"Дъвка за балончета" - как децата очароваха публиката

Четири вече пораснали хлапета и четири смели таланта на новото време са главните "виновници" за очарованието на "Дъвка за балончета" - дебютния игрален филм на режисьора Станислав Тодоров-Роги.

Лентата нямаше да е възможна без отбора на сценаристите Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова и Тео Чепилов - деца на 80-те, които успяха по най-въздействащия начин да върнат своето детство на големия екран през носталгичния поглед на възрастните. Чрез своите собствени спомени те разказват, както никой досега, за своето поколение, за първата любов и за мечтите, които понякога трябва да останат несбъднати.

Сценаристите напълно заслужено бяха отличени за работата си със "Златна роза" на 35-ия Фестивал на българския игрален филм.

Действието на "Дъвка за балончета" е неразрушима симбиоза между настоящето и миналото, които се напасват, за да се получат търсените отговори. Вещият в рекламния бизнес Калин неочаквано среща отново дръзката авантюристка Биляна, с която 25 години по-рано биват разделени от обстоятелствата. В техните образи си припомнят едно романтично обещание актьорите Иван Юруков и Теодора Духовникова. Двамата герои започват да извикват от спомените си някогашното щуро ежедневие и най-скъпите моменти със своята приятелска банда. И така четири хлапета се пускат отново в игри и бели в атмосферата на недалечната 1988 г., а пред камерата със своята неподправена харизма завладяват публиката с изпълненията си Андрея Захариев (Калин), Аглея Гумнерова (Биляна), Калоян Лалов (Мони Шпека) и Валентин Александър (Божидар).

Малките звезди съумяват да влязат в детските обувки на връстниците на своите родители и по най-искрен и чист начин да пресъздадат най-култовите лафове, игри, трепети и пулс на онези невинни за мнозина години.

В обширен материал "168 часа" вече подробно разкри тайни от кухнята на "Дъвка за балончета", в който Маркова, Иванов, Кертова и Чепилов разкриха какви трепети са ги владеели и колко време са работили по сценария. Стана ясно, също така, че екипът дълго търси детска площадка със стари катерушки, блок без нова дограма и класна стая с черна дъска. Както и че целият реквизит е напълно автентичен и събиран от истински хора. Лексиконът на Биляна е този на сценаристката Теодора, а тръбите за фунийки са безценно притежание на оператора Владо Михайлов и осветителя на филма.

Няма как сега да не се отбележи и че в една от сцените участва също така незабравимата леля Таня в емблематичното стрелбище, с което повече от 25 години радваше поколения деца пред театър "София" в парка "Заимов", заедно и с култовата въртележка там.

В столицата стрелбището на леля Таня и това на Синьото кафе са най-известните и култови места за среща на децата през 80-те. Освен стрелбата със сачми по мишени като бирени капачки и кибритени клечки, на стрелбище можеш да се сдобиеш с модерни дъвки с картинки и картички с лицата на филмови герои като Роки, Рамбо и Хан Соло и певици като СиСи Кеч, Сандра и Саманта Фокс.

Не е тайна, че Андрея, Аглея, Калоян и Валентин също така е трябвало по указания на режисьора да бъдат посветени от своите родители в тайнството на игрите от онова време. Четиримата най-добре биха описали какво е било за тях приключението "Дъвка за балончета" и затова "168 часа" ги попита...

- Как се чувствате като кинозвезди?

Андрея Захариев: Не ме питайте такива неща, за да не ме скъсат от бъзик в училище. Иначе покрай филма сме ужасно заети, но е приятно. На премиерата дойде един мъж при мен и ми разтресе ръката. Поздрави ме за играта ми и каза, че филмът е страхотен. Питах мама кой е пък този и защо толкова компетентно говори за филма, а тя каза, че е един от най-известните кинорежисьори. И Ники Кънчев дойде и поиска да се снима с нас... Странно е. Иначе очаквах хората да харесат филма, бях сигурен!

Аглея Гумнерова: Харесва ми, че по-големите от училище знаят името ми. Но не мисля, че съм звезда.

Калоян Лалов: Не мисля, че съм кинозвезда. Бих искал някой ден да стана, но това е само мечта в момента.

Валентин Александров: Преживяването по време на снимките е най-вълнуващо.

- За коя сцена от филма се забавлявахте най-много?

Андрея: Боят с храна. За съжаление бързо се получи сцената, а на нас, децата, ни се искаше още малко да поснимаме това. Кога иначе вкъщи ще ни се случи?! Помня и сцената, в която живеем под Канала, както и, разбира се, игрите с фунийки, стрелбището. Всъщност работата ни беше да си играем - каква по-хубава работа?!

Аглея: "Убийството" на Бобев и сцената на канала.

Калоян: Когато бяхме в къщата на Бети. Сцената с размазването на доматите беше страшно забавна и много се смяхме.

Вальо: Сцената при стрелбището. Страхотно беше.

- На коя от игрите бихте научили приятелите си?

Андрея: Едно е във филма, друго е в живота. Част от моите приятели едва ли ще приемат да играем на тези игри, твърде много са свикнали със своите си неща. Имам една друга група от приятели обаче, с които мога да пробвам стрелба с фунийки - мисля, че те ще се изкефят. Но защо казват, че нямаме като тогавашните игри?! ДНърфУ е същото като стрелба с фунийки, само че по-безопасно. Стрелбища нямаме, но има "Пейнтбол". Имаме и нашите си колекции, макар и виртуални.

Аглея: На фунийки, дори баща ми ми направи тръба още докато снимахме.

Калоян: На стрелба с фунийки и стражари и апаши. Започнахме да играем на стрелба с фунийки в нашия квартал с няколко приятели, а с отбора ми по футбол играем на стражари и апаши.

Вальо: Стрелбата с фунийки.

- Какви други герои бихте искали да изиграете в бъдеще?

Андрея: Аз вече се снимах във втори филм - на режисьора Драго Шолев е и там играя новият ученик, но какво става във филма ще разберете, когато му дойде времето... Бих искал отново Роги да ме режисира и ми се играе в комедии. И в "Дъвка за балончета" има комедия, особено в нашата част. Много е яко да си в салона и да слушаш хората как се смеят.

Аглея: Искам да изиграя тинейджърка балерина.

Калоян: Бих искал да изиграя Леголас от Властелинът на Пръстените и Хобит.

Вальо: Някой герой във фентъзи или приключенски филм. Много вълнуващо е да играеш в история от различна епоха.

"Дъвка за балончета" вече се прожектира в 55 киносалона в 27 града и е разпространяван от “Лента”. Още през първия си уикенд на големия екран филмът привлече 11 200 зрители и оглави родния боксофис.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене