4 правила във връзките, които научаваме късно

Да, учим се постоянно. Няма нищо срамно и страшно, ако не знаем, ако сме още по пътя на узряването си. Но когато придобием опит, ние си дължим да го използваме в името на по-доброто и сигурно бъдеще. Да вземем връзките. Грешили сме десетки пъти в тях. Грешили сме и с избора си на партньор, и с начина си на поведение, и с това, което сме казвали, обещавали, на което сме вярвали.

Идва момент в живота на всекиго, когато се обръщаме назад и си казваме: „Ако можех да върна времето назад, бих направил това по друг начин...“

Ето кои са правилата във връзките, за които често узряваме по-късно.

1. Да уважаваме себе си достатъчно, преди да се отдадем на някого
Една от най-големите грешки във връзките, обичайно допускана от жените, е вярването, че ако се отдадем на някого изцяло, пренебрегвайки себе си, своите нужди и особености, ние ще го спечелим до живот. Точно обратното е. На всеки му е приятно другият да му се посвети, забравяйки за себе си, но това не води до любов и до дълбоко обвързване. Когато не уважаваме и ценим достатъчно самите себе си, ние даваме отсреща сигнал, че не сме толкова важни. Подсъзнателно ние дори внушаваме, че не си струваме достатъчно, щом сами не се обичаме и щадим. Затова преди всяка връзка да започне, е добре да си отговорим на въпросите: кой съм аз, от какво имам нужда и на какво съм готов, за да го получа? Да сме наясно със себе си и да се уважаваме достатъчно, за да може да ни уважават.

2. Не всичко е на всяка цена!
Незрелите отношения се познават по това, че за партньорите или поне за един от тях нещата са на всяка цена и той/тя е готов/а да даде всичко, да пожертва всичко. Не, няма такова животно като "на всяка цена". Много често губим центъра си и най-важното – нежността си, в неистови опити да се преборим за една любов и за това да бъдем с някого. Нещата се скапват в тази битка и накрая задължително загрозяват. Знайте, че ако нещо не се получава, е по-добре то да бъде оставено да си отиде. Има причина то да не се получава и тя е добра причина. Защото, както знаем, един ден винаги се появява някой, с когото ние разбираме защо не се получи с никого преди това...

3. Думите не означават дела
Когато обичаме, сме готови да повярваме на всичко и, разбира се, с удоволствие попиваме всяка дума на любимия, всяко негово обещание. С годините обаче всеки от нас започва да разбира, че думите не са равни на действия. И че думите не означават нищо без действия. Колко пъти сте чували от партньора/ката си, че иска да сте щастлив/а, че ще направи всичко за това?! Повярвайте му/й... НО ЧАК КОГАТО НАИСТИНА ГО НАПРАВИ! Не чакайте наивно да минават годините, а обещанията да се търкалят, облечени в красиви думи, около вас, подритвани от онзи, който уж е готов да ви свали звездите. Истината е, че хората, които наистина обичат и които са дълбоки и благородни, говорят малко, но правят нещата така, че любимият им човек да бъде добре.

4. Освобождаването от миналото означава по-добро бъдеще
Колко пъти сте се хващали за миналото на някого и сте дълбали там, причинявайки болка и на него, и на себе си? А самите вие колко пъти сте се държали за своето минало и не ви е достигала смелост да го пуснете?! Единственият начин да имаме стабилно бъдеще е като пуснем нестабилното минало зад себе си. Скрийте по някой красив спомен в джоба си, но нека е малък, нека има място за всички онези красиви спомени, които тепърва ще си създадете. Пуснете новите хора, новите събития и новите щастия в живота си! Време е за щастие и за любов!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене