Владимир Зарев черпи душевен уют от икона, купена за 2 запалки в Москва
Пенчо Ковачев | 14 Ноември 2017 г. | 90 показвания | 0 коментара

Има часовник, който може да отмерва спрялото време

През последните дни Владимир Зарев живее “на макс” и в особена емоционална приповдигнатост. Заедно със своя основен издател Стойо Вартоломеев той обикаля страната и се среща с читателите на своите романи.

Двамата бяха в Пловдив, Варна, Велико Търново, Видин... Видин, който Владо смята за свой роден град, нищо, че се е появил на бял свят в София. Един хубав ден в детството баща му го води в крайдунавския град и така момчето открива невероятната духовна атмосфера на Видин, която остава завинаги в него.

Във вторник Зарев получи лично от Бойко Борисов държавната награда “Св. Паисий Хилендарски”. Премиерът му я връчи с думите, че Владимир е “горд син на баща си - историка акад. Пантелей Зарев.”

Наградата си писателят получи за изключителния му принос в развитието на националната културна идентичност и духовните ценности. Зарев-младши обеща, бъдещото му творчество да докаже, че неслучайно е получил наградата.

Владимир Зарев е автор на 18 книги, от които 12 са романи. Най-тиражният от тях - “Разруха”, има 11 преиздания. Книгите на писателя са изключително добре приети в немскоезичния свят - Германия, Австрия и Швейцария.

Животът и домът на Владимир Зарев са препълнени от спомени, предмети, книги, вещи, преживявания и е разбираемо затруднението му да избере само 7 от тях и да ги титулува като “любими”.

Тук всеки предмет има изживяна история, всяка картина - сантиментална или весела случка.

Зарев например притежава няколко картини от Димитър Казаков-Нерон. За да стигнат до ателието на нестандартния художник в Божурище двамата вървят дълго време пеша през някакви ниви в неприветна есенна привечер.

В ателието художникът запалва печка, стоплят се, говорят си и се сприятеляват. Владо си купува две картини, а за благодарност Нерон му подарява още една. С изричното указание да прочете дарственото послание чак когато стигне у дома си.

Нерон е написал: “На Владимир Зарев - от най-великия сред великите на това свирепо време творец”.

Свирепото време е 1985 г. А картината става една от най-любимите на писателя. Завинаги.

Зарев смята, че различието е форма на човешката свобода. А Казаков е изключително различен човек. Човек, който не желае да се примири със скодоумието, което го заобикаля, и с цензурата на бездарието.

Ето все пак 7-те любими предмета на писателя Владимир Зарев.

1. Два портрета

Бащата на Владимир Зарев бил голям приятел с големия художник Васил Стоилов, който често гостувал у дома им със своята съпруга Ганка Найденова и дъщеря им Явора.Един ден Васил Стоилов пожелава да нарисува десетгодишния Владимир. Пошегувал се, че само докато го рисува, ще го види мирен. Това е портретът на детството на писателя. Другият портрет е дело на Владимир Пенев, сина на Пеньо Пенев, и е нарисуван миналата година. “Между тези два портрета е целият мой живот”, казва Владо Зарев.

2. Скулптура на Павел Койчев

Владимир Зарев има девет скулптури от Павел Койчев, но тази му е любимата. За писателя Койчев е един от най-големите български скулптори за всички времена. Огромен творец, който мисли мащабно, модерно и в далечна перспектива. Човек, който прави всичко възможно да преведе националната скулптура от класиката в модерните времена. Зарев признава, че има огромното щастие да бъде приятел с Павел Койчев.

3. Грамофон

Владимир Зарев мечтае да има грамофон, защото притежава хубави стари плочи, но няма на какво да ги слуша. Един ден вижда грамофон в малък антикварен магазин на “Раковски”. Влиза със светнали очи и продавачът веднага разбира нетърпението на клиента и му продава грамофона значително по-скъпо. Сега Владо обича да слуша на него стари валсове и фокстрот.

4. Икона

Тази икона също е купена в Москва в началото на 80-те години. При това само за две газови запалки. Изключително красива, дело на прочутата Казанска школа. Изработена е през ХIХ век. Изобразява Дева Мария с младенеца и е с обков. “Тази икона ми носи успокоение - казва Владо Зарев. - Когато я гледам по-дълго или се помоля пред нея, изпитвам душевен уют и хармония. Хармония със себе си и със света. И с хората, които обичам...”

5. Друза

Това е друза - полускъпоценно природно образувание, което се разрязва на две, за да се види красотата му отвътре. Владимир Зарев купува друзата от старинния немски град Бамберг, който сякаш продължава да живее в ХVI век. Писателят е изпратен там с едногодишна стипендия на Баварското министерство на културата, което му връчва голяма държавна награда.

6. Часовник

Преди 35 г. съветското списание “Роман газета” издава книгата на Зарев “Денят на нетърпението” в тираж милион и 300 хиляди броя. Хонорарът е внушителен, но няма за какво да бъде похарчен. Владо вижда този часовник в антикварен магазин и веднага се влюбва в него. Купува го за 2000 рубли. Часовникът работи, но може да бъде приет и като метафора на спрялото време.

7. Скулптурна глава

Скулптурна глава с голяма емоционална стойност. Миналата година му я подарява Димитър Рангачев, приятел от детинство. Рангачев завършва скулптура в Москва, после се жени за полякиня и сега двамата живеят в Швеция. Рангачев е най-големият реставратор в Западна Европа. Реставрира порцелан, стъкло, желязо и скулптура.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кийт Ричардс - китаристът на британската рок група "Ролинг стоунс", е отказал алкохола "през повечето време", предаде ДПА. През изтеклата година Ричардс си е позволявал само понякога чаша вино или бира, сподели самият той в интервю за сп. "Ролинг стоун". Легендарният рокер е известен със своя бохемски начин на живот, предава БТА. "Край.

Броят на жертвите на влаковата катастрофа в Турция продължава да расте, като по най-нови данни загиналите са нараснали на 9 души, съобщи турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на министъра на транспорта Джахит Турхан. Инцидентът стана тази сутрин в окръг Анкара, Централна Турция, скоро след потеглянето на скоростния влак,

Световноизвестният дизайнер на модна къща "Шанел" Карл Лагерфелд никога не влизал в интернет, защото мрежата му губела времето, което той предпочитал да посвети на любимата си котка Шупет, пише Контактмюзик. Осемдесет и пет годишният германец не сърфирал из сайтовете на своя смартфон. Помощниците на Лагерфелд го информирали за важните неща,

Австралия ще създаде своя Национална космическа агенция със ...
Светлана Гущерова очаква първото си дете. В последните ...
Световната интернет търсачка "Гугъл" (Google) обяви днес ...
Огромни тела, криви крака, слаби сърца - хората напълно са ...
Китайските марки високопроходими спортни автомобили (SUV) в ...
Първата ни ракета Григор Димитров и новият член на екипа му ...
Девет нови майстори и един калфа бяха приети в регионалната ...
Американският космически апарат "ИнСайт", който кацна на ...
Напоследък шоуто ми е безинтересно! Коя е тя Алекс Раева е ...
Данъчните органи в Испания ще внесат иск срещу Шакира за ...
"Златното момиче" Невяна Владинова покори още един връх. ...
"Тодор Неделев е готов да пише история в най-силното ...
Огромен рубин за Юлияна Дончева от свекървата Един от ...
Ивета Григорова, шефка на "Ивет фешън" вчера представи ...
Уникално светлинно шоу ще има всяка вечер в работните дни ...
Поне 10 милиона лева може да прилапа ЦСКА-София през тази ...