Везенков в неизвестност

Везенков е ключов фактор в националния отбор

Звездата на националния отбор по баскетбол Александър Везенков предизвика смут в тима часове преди старта на втората фаза от световните квалификации. Крилото на "Барселона" беше обявил пред селекционера Любомир Минчев, че ще играе, но още не се е явил на лагер сбора. Първият мач от пресявките е този петък от 19 ч. в "Арена Ботевград". България приема Финландия. В понеделник е гостуването на Исландия. Със сигурност аут от мачовете е другият национал, който играе в елитен клуб - Дий Бост. Натурализираният американец не беше пуснат от неговия литовски тим "Жалгирис".
"Не мога да кажа със сигурност за Везенков - обяви на брифинг Любомир Минчев. - Говорил съм лично с треньора и с него. Не мога да разкрия подробности."
Според бившия треньор на "Лукойл Академик" и дългогодишен национал Тони Дечев факторите около пускането на Везенков не са толкова малко. Българинът загуби своето място в отбора на "Барселона" през последния месец и дори не е включван в групата за мачовете от испанското първенство и Евролигата.
"Съмнявам се, че Сашо няма да дойде, но факторите около неговото участие не са само той и неговият клубен треньор - смята Тони Дечев. - Има мениджъри, както и отбор, който държи неговите права в САЩ. Ако не пристигне, ще стане много тежко. Един водещ играч може да бъде заместен, но с двама вече става много по-трудно. Останалите ще имат нужда от период, в който да се сработят, за да бъдат запълнени открилите се дупки. При всяко положение не трябва да натоварваме Везенков с огромни очаквания. Той има тежък период в "Барселона". Неговата основна цел е да подобри представянето в клубния тим."
Тони Дечев не споделя общото мнение, че България попадна във възможно най-леката група на световните квалификации. Четвъртият отбор в потока е Чехия. Напред продължават първите три тима.
"Финландия и Исландия редовно играят на европейски първенства. Дръпнаха през последните години. Чехия също - обясни Дечев. - Време е най-после да покажем резултати след разочарованията в предишните квалификации. Там играхме добре, но не успяхме да се класираме."
Тони Дечев отчете, че държави като България са в по-лоша позиция от новия формат на пресявките. За разлика от предишни квалификационни цикли сега мачовете се играят по време на клубните сезони.
"Това е резултат от войната между Евролигата и ФИБА - обясни Тони Дечев. - Всеки играч си пази хляба и ще се съобразява със своя клуб за сметка на националния отбор. По-силните държави имат играчи, които са в по-добра форма. За тимове като нас е важно да имаме по-дълго време за централизирана подготовка, което няма да получим."
Нашите съперници също няма да дойдат с най-добрите възможни отбори.
"Сега момчетата имат шанс с тези осакатени тимове - сподели президентът на федерацията Георги Глушков. - . Писахме писма до посланици и министри, опитахме се да направим това, което можем. В тази объркана ситуация характерът и желанието ще бъдат решаващи. Надяваме се Везенков да дойде в последния момент. За Бост не получихме положителен отговор от Жалгирис."
"България Днес" направи опит да се свърже с бащата на Александър Везенков - легендарния баскетболист Сашо Везенков - старши, но той не вдигаше мобилия си телефон.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене