Изследване: Климатичните аномалии се предизвикват от човешката дейност

чени, изследвали миналогодишните рекордни жеги по света, екстремните горещини в Азия и необичайно топлите води в Берингово море, са стигнали до извода, че тези аномалии не биха били възможни без предизвиканите от човека климатични промени СНИМКА: Pixabay

Учени, изследвали миналогодишните рекордни жеги по света, екстремните горещини в Азия и необичайно топлите води в Берингово море, са стигнали до извода, че тези аномалии не биха били възможни без предизвиканите от човека климатични промени, предаде ДПА.

Докладът, публикуван в изданието на Американското метеорологично дружество, е първият от шест години, който установява, че въпросните екстремни климатични проявления са свързани с увеличаването на парниковите газове в резултат на човешка дейност, предаде БТА. 

"Този доклад бележи фундаментална промяна", казва Джеф Розенфелд, главен редактор на изданието на Американското метеорологично дружество.

Учените знаят от години, че хората влияят върху риска от някои екстремни климатични проявления. Да се установи обаче, че с дейността си те оказват влияние върху многобройни климатични крайности, които не биха била възможни без тяхната намеса, свидетелства, че "човечеството понася ново атмосферно време, защото създава нов климат".

Докладът сочи, че миналогодишните рекордни температури на повърхността в глобален мащаб се дължат единствено на същественото затопляне в резултат на човешката дейност.

В доклада се посочва също, че екстремните горещини в Азия също не биха били възможни без климатичните промени.

Температурите на водата в Аляския залив, Берингово море и край Северна Австралия не са били по-високи, откакто от 35 години се анализират сателитни данни. Резултат от необичайното затопляне на водите са масовото избелване на корали от Големия бариерен риф и най-сериозният "бум" на водорасли край бреговете на Аляска.

Докладът е базиран върху 27 изследвания на екстремни климатични проявления на пет континента и в два океана през 2016 г.

Едно от проучванията установява, че въпреки частичната си роля, естествените климатични колебания сами по себе си не могат да доведат до наблюдаваните аномалии.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене