Григор Димитров преди финала: Трудно ми е да обясня как се чувствам

Снимка: Ройтерс

Григор Димитров говори, след като стигна до мач за титлата на финалите на АТП в Лондон още при дебюта си.

- В понеделник ще бъдеш номер 3 в света. В началото на годината мислил ли си, че можеш да завършиш толкова нагоре в ранглистата?

- Моята цел бе да бъда в топ 10. Сега съм номер 3. Страхотно, какво повече да кажа? Това е чудесна награда за усилията. Точно за това работих. Постигнах дори повече от очакваното. Да завърша годината по този начин, е много добре не само за мен, но и за целия отбор. Това но дава отлична основа за работата между сезоните и за началото на следващата година.

- Започна мача убедително, после Джак се върна в резултата. А в третия сет? Просто бе по-добър или...?

- Започнах точно така, както исках. С пробив, аванс в резултата. Но после той навлезе повече в корта, стана по-агресивен. Позволих му да играе в неговия стил. Във втория сет движението бе еднопосочно. Играх много добре, това е. В третия трябваше да търся пукнатини в играта му и да се възползвам от негови слабости. Много добър финал.

- Имаш много добър баланс срещу Гофен, но той игра страхотно. Това притеснява ли те?

- Не, не мисля за това. Просто ми предстои следващият мач. Да, той играе добре през цялата седмица. Да победиш Рафа и Роджър. не е малко. И това няма как да не му дава самочувствие. Но мен това не ме интересува. Определено няма да е същото като в предишния мач. Но просто поредният за мен.

- Каза, че не си удрял топката толкова добре, както в предишните мачове, но пък така победата е по-сладка.

- Да, разбира се.

- Смяташ ли, че в предишните години големият ти проблем бе, че не можеше да печелиш срещу съперници като Мъри, Федерер, Джокович, Надал?

- Това са най-важните мачове. В тези мачове чувствах, че играя на по-високо равнище. Наистина е приятно да можеш да печелиш и когато не показваш най-добрия си тенис. Това е най-важното за мен. Така постъпват най-добрите. Толкова е просто. И в лош ден да откриеш пътя към победата. Аз не играх зле, но можех да направя някои неща по-добре. Важното е, че победих.

- Трудно ли е да приемеш, че си очаквал да играеш с Федерер, а изведнъж се превръщаш във фаворит за титлата?

- Не гледам толкова надалече, честно казано. Просто предстои мач, който трябва да изиграя. Не знаеш какво ще се случи. Това не променя нищо за мен. С когото и да играя, аз правя едно и също. Няма промяна в подготовката ми. Но не крия, че се вълнувам. Винаги е много приятно да играеш в неделя. Точно по тази причина тренирам и в този ден.

-Ще кажеш ли нещо за напрежението, ако е имало такова, в последния гейм? Помисли ли си за ситуациите с мачбол срещу Джак преди?

- В такъв момент не можеш да си позволиш да мислиш за подобни неща. В предишните два мача нямах късмет. Какво да кажа? Но пък точно това направи мача по-специален. Понякога се налага не само да си здрав психически, но и да се бориш с демоните от предишните срещи с този съперник. Щастлив съм, че се справих с напрежението. Каквото и да се случи, от такива ситуации можеш само да се учиш.

- С какво може да бъде опасен Гофен? Мачът с сряда има ли значение? Или го забравяш и започваш отначало?

- Този мач е в миналото. Искам да натисна бутона Replay. Никой от двамата няма да мисли за предишния мач. Той е много интелигентен играч и винаги може да бъде изключително опасен. И двамата нямаме какво да губим.

- Твоят собствен и готин филм продължава. Чувстваш ли се още по-самотен, след като останахте само двама?
- Не. Просто в такива моменти трябва да оцениш какво си постигнал. Не всяка седмица можеш да стигнеш финал на такъв турнир и да играеш добър тенис. Но няма да променям нищо.

- Какъв ще е следващият епизод?

- Надявам се да е още по-добър.

- В началото на година си постави за цел да играеш на финалите. А сега като се събудиш, разбираш, че имаш мач за титлата. Какво е усещането?

- Трудно ми е да обясня как точно се чувствам. Това са моменти, които само можеш да ги изживееш, но не и да ги обясниш.

(Въпросите и отговорите са от официалната пресконференция.)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?

Напишете дума/думи за търсене