Кристо сам плаща “Бягащата ограда” - 50 км. в Калифорния, сега фотограф го съди за снимки

Христо Явашев-Кристо

Една от най-забележителните артинсталации на Христо Явашев-Кристо стана повод за съдебен иск срещу него 40 г. след като той работи по нея.

Кристо и съпругата му Жан-Клод сами финансират “Бягащата ограда” и отделят 4 години от живота си. Те започват работата по проекта през 1972 г. Тя представлява 50-километрова ограда в Северна Калифорния. Започва от американската магистрала 101 и пресича 14 пътища в продължение на приблизително 50 километра. Накрая достига брега на Тихия океан при залива Бодега, където навлиза в морето и докосва дъното. Инсталацията е направена от 200 хил. кв. км найлон, нанизан на 2050 стоманени стълба, забити на метър дълбочина в земята. “Бягащата ограда” е с височина близо 6 метра и е завършена на 10 септември 1976 г.

Всички разходи по проекта покриват самите Жан-Клод и Кристо и публиката има само 14 дни, за да го види. След това не остава и следа от нея.

Сега, четири десетилетия по-късно, италианският фотограф Джанфранко Горгони повдигна обвинение срещу Христо Явашев-Кристо заради тази инсталация. По думите на фотографа българският художник е използвал негови кадри в своя книга за “Бягащата ограда”, без да иска разрешението му. Горгони съди и американската фондация “Смитсониън” за използване на негови фотографии на инсталацията. Според фотографа оттам са използвали неговите кадри за книгата “Спомен за “Бягащата ограда” през 2010 г. и за филм със същото заглавие, показван при изложба в една от галериите на “Смитсониън”.

Според съдебния иск, предявен в областния съд на Манхатън, Христо Явашев и покойната му съпруга Жан-Клод през 2007 г. са продали снимките на фондация “Смитсониън”, като са излъгали за притежанието на авторските права.

“Бягащата ограда” - инсталацията, обект на съдебния процес след 41 години. Снимката е на Жан-Клод - съпругата на Кристо.
“Бягащата ограда” - инсталацията, обект на съдебния процес след 41 години. Снимката е на Жан-Клод - съпругата на Кристо.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене