Над 30 проекта са осъществени по програмата "Културно наследство и съвременни изкуства"

Боил Банов СНИМКА: Архив

Над 30 проекта са осъществени в цялата страна по програмата БГ08 "Културно наследство и съвременни изкуства", 2009 - 2014 г., осигурила 14 млн. евро чрез Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Резултатите бяха представени днес в галерия "Средец" на Министерството на културата /МК/.

Министърът на културата Боил Банов изрази огромна благодарност към норвежките партньори по програмата и на всички предишни наши правителства, работили по нея. По думите му, имало е и трудности, но резултатите са много сериозни във всички посоки, видими са нещата, направени във всички региони, и показват важността на тази инвестиция.

"Това е първата програма от такъв мащаб, която МК осъществява самостоятелно. Много по-подготвени сме за новия програмен период, имаме изграден сериозен екип", посочи Банов.

Осъществените проекти са по три мерки - реставриране, обновяване и опазване на културното наследство, документиране /главно чрез дигитализиране/ на културната история, достъпност на културното наследство за обществеността, както и по малка грантова схема за съвременно изкуство.

Една от важните цели на програмата е да се намаляват социалните различия и да се интегрира ромската общност. Чрез осъществяването й се подчертава и приносът на културата в икономиката на страната, според представители на партньорски организации от Норвегия.

Между осъществените проекти, свързани с културно-историческото наследство, са Консервация, реставрация и социализация на тракийските могили "Хелвеция" и "Грифони" в община Казанлък, Перперикон - минало за бъдеще, Античната история на София - културно-историческо наследство, достъпно за всички, Българска литературна класика - знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти, Дигитално културно-историческо наследство на община Пловдив, Създаване на достъп за обществеността до сграда паметник на културата - турски склад, и създаване на Епиграфски център - във Видин.

Сред проектите по малката грантова схема за съвременно изкуство са Фестивал на светлината Lummix в Пловдив, Приказки за крепостта и Мелпомена - Димитровград, Експресионизмът. Вечният танц на живота - на Държавната агенция "Архиви", Артрезиденция "Старото училище" - с. Горна Липница.

По програмата беше представена и изложбата "Легенди в злато. Тракийски съкровища от България" в Берген, Норвегия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене