Адвокатът художник Георги Славов с изложба в “Нюанс”

Ранна картина на Георги Славов

Преоткриваме  маестрото 10 години след кончината му, ценители са възхитени

"Абстрактното за мене е много сериозна работа, защото в повечето случаи много мъчно става. Не е ли истинско, не живее ли по своя си начин, абстрактното не може да стане. И това е пътят на душата. Тръгва от абсолютния реализъм и стига до абстрактното… Абстракцията е път на душата

Така художникът Георги Славов рисува душата на своето изкуство, а той еднакво добре си служи и с цветовете, и с думите. Мнозина в родния му град Стара Загора помнят успешния адвокат Славов, а ценителите на изкуството - изтънчения майстор на мъдри картини.

Последната самостоятелна изложба на Георги Славов е през 2004 г. и е озаглавена “Безкраят…”. За него - 11 години след смъртта му, ни припомня галерия “Нюанс” (ул. “Денкоглу” 42 - изложбата продължава до 28.ХI.). Извършена е селекция от значителен брой творби, те са реставрирани и чудесно рамкирани. Идеята, радушно приета от галеристите, е на Адриана Павлова, близка с дъщерята на Георги Славов.

Тази ретроспективна експозиция обхваща всички творчески периоди на художника. Показани са ранните му пейзажи от 50-те и 60-те години на ХХ век, които носят обективността на натурата, поднесени с много живо и експресионистично чувство. Има я фигуралната живопис, върху която работи 70-те и 80-те години. Тогава се раждат портрети и композиции с деликатни лирични състояния, с чувствителна мека форма и изтънчен колорит. В 90-те години търсенията на художника са в абстрактната живопис и са своеобразна проекция на неговата поетична нагласа. Последните творчески експерименти на Георги Славов са по-скоро психодрами, с които художникът ни отвежда извън външната конкретност на художествените факти. Успешно реализиран в своята професия, той твори без жажда за продажби и показ, а това спокойствие, с което работи, се излъчвка и от платната му. Проследявайки различните етапи в творческия път на Георги Славов, откриваме способността му да реагира различно, развивайки успешни тенденции, заложени в най-ранните му творби, за да размие формата в по-късното си творчество и да достигне тотална абстракция.

Една от поетичните картини на Славов, вдъхновена от магията на балета.
Една от поетичните картини на Славов, вдъхновена от магията на балета.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене