарал три дни в спешно отделение. Алекс загубил паметта си и започнал да говори несвързано. Не знаел в кой клас е и къде живее. Това се случило 2 г. преди двойната екзекуция, разказа майката Каля Караджова в пловдивския окръжен съд.

Най-добрият български биатлонист през миналия сезон Красимир Анев участва в предварителните стартове преди новата кампания. Те се проведоха в норвежкия зимен център Шушен. В спринта на 10 км 30-годишният самоковец се нареди 32-и с един пропуск в стрелбата. Доминаторът в този зимен спорт Мартен Фуркад (Фр) бе безгрешен и спечели състезанието.

Волейболният национал Тодор Скримов пусна нова снимка с ...
Култовият музикант от "Ахат" Денис Ризов има ново поприще - ...
Инициативата е част от кампанията “Открий съкровищата на ...
"За мен Калин Терзийски беше разтърсваща поезия и роман. ...
Извънредни предколедни спектакли на операта "Кармен" от ...
Да, учим се постоянно. Няма нищо срамно и страшно, ако не ...
Бившата мис Наталия Гуркова журира тазгодишния ...
Новозеландска компания конструира воден велосипед, който се ...
Певицата сега си скубе косите, че не му е бутнала ...
Гаджето на Алексис Санчес Майте Родригес нагорещи страстите ...
Звездата на българския тенис Григор Димитров даде няколко ...
Гановски: Нашият конкурс го гледаха 130 телевизии, а ...
Никол Шерцингер не успя да подкрепи своя любим Григор ...
Новината за новата Мис България Тамара Георгиева възбуди ...
Полякиня-архитект твърди, че е първата "жива кукла Барби" в ...
Събуждате се влюбени, лягате си влюбени. Ще се пръснете от ...