4 трика за хубава коса и кожа през зимата

Смяната на топлото време навън със зимния студ е повод не само да преобърнете гардероба в търсене на по-топли дрехи, а и за промяна в начина, по който се грижите за косата и кожата си. Студеният въздух, централното отопление в повечето сгради и пронизващите ветрове могат да доведат само до едно – суха кожа по цялото тяло, сърбящ скалп и напукани крака. А добре знаем, че когато не изглеждаме в най-перфектния си вид, това малко или много се отразява на самочувствието ни. Има няколко начина да се справите с това, и то като започнете с триковете за хубава коса и кожа през зимата още сега.

Овлажнявайте често

Влажността навън е ниска, а с това и съдържанието на вода в кожата спада. Накратко казано, тя има нужда от повече защита – тоест да я овлажнявате често. Дали с крем, лосион или някакъв вид мляко - какъв да изберете, зависи от вида на кожата. Ако е суха или смесена, вземете крем, който е на основата на масла. По-плътните, мазни нощни кремове обикновено са точно такива, така че вършат истинска магия, докато вие спите. Ако кожата ви е мазна, то загубата на влага може да ѝ е от полза и да няма нужда да променяте грижите за нея през зимата. Но усетите ли, че започва да ви дразни и сърби на места, значи е време да посегнете към нещо различно. В такъв случай използвайте продукти, които имат зехтин или кокосово мляко. Масло от ший, какао или авокадо също ще ви помогне.

Кокосовото масло е пълно с витамин Е и помага да се справите с пърхота. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ
Кокосовото масло е пълно с витамин Е и помага да се справите с пърхота. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Когато овлажнявате кожата си, го правете от главата до петите веднага след като сте си взели душ – тогава порите са разширени. Но това правило не важи, ако страдате от акне, защото така може да запушите порите си.

Ако кожата ви е прекалено суха през зимата, мажете лицето, ръцете и устните си с овлажняващ продукт всеки час.

Не забравяйте, че грижата за кожата изисква не само мазане с различни козметични продукти, а и специфичен хранителен режим.

Приемайте витамин Е и омега-3 мастни киселини, като консумирате риба, ядки и зелени зеленчуци – това помага да се подобри еластичността на кожата.

Има още една стъпка, която не трябва да пропускате – преди излизане навън задължително да ползвате слънцезащитен лосион.

И през есента и зимата, дори да не е много силно, слънцето е вредно за кожата на лицето и състарява епидермиса. Най-доброто решение е да намерире овлажняващ крем, който има и слънцезащитни свойства.

Предпазете косата

Често през студените месеци косата става суха, изтощена и с цъфтящи краища, така че тя също има нужда от повече внимание през зимата. Един от начините да я подхраните е, като използвате кокосово масло.

Освен че мирише приятно, то е пълно с витамин Е, помага да се справим с пърхота, съдържа лауринова киселина (която има успокояващи, антимикробни, антибактериални и антигъбични свойства) и покрива косъма с протеини, които го запазват по-силен и лъскав.

Вместо горещ душ се изкъпете с приятно топла вода.
Вместо горещ душ се изкъпете с приятно топла вода.

Кокосовото масло става течно, когато го загреете над 76 градуса. Така че разтопете 2-3 супени лъжици в микровълновата за няколко секунди или в гореща вода, а след това масажирайте с него косата и скалпа.

Оставете да престои няколко минути, след което изплакнете добре.

Не прекалявайте с

горещите душове

Прибирате се вечер премръзнали след работа и веднага бързате да се стоплите с горещ душ. Най-добре ще е да се отървете от този навик, защото се оказва, че той е вреден и за кожата, и за косата ви през зимата.

Горещата вода ги дехидратира, особено при сухия въздух. Вместо това се изкъпете с приятно топла вода, която помага влажността на кожата да се запази, особено ако добавите лосион за тяло с мляко или мед. Опитайте се да сведете до минимум миенето на косата през зимата – най-много 2-3 пъти седмично, за да я предпазите от прекалено изсушаване. Преди да излезете навън, се уверете, че сте я подсушили добре. Не само за да не хванете настинка, но влагата в косата в комбинация със студения въздух навън ще я увреди още повече, като я направи суха и изтощена.

Доказани са полезните свойства на содата и за косата, и за кожата.
Доказани са полезните свойства на содата и за косата, и за кожата.

Редовното подстригване е друг начин да я запазите в перфектна форма през зимата. Веднъж на всеки 6-8 седмици дори и само за връхчетата, ще ви отърве от цъфтящите краища и ще намали вероятността да почне да окапва.

Ако не слагате шапка, защото искате косата ви да е с перфектна прическа, има друг начин да я запазите от студения въздух – увийте си копринен шал на главата, а след това може да сложите и качулка. Така не само ще запазите прическата си, но и няма да се наелектризира.

Ексфолирайте с

естествени продукти

Клетките на кожата непрекъснато умират, а това е полезно за здравето, защото така се заменят с нови. Когато я ексфолирате, или казано по-просто – търкате кожата, за да махнете мъртвите клетки, вие стимулирате този процес и предпазвате кожата да изглежда потъмняла и изтощена.

Стремете се да използвате натурални ексфолиращи продукти – за суха кожа може да пробвате с овесена каша, мед или мляко. Ако имате мазна кожа, пробвайте с вода и сода – много по-достъпен и евтин вариант от скъпите продукти в магазина. Търкайте кожата си поне два пъти седмично през студените месеци, за да изглежда свежа и сияйна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак
На какво вреди фелациото
Защо крал Чарлз пътува навсякъде с поръчкова тоалетна чиния и плюшено мече?

Напишете дума/думи за търсене