Главчев напуска с радост "Бояна"

Ексшефът на парламента се връща към колело без НСО

Само два месеца след като се нанесе почти насила в държавната резиденция “Бояна”, както изискваше позицията му, довчерашният председател на Народното събрание си тръгва с охота оттам. Той и бездруго предпочиташе да не се мести от личния си апартамент в столичния жк “Иван Вазов” и успяваше да отлага от полагането на клетва на 44-ото НС през април до есента. Но

понеже е

деликатен по

природа, макар

и в БСП да го

намират за

избухлив,

се чувстваше неловко, когато се налагаше да влиза в заведенията с охрана и да стряска останалите посетители.

Иначе беше свикнал да кара любимото си колело в Южния парк, заобиколен от момчета на НСО на педали.

Макар че през последните месеци не му оставаше много време за това. В рамките на няколко седмици направи визити из целите Западни Балкани. В международни води той плуваше уверено. След като разговаря със сънародниците ни в Западните покрайнини, предаде директно на президента на Сърбия Александър Вучич желанието им Димитровград да върне старото си име Цариброд. При което след завръщането му у нас БСП го захапа - кой го бил упълномощил да го прави.

“Не е важно

какво искам аз,

важно е какво

искат хората”, отвърна Главчев. Понеже той приема живота с добронамерена усмивка, до последно не очакваше, че ще го импийчнат. Нито когато социалистите за първи път му искаха оставката, понеже прикривал липсата на управленска програма. При гласуването на 1 юни 114 депутати подкрепиха предсрочното освобождаване на шефа на парламента, 118 бяха “против”. Вследствие на което от опозицията до последно го дразнеха, че се крепял на 4 гласа, при положение че при избирането му на 19 април не е имало нито един “против”.

На 18 ноември вече бившият пръв сред равни сподели пред “24 часа”, че ще мисли седмица дали да остане в Народното събрание. Ще претегли плюсовете и минусите от вариантите да се върне към частния си бизнес или да продължи като депутат. И то не защото властта му липсва, а понеже е свикнал вече на други обороти. Освен че обиколи България и се поклони на паметниците ѝ като председател, той направи визити в Сърбия, Македония, Румъния, Южна Корея и Украйна. В Киев се застъпи за запазване на правото на децата от българското малцинство да изучават майчиния си език.

Бившият и настоящият председател с “екзекуторката” на Димитър Главчев - Корнелия Нинова.
Бившият и настоящият председател с “екзекуторката” на Димитър Главчев - Корнелия Нинова.

Който е приятел на Главчев поне във фейсбук, знае, че той е религиозен и че обича музиката и книгите. Едно от последните неща, които качи на стената си в социалната мрежа, бяха две стихотворения на Евтим Евтимов. Публикуваме второто поради интуитивни връзки с днешната ситуация, която на 28 октомври не е имало как да знае, че скоро ще е вече бивш председател:

Обичаш ме - ще бъдеш ли щастлива,

игра такава има в любовта,

единият за влюбен се

признава,

а победен излиза след това.

Но ти на безразлична се

преструваш,

без чувства като камъка

бъди,

умирай от любов, но

не целувай,

любимия човек дори пъди.

Веднъж се мре, веднъж и ти обичай,

че смелият на жертва

е готов,

страхливият е винаги

отричал,

че има на света една любов.

Главчев има син и дъщеря и две внучета. Щастие, произтичащо от факта, че

той се е задомил

още на 19

Макар че е специалист по финанси и счетоводство, Димитър Главчев е меломан. Слуша и класика, и рок - голям фен е на “Дийп Пърпъл”, “Юрая Хийп”, “Бийтълс”, Ерик Клептън. И често ги пуска на фейсбук стената си. Като стана шеф на парламента, поздрави хората с две парчета - “Приятелите си остават приятели” на “Куин” и “Съгласие” на “Юрая Хийп”. Вчера обаче не пусна нищо.

При посещението си в Сърбия Главчев поднесе венец на Нешков връх в памет на загиналите в Сръбско-българската война.
При посещението си в Сърбия Главчев поднесе венец на Нешков връх в памет на загиналите в Сръбско-българската война.

Почива си или с музика, или като обиколи Южния парк с колело два-три пъти.

Като дете искал да стане професионален лекоатлет. До VII клас бил много активен в спорта, дори решил да кандидатства в 47-о спортно училище. Набелязал си лека атлетика и футбол. Преди това усвоил и хватки от различни бойни изкуства.

Родителите му избили плановете му за професионален спорт и така Главчев бил приет в елитната 35-а гимназия. Отива там, след като завършва VII клас в 73-о училище, на което доста по-късно Йорданка Фандъкова бе директор. От тази Руска гимназия има много съученици - Станишев, Владо Каролев, Фандъкова, Сергей Игнатов. От изброените по-малък от Главчев е бившият лидер на БСП, а сега - на европейските социалисти. През 1987 г. Главчев завършва УНСС (тогава ВИИ “Карл Маркс”) със специалност “Икономист-счетоводител”. След това получава и магистърска степен по международни икономически отношения от същия университет. Той е дипломиран експерт-счетоводител и регистриран одитор. Говори английски и руски.

Отива на работа, след като си е купил геврек от бабата при Ректората.
Отива на работа, след като си е купил геврек от бабата при Ректората.

Ексшефът на парламента е учредител на ГЕРБ. Бе делегат на първия конгрес на 3 декември 2006 г. След това е неизменен депутат на партията, избиран в четвърти поред парламент от съществуването ѝ.

В предишното 43-о НС заместваше председателя Цецка Цачева при всяко нейно отсъствие, а след кандидатирането ѝ за президент бе и.д. шеф на парламента. “Съветите, които ми е давала, са безценни”, отчиташе Главчев след избирането му за председател.

Красимир Велчев е човекът, който го издига първи на шефски пост в политиката. Първата парламентарна група на ГЕРБ - тази в 41-ото НС, тръгна с трима съпредседатели. Скоро след старта му обаче Велчев остана единственият лидер на депутатите на Борисов, а Искра Фидосова и Тодор Тодоров - негови заместници. И той поиска разширяване на второто ниво с още двама, като на едното място настоя да е Главчев.

Още като зам.-председател на НС Главчев не пропускаше чествания на Трети март - появяваше се първо на Шипка, а след това успяваше да пристигне и за тържествената заря проверка на паметника на Цар Освободител.

В предишния мандат на НС Главчев оглави временната анкетна комисия, която трябваше да проучи исканията на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на имунитета на лидера на “Атака” Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов заради нахлуването им в НАТФИЗ.

Макар и нереализиран професионално спортист, при всяка възможност не пропуска да гледа футбол и тенис. А също - волейбол и Формула 1. На мачове обаче не ходи.

Димитър Главчев кара колело в Южния парк.
Димитър Главчев кара колело в Южния парк.

За сметка на това е присъствал на ралита в Европа.

Шумът около пистите

му е тръпка

Първата му Формула е през 2003 г. в Австрия, откъдето си купува тиролска шапка, по която почва да закача значки от всичките си пътувания в чужбина.

Както не искаше да се нанася в “Бояна”, а предпочиташе да остане в своето жилище, за да не харчи пари на данъкоплатеца, Главчев никога не е ял в прословутия стол на Народното събрание. Не е ясно дали пак от принципни съображения, или просто е придирчив към храната. Най-много обича сутрин да си купува гевреци от бабата с чувала на спирката на СУ “Св. Кл. Охридски”.

Любимата му певица

е Лили Иванова,

с която се

познава лично

Приятел е също с Кристина и Михаил Белчеви и с Васко Кръпката, който пя на закриването на кампанията му за народен представител, независимо че последният е най-върл фен на т.нар. стара десница.

Ексшефът на парламента чете всеки ден “24 часа”.
Ексшефът на парламента чете всеки ден “24 часа”.

Трябва ли парламентарната група да избира картина за подарък на някого, всички звънят на Главчев - приятел е с доста художници.

Пред близки е споделял, че любимият му филм е “Амадеус”. Пак, без да подозира, че самият той ще падне жертва на заговор.

Преди години Главчев отива в Йерусалим, за да

присъства на

благоговейното чудо -

запалването на

Благодатния огън при

гроба на Исус

Христос

Там е на свои разноски и едва на най-святото за всеки християнин място се засича с делегацията на Българската православна църква (БПЦ). “Усещането е велико”, казва ексшефът на парламента, който неизмено спазва християнския пост. И почти всеки ден качва на фейсбук страницата си религиозния календар.

Това, което малцина знаят, е, че на важните гости

вече бившият

председател на НС

правеше лично

най-хубавото турско

кафе в парламента

Дали Димитър Главчев ще остане в институцията, както колегите му от ГЕРБ го увещават, като му дават за пример идентичната ситуация с покойния вече Стефан Савов, той ще реши сам. Така, както никой не му е въздействал дали да си подава оставката.

Сигурното е, че властта не го промени. Няма и да му липсва.

Главчев се закле като председател на НС на 19 април тази година.
Главчев се закле като председател на НС на 19 април тази година.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене