Кои са масонските символи в “Свети Стефан”
Десислава Ганчева | 12 Януари 2018 г. | 116 показвания | 0 коментара

l Окото Господне, пентаграм и Христовият монограм са рядко срещани в други храмове изображения

l Масонската звезда всъщност изобразява сливането на духа и материята и прави връзка с извоюването на независима българска църква, обяснява доцент Благовеста Иванова, която подготвя книга за архитектурния комплекс

Каква скрита символика крие българската Желязна църква в Истанбул и защо има масонски знаци? След тържественото откриване на ремонтирания храм кадрите с позлатените кубета на “Свети Стефан” на Златния рог влязоха и в световните агенции, а уникални детайли от архитектурата и стенописите в 120-годишната църква събудиха любопитството на публиката.

Масонската символика е много сложна, прави уговорка доц. Благовеста Иванова от катедрата “Градоустройство, теория и история на архитектурата” във Висшето строително училище “Любен Каравелов”. За нея има най-различни тълкувания, тя прави графични интерпретации върху тях.

Освен масонските кръстове, намиращи се на капителите на пиластрите на фасадата на храма, изкуствоведът разглежда и други символи и техните значения. Такива например са големите композиции, разположени на южната и северната част на фасадата на напречния кораб на храма. Техните части са излети от чугун и са символичен апотеоз на величието на българската църква след извоюването на нейната независимост през 1870 г.

Горната част е увенчана от епископска митра. Под нея има пресечни жезли, отдолу хоризонтално е поставен трети с лъчисто факелно сияние. В масонската символика е известен като факла на просвещението.

От него се спускат два свитъка с текстове и две кандила. “На мен ми стана много интересна символиката на тази композиция и направих нейни графични интерпретации”, разказа доц. Иванова. Графиките може да се видят в книгата ѝ “Архитектурният комплекс “Свети Стефан” на Златния рог”, чието издаване предстои.

Графичното изчертване е доказателство, че може да се тълкува за скрити символи.

Първият от тези

скрити символи

се нарича хризма,

или още Христов монограм. Представлява преплитане на буквата Х с буквата Р на вертикала. Известна е от апостолските времена и от Късната римска империя като знак за успех и щастие. Използва се по времето на Константин Велики, когато той я изписва върху щитовете на войската си. По този начин става един от основните символи на Византия и църквата.

Друг символ е масонската звезда, наречена още печат на Соломон, или Давидов щит. Тя установява сливането на духа и материята. Тук също може да се търси скрита връзка с извоюването на независима българска църква.

В композицията може да бъде вписан и пентаграм, който се използва сравнително рядко за украсата на храмове.

Доц. Иванова изключи окото да е масонски символ, каквито коментари вървят по медии и в социалните мрежи. “Окото се използва в масонската култура, но е християнски символ. То представлява окото Господне, вписано в триъгълник, който пък е инициал на Светата Троица, и лъчението е символ на божествената светлина и съвършенство. Окото крие дълбока семантична същност, която твърди, че “Господ знае пътя на праведните”.

“Това око се среща

и в много наши

малки селски

храмове,

които не ми се вярва да са строени от масони”, коментира специалстката. По времето на създаването на храма масонският възглед е бил известен само на посветените.

Инициали “СС” пък са разположени в медальона в горната част на капитела на пиластрите.

Включването на инициали е характерно за сгради в страни като Германия, Франция и Белгия. Обикновено те са свързани с техните наименования, функции или с определени личности, живели в тях. Появата им на тези места води началото си от ранното християнство, когато капителите се превръщат в място за проява на нови идеи и обличането им с нова символика, която е скрита.

В случая с Желязната църква в Истанбул

инициалите СС

биха могли да се

тълкуват като

Светая Светих,

Corpus Cristi,

свети Стефан или

на рожденото име

на дарителя

Стойко Стойков, станал известен по-късно като Стефан Богориди, тълкуват специалистите.

Има данни, че бащата на главния архитект на църквата Ховсеп Азнавур Серовпе е основал масонска ложа в Истанбул. Връзка на архитекта с тези среди не е открита, но е възможна предвид разгледаните орнаменти и тяхната символика.

Сред инициаторите и участниците в изграждането на храма са много държавници и архитекти. “Има и двама български дейци, свързани с масонството и участвали в проектирането и строителството на Желязната църква. Това са министър-председателите Константин Стоилов и Драган Цанков. Разбира се, не можем да бъдем сигурни дали те са оказали основно влияние върху декоративната украса на църквата, проектирана от Ховсеп Азнавур”, коментира още доц. Иванова.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Предприемаме необходимите мерки и политика да изградим смесената система с тол такси и електронни винетки, за да съберем 3 пъти по-голям приход и то основно от транзитно преминаващите товарни автомобили, за да рехабилитираме всички останали пътища, за които всеки петък ми задавате въпроси. Това каза министърът на регионалното развитие и

Непоказвани рисунки и неизвестни фотографии на автора на образа на Темида, която властва в Съдебната палата "Темида с везните" – тя често влиза в нашия дом чрез вестниците, телевизията, компютъра… Съдебните институции я ползват за свое лого, но малко са хората, които знаят кой е нейният автор. До 18 февруари в галерия Сан Стефано ще бъде

6-месечна условна присъда, с 3-годишен изпитателен срок, определи районният съд в Пазарджик за Димитър Костадинов, който наби д-р Гергана Анчева и охранителя Петър Дандеков в Спешното отделение на областната болница в Пазарджик. Осъденият трябва да плати и обезщетения, съответно 3000лв. и 1000лв., на двамата пострадали. През октомври 2016г.

България е партньор на Зелената седмица в Берлин от ...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството ...
Нападателят на "Лудогорец" Клаудиу Кешерю намекна, че е ...
Треньорът на "Септември" Николай Митов подкрепи Делио Роси, ...
Кухненските микровълнови фурни в Европейския съюз генерират ...
Често виждаме херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън да ...
Актрисата Лупита Нионго съобщи в социалните медии, че е ...
Кристиан Костов спечели приза "Изборът на публиката" на ...
На 24 януари 2018 година почитателите на оперното изкуство ...
След като вчера спука гума на пътя, днес рано сутринта ...
Ирландската група Ю Ту, рапърът Кендрик Ламар и Елтън Джон ...
Тежък зимен кожух облече писателят и председател на ...
Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия ...
Селекцията в "Левски" сериозно зацикли. Набелязаните ...
Главата на треньора на "Милан" Дженаро Гатузо е заложена на ...
Добромир ДОБРЕВ Българският национал Андрей Гълъбинов вече ...