Представяне на тома „Българската бойна слава”

 Ивомир Колев, Мартин Чорбаджийски и Владислав Карагеоргиев ще представят труда си на 21 ноември заедно с документалната филмова поредица „Българско военно чудо”

 „Българската бойна слава” от младите сътрудници на Сдружение „Българска история” – Ивомир Колев, Мартин Чорбаджийски и Владислав Карагеоргиев – връща читателите към спомена за най-славните и най-пагубните моменти от военната ни история, като обективно проследява причинно-следствените връзки на родните победи и падения.
Книгата ще бъде представена на 21 ноември от 18:30 ч. в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, където авторите ще разкажат малко по-подробно за процеса на работа по проекта, както и за това какви трудности са срещнали по време на създаването на изданието. 

Сдружение „Българска история” ще представи и част от документалната поредица „Българско военно чудо” – 10 късометражни филма, които са посветени на най-големите военни постижения на армията ни.
„Българско военно чудо” е съвместен проект на сдружение „Българска история” и ЗАД „Армеец”. 

Очакваме ви на 21 ноември от 18:30 ч. в Национална библиотека „Св. Св. Кирил Методий”! 

„Българската бойна слава” обхваща някои от най-емблематичните ни битки, преплетени с малко известни такива – разглежданият период започва с основаването на Дунавска България и битката при Онгъла от 680 година и завършва с участието на България във Втората световна война от 1941–1945 година. 

Ако споменът е най-добрият начин за обезсмъртяването на нечий образ, а изкривяването му – най-добрият начин за неговата забрава, то единственият начин да отдадем заслуженото на предците си, е да ги запомним такива, каквито са били. Или поне максимално да се приближим до тях. 

Ивомир Колев, Мартин Чорбаджийски и Владислав Карагеоргиев са членове на екипа на сдружение „Българска история”. Това са трима млади историци, които са приели присърце ролята си на мисионери на родолюбието и вече няколко години поред доказват умението си да вдъхват живот на забравените и честно неизвестни подвизи от историята ни.

Грехът на Лилит”, Радко Пенев 

Главните герои от „Ритуалът” на Радко Пенев се завръщат с ново приключение в романа „Грехът на Лилит” (ИК „Сиела”). Този път Боряна Казакова и Петър Георгиев разкриват тайна, свързана с библейските митове за Адам и Ева, Каин и Авел и мистериозната героиня от апокрифите Лилит. Арабски професор показва на Боряна Казакова плочка с клинопис, на която има изображение, напомнящо за образа на Богинята, почитана от траките. Той обаче изчезва, преди да успее да обясни значението този странен артефакт. Без да подозира, българската археоложка отново се е забъркала в международна конспирация, която поставя на карта живота й и може би застрашава бъдещето на човечеството. Мистериозни сили заплашват да се надигнат от недрата на Земята и да предизвикат бедствие с библейски мащаби. За да разреши случая, Боряна ще трябва да посети местата, където е възникнала човешката цивилизация в Ирак, Сирия, Йордания, Турция, да се сблъска с фанатични секти и въоръжени до зъби бунтовници и да разкрие неподозирани факти за Енох, Каин и първата жена на Адам.

„Изгубените Балкани” от проф. Рандал Бейкър с премиера в Клуба на архитекта

На 24 ноември (петък) от 18:30 часа в Клуб на архитекта (ул. „Кракра” 11) ще се състои премиерата на книгата „Изгубените Балкани” (ИК „Сиела”) от проф. Рандал Бейкър. В събитието ще вземат участие както самият проф. Бейкър, така и преводачката на книгата Светлана Комогорова-Комата и археологът Никола Теодосиев.
Новата книга на проф. Рандал Бейкър проследява интересната история на двама британски изследователи, които попадат в планините на България и Югославия преди Втората световна война. Те се озовават в свят, който за тях е екзотичен и странен; правят снимки и водят записки, които документират бита на хората в малките планински селца в Пиринска и Вардарска Македония.

Десетилетия по-късно снимките привличат интереса на проф. Рандал Бейкър, който решава да разплете тяхната история и да онагледи начина на живот на обикновените хора на Балканите през първата половина на XX век. С помощта на много хора, въвлечени в тази своеобразна детективска история, както и на случайни съвпадения, които му помагат по пътя, авторът на „Изгубените Балкани” нарежда пъзела около една история, която дава различна и неподправена гледна точка за ситуацията на Балканския полуостров в този период. Книгата показва бита и живота на обикновените хора в годините непосредствено преди техническия прогрес и започването на Втората световна война да ги променят из основи. Снимките в това издание се показват за първи път пред широка аудитория.

Проф. Рандал Бейкър е роден в Княжество Уелс. Отива в Източна Африка през 60-те години на XX век, за да направи изследване за доктората си. През последвалата му академична кариера няма индикации за това коя част от света ще завладее вниманието му, а по-късно и живота му. Оказва се, че това са именно Балканите. Рандал Бейкър идва в България за пръв път през 1990 г., за да помогне за изграждането на Нов български университет. Оттогава се завръща в страната всяка следваща година. През 2007 г. той се оттегля от поста си в Университета на Индиана и се установява в София, където преподава в НБУ до пенсионирането си през 2016 г.

Проф. Бейкър е автор на повече от 15 книги, част от които са превеждани и на български език. „Изгубените Балкани” е в превод от английски език на Светлана Комогорова-Комата. Автор на корицата е Мира Рахнева.

Вижте и класацията на издателствота на най-търсените книги.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене