УТРЕ 1 януари 2018 г. в НДК: концерт от класики
24 часа | 07 Декември 2017 г. | 30 показвания | 0 коментара

Новата 2018 г. ще бъде посрещната с празничния концерт “Духът на Европа”. Той ще събере на сцената в зала 1 на НДК музикални творби от всички държави - членки на ЕС. България ще бъде представена с “Нестинарски танц” от балета “Нестинарка” на Марин Големинов.

Концертът, който ще се проведе на 1 януари от 18 ч, ще бъде първото събитие, с което НДК ще отбележи домакинството на страната ни като председател на Съвета на ЕС. На сцената ще излязат Светлин Русев с вълшебната си цигулка и Фестивалният симфоничен оркестър. Емил Табаков, който дълги години е диригент на празничния новогодишен концерт, ще дирижира и “Духът на Европа”.

Любителите на класиката ще имат възможност да чуят “Немски танци” № 1, 2, 3 на Бетовен (Германия), Прелюд във фа на Роланд Вилтген (Люксембург), “Пробуждане” на Шон О`Райъда (Ирландия), Galliarde/Benedictus Grep от Старинна нидерландска сюита на Корнелис Допер (Холандия), Berceuse на Еужен Изаи (Белгия), “Нимрод” от “Енигма” - вариации на Едуард Елгар (Великобритания), “Славянски танц № 8 ”, оп. 46 на Антонин Дворжак (Чехия), “На зелената ливада” из Словашка сюита на Ян Цикер (Словакия), Полонез в ре мажор на Хенрик Виенявски (Полша), “Литовски танц” из Симфонична поема на Юозас Груодис (Литва), “Танц на просяците” на Андрейс Юриану (Латвия), “Карелско-финландски танц” от балетната сюита “Калевипоег” на Ойген Кап (Естония), “Галоп - шампанско” на Ханс Кристиан Люмбуи (Дания) из симфонична поема “Финландия” на Ян Сибелиус (Финландия), втората част на Шведска рапсодия от Хуго Алфвен (Швеция), рапсодията “Танц” на Урош Крек (Словения), танца от Истарска сюита на Натко Девчич (Хърватия), “Унгарски танц № 1 в сол минор” на Брамс (Унгария), “Медитация” из операта “Таис” на Жул Масне (Франция), “Стакато брилянте” на Джоли Брага Сантуш (Португалия), интермецо от сарсуелата “Сватбата на Луис Алонсо” (Испания), “Селски танц” из Малтийска сюита на Чарлз Камилери (Малта), Увертюра на Йоргос Карвелос (Кипър), “Танц на Зорба” от балета “Зорба Гъркът” (Гърция), La campanella от Концерт за цигулка и оркестър № 2 в си минор, oп. 7 на Николо Паганини (Италия), “Румънски танци” № 5, 6, 7 на Бела Барток (Румъния) и валса “Пролетни гласове” на Йохан Щраус (Австрия).

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

44-годишният полицай Добромир Лазаров, който издъхна около 1 ч. днес в университетската болница "Св. Георги", е с дълъг стаж в МВР. Служител е на районното управление в Карлово, живеел е в Сопот. Както "24 часа" вече съобщи в неделя около 23, 30 ч. Лазаров е бил в Пловдив пред блока на командоса Ангел Желязков.

Отменена е мярката за неотклонение задържане под стража на българина, задържан в събота на гара "Сен Шарл" в Марсилия заради "странно поведение". Не са му повдигнати никакви обвинения, но френската полиция не го е освободила, тъй като той е издирван в България, съобщи Франс прес, като се позова на френската прокуратура.

Да, говорихме за енергийни проекти, но с премиера Медведев се обединихме около мнението, че в търговско-икономическите отношения и в енергийните проекти има огромен потенциал, заяви президентът Румен Радев пред журналисти след срещата. Той коментира срещата като пробив, защото е първата на най-високо равнище след продължително прекъсване.

Поли Генова, Даяна Ханджиева и Юлиян Петров бяха ...
РАБОТА Опитите ви в началото на седмицата да се справите с ...
РАБОТА В петък и почивните дни се въоръжете с такт и ...
РАБОТА През първите дни на седмицата ви предстои пътуване. ...
РАБОТА Началото на седмицата ви позволява да жънете успех, ...
РАБОТА В петък и почивните дни дори и да имате дразнители, ...
РАБОТА Първите дни на седмицата изискват да се заемете с ...
РАБОТА Седмицата е напрегната, затова и в почивните дни ...
РАБОТА Ако в началото на седмицата сте отпаднали и ...
РАБОТА Начинанията ви носят успех в първите дни на ...
РАБОТА Вашата склонност към компромиси в отношенията ще ви ...
РАБОТА За да успявате на работното място, не бъдете ...
РАБОТА В началото на седмицата претенциите към вас са ...
"Астрология и вяра" е названието на уъркшопа, който ...
Хванати ръка за ръка, Дейвид и Виктория Бекъм привлякоха ...
Четещи устните разкриха още тайни за сватбата на принц Хари ...