Кои са масонските символи в “Свети Стефан”
Десислава Ганчева | 12 Януари 2018 г. | 156 показвания | 0 коментара

l Окото Господне, пентаграм и Христовият монограм са рядко срещани в други храмове изображения

l Масонската звезда всъщност изобразява сливането на духа и материята и прави връзка с извоюването на независима българска църква, обяснява доцент Благовеста Иванова, която подготвя книга за архитектурния комплекс

Каква скрита символика крие българската Желязна църква в Истанбул и защо има масонски знаци? След тържественото откриване на ремонтирания храм кадрите с позлатените кубета на “Свети Стефан” на Златния рог влязоха и в световните агенции, а уникални детайли от архитектурата и стенописите в 120-годишната църква събудиха любопитството на публиката.

Масонската символика е много сложна, прави уговорка доц. Благовеста Иванова от катедрата “Градоустройство, теория и история на архитектурата” във Висшето строително училище “Любен Каравелов”. За нея има най-различни тълкувания, тя прави графични интерпретации върху тях.

Освен масонските кръстове, намиращи се на капителите на пиластрите на фасадата на храма, изкуствоведът разглежда и други символи и техните значения. Такива например са големите композиции, разположени на южната и северната част на фасадата на напречния кораб на храма. Техните части са излети от чугун и са символичен апотеоз на величието на българската църква след извоюването на нейната независимост през 1870 г.

Горната част е увенчана от епископска митра. Под нея има пресечни жезли, отдолу хоризонтално е поставен трети с лъчисто факелно сияние. В масонската символика е известен като факла на просвещението.

От него се спускат два свитъка с текстове и две кандила. “На мен ми стана много интересна символиката на тази композиция и направих нейни графични интерпретации”, разказа доц. Иванова. Графиките може да се видят в книгата ѝ “Архитектурният комплекс “Свети Стефан” на Златния рог”, чието издаване предстои.

Графичното изчертване е доказателство, че може да се тълкува за скрити символи.

Първият от тези

скрити символи

се нарича хризма,

или още Христов монограм. Представлява преплитане на буквата Х с буквата Р на вертикала. Известна е от апостолските времена и от Късната римска империя като знак за успех и щастие. Използва се по времето на Константин Велики, когато той я изписва върху щитовете на войската си. По този начин става един от основните символи на Византия и църквата.

Друг символ е масонската звезда, наречена още печат на Соломон, или Давидов щит. Тя установява сливането на духа и материята. Тук също може да се търси скрита връзка с извоюването на независима българска църква.

В композицията може да бъде вписан и пентаграм, който се използва сравнително рядко за украсата на храмове.

Доц. Иванова изключи окото да е масонски символ, каквито коментари вървят по медии и в социалните мрежи. “Окото се използва в масонската култура, но е християнски символ. То представлява окото Господне, вписано в триъгълник, който пък е инициал на Светата Троица, и лъчението е символ на божествената светлина и съвършенство. Окото крие дълбока семантична същност, която твърди, че “Господ знае пътя на праведните”.

“Това око се среща

и в много наши

малки селски

храмове,

които не ми се вярва да са строени от масони”, коментира специалстката. По времето на създаването на храма масонският възглед е бил известен само на посветените.

Инициали “СС” пък са разположени в медальона в горната част на капитела на пиластрите.

Включването на инициали е характерно за сгради в страни като Германия, Франция и Белгия. Обикновено те са свързани с техните наименования, функции или с определени личности, живели в тях. Появата им на тези места води началото си от ранното християнство, когато капителите се превръщат в място за проява на нови идеи и обличането им с нова символика, която е скрита.

В случая с Желязната църква в Истанбул

инициалите СС

биха могли да се

тълкуват като

Светая Светих,

Corpus Cristi,

свети Стефан или

на рожденото име

на дарителя

Стойко Стойков, станал известен по-късно като Стефан Богориди, тълкуват специалистите.

Има данни, че бащата на главния архитект на църквата Ховсеп Азнавур Серовпе е основал масонска ложа в Истанбул. Връзка на архитекта с тези среди не е открита, но е възможна предвид разгледаните орнаменти и тяхната символика.

Сред инициаторите и участниците в изграждането на храма са много държавници и архитекти. “Има и двама български дейци, свързани с масонството и участвали в проектирането и строителството на Желязната църква. Това са министър-председателите Константин Стоилов и Драган Цанков. Разбира се, не можем да бъдем сигурни дали те са оказали основно влияние върху декоративната украса на църквата, проектирана от Ховсеп Азнавур”, коментира още доц. Иванова.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Медии твърдят, че са открити части от тялото, полицията отрича Части от тялото на изчезналия саудитски журналист Джамал Кашоги, включително обезобразеното му лице, са намерени в кладенец на територията на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, съобщи турското издание “Хаберлер”, позовавайки се на изявление на лидера на партия “Ватан” Догу

Часове преди вота срещу правителството заради здравната реформа, зрители забелязали Цветан Цветанов искрено да се забавлява на абсурдните напъни за вдигане на депутатски рейтинг, описани в хитовата комедия “Моята голяма френска сватба”. Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ се нахъсвал за гласуването,

Прочетете отново 13-те фатални думи на Валери Симеонов между “група кресливи жени” и “тези уж болни деца” Как съпругата на член на Градския съвет на БСП Десислава не заведе на детска градина здравия си син, за да го учи на социална справедливост под прозорците на Министерския съвет Кога Ина Маринова усети,

След като се върна от Индия, където снима клип към новата ...
Вики Терзийска оползотворява едни от последните дни, в ...
От посмъртния албум на Джони Холидей "Mon pays c'est ...
Половинката на Валери Божинов - Биляна Дол, все повече иска ...
За певицата Галена лятото изобщо не е свършило. В момента ...
Шоколадовият лабрадор ретривър е с по-кратка ...
Шеф Петров скочи на "ВИП брадър". Устатият готвач разкри, ...
Треньорът на "Етър" Красимир Балъков потвърди думите на ...
Пловдив е един от най-красивите градове, които съм виждал. ...
Актьорът Джефри Ръш заяви в съда, че се почувствал объркан, ...
Мегз няма късмет, когато излиза да куфее. На дизайнерката я ...
В Мексико се провежда парадът Катрина (Catrinas), преди ...
Треньорът на ЦСКА Нестор Ел Маестро захапа "Левски" и ...
Вторият му баща бил богат бизнесмен Скандалният Валентин ...
Автобиографията на Димитър Бербатов "По моя начин" излиза ...
Откакто се загаджи с Благой Георгиев, Златка Райкова сложи ...