Владимир Зарев черпи душевен уют от икона, купена за 2 запалки в Москва
Пенчо Ковачев | 14 Ноември 2017 г. | 81 показвания | 0 коментара

Има часовник, който може да отмерва спрялото време

През последните дни Владимир Зарев живее “на макс” и в особена емоционална приповдигнатост. Заедно със своя основен издател Стойо Вартоломеев той обикаля страната и се среща с читателите на своите романи.

Двамата бяха в Пловдив, Варна, Велико Търново, Видин... Видин, който Владо смята за свой роден град, нищо, че се е появил на бял свят в София. Един хубав ден в детството баща му го води в крайдунавския град и така момчето открива невероятната духовна атмосфера на Видин, която остава завинаги в него.

Във вторник Зарев получи лично от Бойко Борисов държавната награда “Св. Паисий Хилендарски”. Премиерът му я връчи с думите, че Владимир е “горд син на баща си - историка акад. Пантелей Зарев.”

Наградата си писателят получи за изключителния му принос в развитието на националната културна идентичност и духовните ценности. Зарев-младши обеща, бъдещото му творчество да докаже, че неслучайно е получил наградата.

Владимир Зарев е автор на 18 книги, от които 12 са романи. Най-тиражният от тях - “Разруха”, има 11 преиздания. Книгите на писателя са изключително добре приети в немскоезичния свят - Германия, Австрия и Швейцария.

Животът и домът на Владимир Зарев са препълнени от спомени, предмети, книги, вещи, преживявания и е разбираемо затруднението му да избере само 7 от тях и да ги титулува като “любими”.

Тук всеки предмет има изживяна история, всяка картина - сантиментална или весела случка.

Зарев например притежава няколко картини от Димитър Казаков-Нерон. За да стигнат до ателието на нестандартния художник в Божурище двамата вървят дълго време пеша през някакви ниви в неприветна есенна привечер.

В ателието художникът запалва печка, стоплят се, говорят си и се сприятеляват. Владо си купува две картини, а за благодарност Нерон му подарява още една. С изричното указание да прочете дарственото послание чак когато стигне у дома си.

Нерон е написал: “На Владимир Зарев - от най-великия сред великите на това свирепо време творец”.

Свирепото време е 1985 г. А картината става една от най-любимите на писателя. Завинаги.

Зарев смята, че различието е форма на човешката свобода. А Казаков е изключително различен човек. Човек, който не желае да се примири със скодоумието, което го заобикаля, и с цензурата на бездарието.

Ето все пак 7-те любими предмета на писателя Владимир Зарев.

1. Два портрета

Бащата на Владимир Зарев бил голям приятел с големия художник Васил Стоилов, който често гостувал у дома им със своята съпруга Ганка Найденова и дъщеря им Явора.Един ден Васил Стоилов пожелава да нарисува десетгодишния Владимир. Пошегувал се, че само докато го рисува, ще го види мирен. Това е портретът на детството на писателя. Другият портрет е дело на Владимир Пенев, сина на Пеньо Пенев, и е нарисуван миналата година. “Между тези два портрета е целият мой живот”, казва Владо Зарев.

2. Скулптура на Павел Койчев

Владимир Зарев има девет скулптури от Павел Койчев, но тази му е любимата. За писателя Койчев е един от най-големите български скулптори за всички времена. Огромен творец, който мисли мащабно, модерно и в далечна перспектива. Човек, който прави всичко възможно да преведе националната скулптура от класиката в модерните времена. Зарев признава, че има огромното щастие да бъде приятел с Павел Койчев.

3. Грамофон

Владимир Зарев мечтае да има грамофон, защото притежава хубави стари плочи, но няма на какво да ги слуша. Един ден вижда грамофон в малък антикварен магазин на “Раковски”. Влиза със светнали очи и продавачът веднага разбира нетърпението на клиента и му продава грамофона значително по-скъпо. Сега Владо обича да слуша на него стари валсове и фокстрот.

4. Икона

Тази икона също е купена в Москва в началото на 80-те години. При това само за две газови запалки. Изключително красива, дело на прочутата Казанска школа. Изработена е през ХIХ век. Изобразява Дева Мария с младенеца и е с обков. “Тази икона ми носи успокоение - казва Владо Зарев. - Когато я гледам по-дълго или се помоля пред нея, изпитвам душевен уют и хармония. Хармония със себе си и със света. И с хората, които обичам...”

5. Друза

Това е друза - полускъпоценно природно образувание, което се разрязва на две, за да се види красотата му отвътре. Владимир Зарев купува друзата от старинния немски град Бамберг, който сякаш продължава да живее в ХVI век. Писателят е изпратен там с едногодишна стипендия на Баварското министерство на културата, което му връчва голяма държавна награда.

6. Часовник

Преди 35 г. съветското списание “Роман газета” издава книгата на Зарев “Денят на нетърпението” в тираж милион и 300 хиляди броя. Хонорарът е внушителен, но няма за какво да бъде похарчен. Владо вижда този часовник в антикварен магазин и веднага се влюбва в него. Купува го за 2000 рубли. Часовникът работи, но може да бъде приет и като метафора на спрялото време.

7. Скулптурна глава

Скулптурна глава с голяма емоционална стойност. Миналата година му я подарява Димитър Рангачев, приятел от детинство. Рангачев завършва скулптура в Москва, после се жени за полякиня и сега двамата живеят в Швеция. Рангачев е най-големият реставратор в Западна Европа. Реставрира порцелан, стъкло, желязо и скулптура.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българският нападател Георги Христов вкара юбилейния си гол №60 в Северна Америка. 33-годишният пловдивчанин излезе титуляр за “Тампа Бей Роудис” в гостуването на “Нешвил” от USL (II ниво на футбола в САЩ и Канада). Христов откри резултата още в началото на мача. Той бе изведен сам срещу вратаря Мат Пикинс,

10 нови шефове на мисии одобри правителството, всички са дипломати Димитър Абаджиев, чийто мандат като посланик на България в Словения още не е изтекъл, получи нов пост. Той ще оглави новосъздаденото българско посолство в столицата на Саудитска Арабия Рияд, реши правителството в сряда. 10 посланически рокади одобри Министерският съвет,

Университетът в Съри, Англия, оповести за първото в историята успешно прилагане на активно събиране на космически боклук в околоземна орбита, предаде ТАСС. На сайта на учебното заведение се съобщава, че това е направено с помощта на мрежа, спусната от експериментален спътник. "Спътникът RemoveDEBRIS успешно използва бордова мрежа в орбита -

Британски инженер разработи шесткрак ходещ робот, който ...
Чалгарки + лоши момчета = класическа ...
Дай боже, да излезем от групата на световното ...
Жени Живкова показа последната си колекция за сезон ...
“А баща ми ще ми купи колело, ама друг път” е кодираната ...
Професор Асен Балтов, директорът на “Пирогов”, който днес ...
Здрав сън и по-малко светещи екрани могат да помогнат на ...
Новата учебна година вече започна. След тържествата по ...
Пенев, който в понеделник бе обявен за почетен гражданин на ...
Младата певица пусна нова песен, която представлява кавър ...
Бароковият художник Караваджо е умрял през 1610 г. от ...
Старата вражда няма край! Николета Лозанова и Моника ...
Гимнастичка с обръч и бухалки искал да е като малък ...
Бившият национал Христо Златински обяви, че нямало как да ...
"Лудогорец" е фаворит в групата на Лига Европа, където е в ...
Гримьорът бит в училище Тежко минало тормози скандалния ...