Журналист от изданието, разкрило посегателствата на Уайнстийн, бе отстранен за сексуален тормоз

Райън Лица КАДЪР: Youtube/StanfordJournalism

Престижното списание "Ню Йоркър", което беше в основата на разкритията за сексуални посегателства срещу холивудския продуцент Харви Уайнстийн, уволни журналист, обвинен в сексуално посегателство, който оспорва тези обвинения, предадоха Франс прес и ДПА.

В изявление на изданието се казва, че 43-годишният Райън Лица е обвинен за неподходящо сексуално държание, за което разкрития са били направени неотдавна. Журналистът бе до голяма степен отговорен за отстраняването на директора на отдела за връзки с обществеността на Белия дом Антъни Скарамучи по-рано тази година, отбелязва ДПА.

Райън Лица е работил като кореспондент на списанието във Вашингтон от 2007 г. Той е и анализатор в телевизия Си Ен Ен и изнася лекции в университета Джорджтаун. През юли Лица написа статия, посветена на коментарите, направени от Скарамучи по адрес на неговите колеги от Белия дом. В материала се цитираха някои пълни с нецензурни думи коментари и се смята, че тази публикация е фактор, изиграл роля в решението на президента Доналд Тръмп да отстрани Скарамучи след само 10 дни на поста, предава БТА.

По повод на обвиненията в сексуално посегателство Лица каза, че е имал почтителна връзка с неназована жена, която сега го е обвинила в неуместно сексуално поведение. Решението за отстраняването ми от списание "Ню Йоркър" бе взето прибързано, без задълбочено разследване на фактите. То е ужасна грешка, увери той.

През октомври журналистът от "Ню Йоркър" Ронан Фароу направи първите разкрития за сексуалните посегателства, извършени от Уайнстийн. Те предизвикаха вълна от аналогични обвинения, в които се оказаха замесени медийни знаменитости, звезди от шоубизнеса и дори политици.

Вчера прочутият кулинарен шеф Марио Батали обяви, че се оттегля от гастрономическата империя, носеща неговото име, след като специализираният сайт "Ийтър" публикува разкази на четири жени, обвиняващи го в сексуално посегателство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене