Легендата на "Сливен" Николай Арабов: Гунди ме покани в "Левски"
24 часа | 06 Декември 2017 г. | 49 показвания | 0 коментара

Георги ИВАНОВ

Алексей ГИЛТЯЙ

"Самият Гунди ме покани да отида да играя в "Левски", но на мен сърцето ми е в Сливен и отказах", разкрива една от тайните си големият защитник на "Сливен" и националния ни футболен отбор от миналото Николай Арабов-Майстора.
Между 1971 и 1986 г. днешният именник е отдаден на родния си отбор, след което преминава през няколко други тима, за да завърши кариерата си чак през 1994 г. в албанския "Тирана". Въпреки възможностите да заиграе за софийски гранд той остава верен на сливенската публика.

Още преди да е започнала кариерата му, той се среща лице в лице на терена с едни от най-големите нападатели в историята на българския футбол Георги Аспарухов и Никола Котков. Годината е 1970.

"Играхме с "Левски" една предсезонна контрола по време на съвместен лагер. Така се случи, че техните защитници бяха кой болен, кой контузен и не искаха да рискуват да играят, та се наложи аз да облека синята фланелка. Веднъж в живота, няма да го забравя никога. Млад бях, надъхан, явно съм играл така, че съм направил впечатление. След мача самия Гунди дойде при мен, поздрави ме и взе да ме увещава да отида в "Левски", да играем заедно. Треньор беше тогава Кръстьо Чакъров, който също се опита да ме придума. Но аз си обичах "Сливен", тук се чувствах добре и отказах", разказва Майстора.

Другия гранд от София Ц ЦСКА, също иска железния защитник и дори на няколко пъти го взима на тогавашния "Народна армия". "Червените" и "Сливен" тогава са отбори на войската и трансферът не е проблем.

"ЦСКА ме искаха и на два-три пъти отивах, взимах им по 10 000 лева под тезгяха и се връщах. Бях в ЦСКА през 1976 г., когато Тулата Ковачев беше треньор, лека му пръст. После ми стана треньор в "Сливен". Можех да остана в ЦСКА, но щяха да ме оставят на пейката, защото тогава в защитата им бяха Димитър Пенев и Божил Колев, които бяха титуляри, нямаше да ме пуснат. Пък бях национал заедно с Кирил Ивков бяхме двойка, Боре Ангелов беше третият стълб в защитата. Щях да си изгубя мястото в първия отбор. Затова придумвах генералите в Сливен да издействат да се върна в "Сливен" и те се разбраха с генералите в София", връща се в славните си времена Арабов.

Иначе софийският отбор, на който симпатизира Кольо Арабов, е "Славия". "Като изключим "Сливен", столичният отбор, който ме е спечелил за привърженик, е "Славия". И то само заради Сашо Шаламанов. Такъв защитник в българския футбол не е имало и няма да има. А е и чудесен човек, добър приятел, много скромен", възхищава се на идола си Майстора.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Разпределиха още 20 млн. лв. за двигателите на МиГ-29  Над 120 млн. лв. бяха отпуснати за екология Само за 1 час и 15 минути правителството разпредели в сряда над 224 млн. лв. извънредни разходи, като отпусна допълнителни средства на ведомствата или преструктурира бюджетите на други. Така 10 дни преди празниците започна голямото коледно харчене.

Работата е за прокуратурата, настоява шефът на спряната поръчка от града на сините камъни След Пловдив и община Сливен изпищя от овчарката Анка Ангелова от Антоново, Търговищко. Два дни преди да започнат в града на стоте войводи да набират оферти по поръчка за 4 млн. лева без ДДС, неизвестната "Ремс строй" ЕООД е обжалвала процедурата в Комисията

Състоянието на топбиатлониста ни Красимир Анев се е подобрило и той тренира във френския зимен център Анеси, където ще се проведе III кръг от световната купа. 30-годишният самоковиц пропусна предишния заради проблем с вирусен конюнктивит на дясното око. Заради него той не можеше да гледа през мерника на пушката си.

Днес компанията "Спейс Екс" планира да изстреля първата си ...
Много ми се работи с Лили Иванова "Не поканих "Тоника" на ...
Търсете на щанда в НДК на Коледния панаир биографичните ...
Дъщерята на Николета Лозанова от брака й с футболиста ...
Румънската престолонаследничка принцеса Маргарета обяви, че ...
Мая Хоук, 19-годишната дъщеря на Ума Търман, получи роля в ...
Преквалифициралият се в актьор кечист Дуейн "Скалата" ...
Над 30 проекта са осъществени в цялата страна по програмата ...
На приказно вълшебно място, огряно от магически фенери и ...
Бившата шефка на БНТ Лиляна Попова реши да освежи спалнята ...
Бившата шефка на БНТ Лиляна Попова реши да освежи спалнята ...
Ирландските рокаджии Ю Ту оглавиха за осми път в кариерата ...
Ирландските рокаджии Ю Ту оглавиха за осми път в кариерата ...
За втора поредна година Община Горна Оряховица отдаде ...
Престижното списание "Ню Йоркър", което беше в основата на ...
Зет на български зет е продуцент на осмата част на сагата ...