Кои са масонските символи в “Свети Стефан”
Десислава Ганчева | 12 Януари 2018 г. | 126 показвания | 0 коментара

l Окото Господне, пентаграм и Христовият монограм са рядко срещани в други храмове изображения

l Масонската звезда всъщност изобразява сливането на духа и материята и прави връзка с извоюването на независима българска църква, обяснява доцент Благовеста Иванова, която подготвя книга за архитектурния комплекс

Каква скрита символика крие българската Желязна църква в Истанбул и защо има масонски знаци? След тържественото откриване на ремонтирания храм кадрите с позлатените кубета на “Свети Стефан” на Златния рог влязоха и в световните агенции, а уникални детайли от архитектурата и стенописите в 120-годишната църква събудиха любопитството на публиката.

Масонската символика е много сложна, прави уговорка доц. Благовеста Иванова от катедрата “Градоустройство, теория и история на архитектурата” във Висшето строително училище “Любен Каравелов”. За нея има най-различни тълкувания, тя прави графични интерпретации върху тях.

Освен масонските кръстове, намиращи се на капителите на пиластрите на фасадата на храма, изкуствоведът разглежда и други символи и техните значения. Такива например са големите композиции, разположени на южната и северната част на фасадата на напречния кораб на храма. Техните части са излети от чугун и са символичен апотеоз на величието на българската църква след извоюването на нейната независимост през 1870 г.

Горната част е увенчана от епископска митра. Под нея има пресечни жезли, отдолу хоризонтално е поставен трети с лъчисто факелно сияние. В масонската символика е известен като факла на просвещението.

От него се спускат два свитъка с текстове и две кандила. “На мен ми стана много интересна символиката на тази композиция и направих нейни графични интерпретации”, разказа доц. Иванова. Графиките може да се видят в книгата ѝ “Архитектурният комплекс “Свети Стефан” на Златния рог”, чието издаване предстои.

Графичното изчертване е доказателство, че може да се тълкува за скрити символи.

Първият от тези

скрити символи

се нарича хризма,

или още Христов монограм. Представлява преплитане на буквата Х с буквата Р на вертикала. Известна е от апостолските времена и от Късната римска империя като знак за успех и щастие. Използва се по времето на Константин Велики, когато той я изписва върху щитовете на войската си. По този начин става един от основните символи на Византия и църквата.

Друг символ е масонската звезда, наречена още печат на Соломон, или Давидов щит. Тя установява сливането на духа и материята. Тук също може да се търси скрита връзка с извоюването на независима българска църква.

В композицията може да бъде вписан и пентаграм, който се използва сравнително рядко за украсата на храмове.

Доц. Иванова изключи окото да е масонски символ, каквито коментари вървят по медии и в социалните мрежи. “Окото се използва в масонската култура, но е християнски символ. То представлява окото Господне, вписано в триъгълник, който пък е инициал на Светата Троица, и лъчението е символ на божествената светлина и съвършенство. Окото крие дълбока семантична същност, която твърди, че “Господ знае пътя на праведните”.

“Това око се среща

и в много наши

малки селски

храмове,

които не ми се вярва да са строени от масони”, коментира специалстката. По времето на създаването на храма масонският възглед е бил известен само на посветените.

Инициали “СС” пък са разположени в медальона в горната част на капитела на пиластрите.

Включването на инициали е характерно за сгради в страни като Германия, Франция и Белгия. Обикновено те са свързани с техните наименования, функции или с определени личности, живели в тях. Появата им на тези места води началото си от ранното християнство, когато капителите се превръщат в място за проява на нови идеи и обличането им с нова символика, която е скрита.

В случая с Желязната църква в Истанбул

инициалите СС

биха могли да се

тълкуват като

Светая Светих,

Corpus Cristi,

свети Стефан или

на рожденото име

на дарителя

Стойко Стойков, станал известен по-късно като Стефан Богориди, тълкуват специалистите.

Има данни, че бащата на главния архитект на църквата Ховсеп Азнавур Серовпе е основал масонска ложа в Истанбул. Връзка на архитекта с тези среди не е открита, но е възможна предвид разгледаните орнаменти и тяхната символика.

Сред инициаторите и участниците в изграждането на храма са много държавници и архитекти. “Има и двама български дейци, свързани с масонството и участвали в проектирането и строителството на Желязната църква. Това са министър-председателите Константин Стоилов и Драган Цанков. Разбира се, не можем да бъдем сигурни дали те са оказали основно влияние върху декоративната украса на църквата, проектирана от Ховсеп Азнавур”, коментира още доц. Иванова.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Задържан е убиецът на 64-годишен плевенчанин, намерен мъртъв в изоставена къща в гр. Искър, където се самонастанил. Връстник на жертвата, той е местен, повдигнато му е обвинение за умишлено убийство и е в ареста за 72 ч. с прокурорско постановление, съобщи плевенската полиция в понеделник. Сигналът,

Принц Уилям заведе двете си деца Джордж и Шарлот в частното крило "Линдо" на болницата "Сейнт Мери" в Лондон, за да се запознаят с новороденото си братче. Принц Джордж все още бе облечен в училищната си униформа, а сестра му - принцеса Шарлот в синя рокличка. След като слезе от колата, принцесата нежно помаха на камерите.

Черно-бели спомени за незабравими и невероятни хора изпълват фоайето на Народния театър, а Издателска къща “Труд” и вестник “24 часа” разказват истории. Писателят Иля Велчев представи своя документален роман от близо 600 страници “Биографични снимки”. Той е изповед с истински истории на хора на изкуството, поезията и киното като Лили Иванова,

Това са изповедни думи на големия поет, писател и ...
Раздялата на режисьора Ники Илиев и Саня Борисова се оказа ...
На дербито между ЦСКА-София и „Левски“ (2:2) бомбичка уцели ...
От 5 до 15 години затвор може да лежи ултрасът, който рани ...
"Кой и с какво право надраска снимката?! Това не се издържа ...
Искате здраве и добро настроение - вземете си котка. ...
"Кой и с какво право надраска снимката?! Това не се издържа ...
"Левски" остана без десен бек за реванша с ЦСКА-София в ...
Димитър Бербатов ще прекрати кариерата си, ако не си намери ...
Популярният британски футболист Пол Китсън беше обявен за ...
Световноизвестния режисьор Джеймс Камерън все още се надява ...
Обратни заливат атракциона със закани и заплахи, след като ...
Виртуозният ни цигулар Веско Ешкенази отново е в България, ...
Александра Силва е дъщеря на бивш вицепрезидент на “Реал” ...
Певицата влиза в "Гласът на България" Повече няма да е жури ...
Пипа Мидълтън, по-малката сестра на херцогинята на Кембридж ...