Над 120 художници възкресяват Ван Гог с маслени бой в "Да обичаш Винсент"

12 картини в секунда разказват за последните дни на гениалния творец в уникален анимиран филм

"Рисунката е коренът на всичко, а времето, прекарано в нея, всъщност е изцяло печалба" - Винсент Ван Гог.

Как иначе би могъл да се изобрази животът на един от най-великите художници, ако не с маслени бои в един вълнуващ киноразказ от над 62 000 рисунки?!

За първи път в историята на седмото изкуство уникалният по рода си пълнометражен анимиран филм "Да обичаш Винсент" ще разкаже за последните дни именно на този гениален творец. Биографичната лента е дело на полската художничка и режисьор Дорота Кобиела и британския аниматор Хю Уелчман, режисирал отличения с "Оскар" късометражен филм "Питър и Вълкът" (2006 г.).

Работата по визуалния експеримент продължава шест години, през които не се пестят усилия.

Невероятните 65 000 кадъра,

които възкресяват на големия екран Ван Гог, са изработени ръчно от над 120 художници от цял свят. За целта те използват 3000 литра маслени бои, а още преди това преминават 180-часов интензивен въвеждащ курс. По време на него творците внимателно изучават над 120 шедьовъра на холандския майстор, за да уловят уникалния му стил и да разкажат в изображения за енигматичната му същност така, както самият той би го сторил.

"В един момент разбрах, че не мога да нарисувам всичко сама, защото щеше да ми отнеме 80 години", признава пред "Гардиън" Кобиела.

Част от този международен екип

е и българката Елизабет Христова.

"Няма как да не го обикнеш повече, когато си част от този процес. Говорех с хората и гледайки лицата им, виждах щрихите на четката и цветовете в техните лица. Животът ми беше Ван Гог от сутрин до вечер. Една тотална обсесия беше тази година", обяснява Христова.

Всяка сцена първо се снима с актьори, а отделните кадри се изпращат на художниците, които ги прерисуват в духа на великия постимпресионист. Щом свършат с работата си, картините отново се заснемат и сглобяват, като по 12 в секунда докосват сетивата на зрителите.

"Великите неща не се правят чрез импулси, а чрез серия от малки неща, събрани заедно." - Ван Гог.

Диалозите са вдъхновени от над 800 писма, адресирани от твореца до негови приятели и семейството му, повечето от които до брат му Тео.

Именно тези негови писмени изповеди позволяват да се надзърне във вътрешния свят, в този вдъхновяващ хаос и едновременно съзидателна и деструктивна лудост на загадъчния художник.

В писмо малко преди смъртта му, в което той споделя "не можем да се изразяваме иначе, освен чрез картините си", Дорота Кобиела и Хю Уелчман откриват вдъхновението и тласъка към необикновения и иновативен подход на заснемане на този ноар филм.

Действието се фокусира върху последните три месеца от живота на постимпресиониста и смесва исторически факти и художествена фикция. Историята се развива

като интервюта с герои от негови картини,

в които се разказват и тълкуват обстоятелствата, търсят се отговори на въпросите около неговата мистериозна смърт.

Според официалната версия Ван Гог, който бил психически неустойчив и депресиран, се прострелва сам с пушка в корема, докато рисува на поляна. След този акт извървява около два километра до странноприемницата, в която е отседнал, и умира там.

В последно време тази версия е подложена на сериозни съмнения и биографи на легендарния творец смятат, че смъртта му може да е предизвикана по невнимание - да го е застрелял неволно младеж, който често му се подиграва. Самият художник би могъл да е приел това по своя необясним начин, без да пожелае да потърси медицинска помощ. В подкрепа на тази теза е фактът, че впоследствие на въпросната поляна не са открити нито пушка, нито рисувателни пособия. В същото време и свидетел разказал, че е чул изстрел непосредствено до странноприемницата.

Озвучаващите актьори са избрани според приликата си с персонажите от картините на Ван Гог - Дъглас Бут (Арман Рулен), Роберт Гулачик (Винсент ван Гог), Елинор Томлинсън (Аделин Раву), Сорша Ронън (Маргьорит Гаше), Крис О' Дауд (пощальонът Жозеф Рулен).

В ролите влизат Джером Флин ("Игра на тронове") и ирландска актриса Сирша Ронан (номинирана за Оскар). Английският композитор Клинт Мансел е автор на музиката към филма.

Бюджетът на анимираната продукция е около 5,5 милиона долара, а нейната световна премиера се състоя по време на френския фестивал за независимата анимация в Анеси. След края на прожекцията последват 10-минутни овации от очарованата публика. Филмът има всички качества

да е сред претендентите за “Оскар” тази година.

"Това, от което се нуждаем, е безкрайното и прекрасното - ни повече, ни по-малко, и добре ще стори човек да не се задоволява с нищо по-малко и да не се чувства спокоен, докато не го е постигнал." - от писмо на Винсент ван Гог до човечеството. Амстердам, 3 април 1878 година.

"Да обичаш Винсент" е един от акцентите на 31-вия филмов фестивал "Киномания 2017" и ще има своята премиера у нас на 26 ноември от 19 ч. в зала 1 на НДК.

Анимираната лента ще се завърти с редовни прожекции на големия екран у нас от 1 декември.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог

Напишете дума/думи за търсене