Спилбърг избра за роля актьора Димитър Маринов

Българският актьор Димитър Маринов от 1990 г. живее в САЩ. СНИМКИ: ФЕЙСБУК И ПРОФИЛ НА МАРИНОВ В IMDB

Българинът за 5 дни се научил да свири на виолончело за филма “Зелена книга”

Българин сбъдна американската мечта и ще играе в новия филм на продуцентската компания на Стивън Спилбърг “Амблин Ентертейнмънт”. Това е актьорът Димитър Маринов, който живее в САЩ от 1990 г.

Филмът се казва “Зелена книга” и в него Маринов

ще си партнира с

Махершала Али,

който взе “Оскар” за

“Лунна светлина”,

и Виго Мортенсен

от “Властелинът

на пръстените” Режисьор е Питер Фарели.

Българинът е избран за главната второстепенна роля в продукцията. Филмът е за живота на гениалния пианист Дон Шърли и неговото джаз-трио. А Маринов ще влезе в ролята на руснака виолончелист Юрий Тахт.

“В двата дни преди кастинга изчетох всичко за Юрий Тахт и бях изненадан от приликите му с мен. И аз съм класически музикант, но цигулар. Роден съм и съм израснал в “съветската” система, после избягах в САЩ. И прототипът, и аз сме 50-годишни, а и физически си приличаме”, разказа Маринов. На първия кастинг бил отхвърлен, но му дали нов шанс, като трябвало за 5 дни да се научи да свири на виолончело. 

Димитър Маринов се учи да свири на виолончело за новата си роля.
Димитър Маринов се учи да свири на виолончело за новата си роля.

“24 часа” се свърза с Маринов, докато той бе в пустинята край границата с Мексико. Там е в ролята на режисьор, който подготвя студентите от най-голямото американско държавно училище за изкуства за постановката “Чарли и шоколадовата фабрика”. Всъщност и животът на Димитър е като от филмов сценарий.

Изоставен като бебе,

той е осиновен от двойка от известната фамилия тютюневи фабриканти Маринови - едни от прототипте в “Тютюн”. Така израснал в буржоазна обстановка, със семействата на бивши царски офицери и съпругите им. “Когато царицата дойде за първи път в България, от летището пристигна директно при

майка ми, която

е била първа

придворна дама

и имаше снимки със Симеон като бебе на ръце. Съпругът ѝ Димитър Маринов, най-малкият от четирима братя, е бил шеф на Камарата на индустриалците в България по времето на цар Борис III и е движел българската икономика в продължение на 7 г.”, разказа Маринов. 

Като малък цигулар
Като малък цигулар

От дете той свири на цигулка и е първа цигулка във филхармония “Пионер”. От онези години е и първият му допир със САЩ - изнасят там концерт през 1979 г. за годината на детето, снима се за спомен с Ленард Бърнстейн. Като част от филхармонията се е срещал с папа Йоан Павел II, великия диригент Херберт фон Караян. Като гордостта на филхармонията при откриването на асамблеята “Знаме на мира” Митко бил до Людмила Живкова при рязането на лентата. И след всичко това завършил не музикално училище, а... железопътния техникум “Никола Корчев”. Всъщност мечтата му била да стане художник, но обожавал влаковете и се записал в техникума зад гърба на майка си. Тя си мислела, че ще учи в музикалното училище.

Взел диплома за диспечер на влакове, но не започнал работа като такъв. Решил да става актьор. За първи път се явява на изпит във ВИТИЗ през 1982 г. като донаборник и е приет първи в списъка заедно с Чочо Попйорданов и Христо Шопов. И няма как да е иначе - взема уроци по актьорско майсторство от Невена Коканова.

Като клоун по време на постановка в Берлин
Като клоун по време на постановка в Берлин

Влиза обаче в казармата и всичко се променя. Разпределен в артилерията към танковата бригада в Карлово. Службите обаче го свързали с буржоазното му семейство и започнали да го следят и привикват на разпити. Шефът на военния културен дом в Карлово ме дръпна да свиря и играя, което още повече ядоса военните и започна тормоз, разказва Маринов. Затова с негов приятел

решават да бягат с

“Ориент експрес”

Международният влак имал неколкочасова спирка в София, която двамата 19-годишни младежи използват, за да се скрият в тайници, познати само на специалистите по влакове, какъвто бил Димитър. Датата е 9 септември 1983 г. и те разчитат, че на празник никой няма да следи стриктно. Акцията им обаче се проваля заради навита аларма на ръчния часовник на приятеля му, която се включва точно на Калотина. Сръбските граничари ги откриват. Следва арест.

Маринов получава 3,5 г. присъда. Объркват му документите и го пращат при най-големите престъпници в Централния затвор, където

му чупят ръцете

заради цигулката

Оттам е прехвърлен като политически арестант в Стара Загора, където изкарва 1 г. Последните 8 месеца е в Бухово. Лежал 2 г. и 6 месеца, 40 дни от които в Държавна сигурност, където го скъсали от бой. Още носи белезите по гърба си.

Излязъл през март 1986 г. и отново кандидатствал във ВИТИЗ. Стигнах до последния кръг с най-висок успех, но се намесиха службите. Изпитът бе прекратен внезапно и ме изведоха от сцената, описва Маринов.

Изхвърлили го, а на изхода го чакал директорът на Видинския театър Петко Петков, който го поканил да играе при него. Следващите 2 години опитва отново за ВИТИЗ, но без успех. През 1988 г. взема първа награда на Националния преглед на българската отбрана в Плевен. Там се запознава с Тодор Колев, който е шеф на журито. По това време вече е подал документи по чл. 9 да стане професионален актьор, без да е завършил академията. Но държи да има диплома и прави последен опит през 1989 г. Тодор Колев и Коко Азарян го водят при министъра на културата Георги Йорданов, за да му издействат разрешение. Приет е в класа на Азарян заедно с Койна Русева, Лили Маравиля, Стефан Вълдобрев, Камен Донев, Мариус Куркински.

Българският актьор си е партнирал в снимки и с Джеф Бриджис.
Българският актьор си е партнирал в снимки и с Джеф Бриджис.

През лятото на 1990 г. обаче тръгва на турне с музикален спектакъл с Йълдъз Ибрахимова, Андрей Баташов и др. в САЩ и Канада. Маринов остава в Ноксвил, Тенеси - само с раница, цигулка и 112 долара в джоба. “Останах на улицата. Приюти ме семейство, с което останах 3 г.”, разказва той. Първо си изкарва хляба като художник, после няколко месеца свири с групата на Доли Партън в нейния увеселителен парк. Три години по-късно се мести в Сан Диего, Калифорния. Отваря първата българска пицария “Балкан”, която го издържа в продължение на 8 г. Паралелно учи английски на нощно училище.

През 1999 г. кандидатства за първи път в държавния театър в Сан Диего. Подписва професионален договор и получава не една роля. Печели награда на публиката и златната значка на обединението на актьорите. Най-голямата му роля в театъра е през 2005 г., когато изиграва Казанова в мюзикъл в “Комедия дел Арте” в Сан Франциско с безумен успех. През 2009 г. неговите приятели Башар Рахал и Захари Карабашлиев го навиват да прави кариера в Холивуд и

на 45 г. се пуска

по кастинги

За досегашните си роли казва, че са “по-скоро стойностни финансово и публицистично”.

Маринов с Робърт Патрик, с когото са се снимали в епизоди от сериала Scorpion: Cuba Libre.
Маринов с Робърт Патрик, с когото са се снимали в епизоди от сериала Scorpion: Cuba Libre.

Снимал се в реклама с Аштън Кътчър, в тв шоу с Матю Пери. Имал е роли в няколко тв сериала, най-известният от които The Americans. Дебюта си на големия екран прави с ролята на доцент Каримов във филма “Мъже от стомана”. Работил е още с Кийфър Съдърланд, Джеф Бриджис, Памела Адлон, Селена Гомес, Марк Хармън, Енди Самберг, Роберт Патрик, Стийвен Бауър, Роб Ригли, Бил Хейдър, Зак Галифиниакис и др.

За първи път се връща в България през 2016 г., за да участва в проект на продуцентите братя Чучкови по романа “На изток от Запада”. Режисьор е Лъчезар Аврамов, а сценарист Димитър Стоянович. Tайно си мечтае да има възможността да работи с режисьора Галин Стоев.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене